Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Romlott az Unió megítélése a lakosság körében?

2007.10.14. 07:37 :: RDH

A Parlamentben rendeztek egy Unió értékelő fórumot, ahol a Szonda Ipsos emberei kérdezték az embereket Uniós tapasztalataikról, elvárásaikról, ismereteikről.

A MEH megrendelésre az Unió 2 éves születésnapjára szintén készült egy kutatás, ami ennél a képnél még jobb képet mutatott. Úgy tűnik, hogy a romló életszínvonal rontja az Unió megítélését, bár kétségtelen, hogy a mintavétel nem teszi lehetővé, hogy a két mintán végzett kutatást egy az egyben összehasonlítsuk.

Összehasonlító táblázatunkban bemutatjuk, hogy  a Munkahelyteremtés társadalmi vita és a most szombati kezdeményezés között milyen különbségek és milyen azonosságok vannak.

 

Munkahelyteremtés
Társadalmi Vita

Parlamenti
konferencia

Mintavétel

Főként kistelepüléseken civil szervezetek hívtak meg lakosokat helyi fórumokra

Egy országos kutatás reprezentatív mintájából hívták meg a válaszadókat a Parlamentbe

Módszerek

Mérlegelő vita, 4 alternatíva köré szerveződő Fókusz csoport a foglalkoztatás és az EU-s fejlesztések témájáról

Fókuszcsoport és kérdőíves adatfelvétel. 1500 embert kérdeztek meg kiscsoportos módszerekkel.

Kimenet

Fórumbeszámolók, kampány beszámoló

Konferencia beszámoló, publikált adatsor

Sajtó

A sajtó teljes mértékben blokkol, 3 fórum előtt jelenik meg pár mondat. Korábban 100 sajtóhír jelent meg ugyan ekkora kampányunkról.

Egy országos TV szombat esti műsorában ad hírt az eseményről. Országosan ismert politikusok nyilatkoznak, bár éppen azt hiányolják, hogy az emberek helyben és a civilek miért nem beszélnek erről helyileg.

Költségvetés

Az NCA 1.500.000 Ft-tal támogatta a kampányt, majd a későbbiekben 4 hasonló pályázatot utasított el.

Nem ismert.

Főbb üzenetek a kormánynak

A kampány, a riporthoz hasonlóan alátámasztja a területi egyenlőtlenségekről adott képet, a fejlesztési források nem jutnak el a rászorulókhoz.

„Budapestre van a fő hangsúly helyezve és a megyei városokra, míg az vidék teljes mértékben elmarad az összes fejlesztésből.”

Főbb üzenetek a fejlesztéspolitika meghatározóinak

A kampányban résztvevők osztják a riportban elhangzott véleményt, miszerint feltehetően a politikusok által könnyen korrumpálható ipari beruházási területek (útépítés, épületek felújítása) indokolatlanul sok forrást visz el a Humáninfrastruktúra források kárára.

Mire költenék?

49% Humáninfrastruktúrára
38% gépekre új technológiákra
12% nem tudja.

Főbb üzenetek az embereknek

A kampány résztvevői tovább mentek, a tájékozódáson túl azt is át kell gondolni, hogy a cselekvésbe, a fejlesztésekbe miként akarnak bekapcsolódni az egyszerű emberek. Nem jó az a fejlesztés, ami csak egy szűk csoport belügye. Ez a cselekvés szintjén közügy!

„A nem eléggé tájékozott ember gyanakvó.”
„ Az önkormányzatoknak, szakmai szervezeteknek többet kellene beszélni erről!” – mondta Bodd Péter Ákos ellenzéki képviselő.

Főbb üzenetek a nyilvánosságnak

A kampány során felmerült, hogy az Unió tevőlegesen közreműködött az elszegényedett rétegek lecsúszásában. A költségvetésének 80%-át kitevő agrártámogatások közvetlenül hatottak az élőmunka igényes mezőgazdasági ágazatok összeomlására, ami egyik fő oka a vidéki lakosság elszegényedésének.

Nincs elég információjuk, ezért kevesebbnek érzik magukat a többi Uniós állampolgárnál.

Főbb kérdések

A kampány során is felmerült, hogy a hozott döntések nem átláthatóak, nincs védhető fejlesztési logika, félő, hogy a leszakadásunkat nem állítja meg ez a program.

Mennyit fizettünk be?
Mennyi pénzt kapunk?
Mire használjuk fel?

Hangulat jelentés

A kampányban résztvevők is kilátástalannak ítélték meg a helyzetet, a vidéki élettérben tömeges a szegénység és nincs munkahely.

Megkérdezettek közel fele azt gondolja, hogy saját magának és a családjának inkább rosszabb helyzetet hozott.


Ez a példa is jól mutatja, hogy komoly baj van nyilvánossággal. Amikor mi civilek szervezünk helyi közbeszédet erről a témáról, akkor a sajtó hallgat, amikor a politikusok beszélnek erről a kérdésről, akkor az figyelmet kap.

A fejlesztésből nem szabad kihagyni az embereket, mert a politikusok önmagukban nem tudnak kihúzni bennünket a slamasztikából! Ebben az interjúban is megfogalmazódott, hogy erről a kérdéskörről helyben kellene beszélni, de sajnos a pártoknak a pártépítés fontosabb, mint az, hogy megengedjék a civil szervezeteknek a helyi fórumok szervezését.

Dübörögnek a több milliárdos kommunikációs kampányok: „Nyisson Bécsben cukrázdát!”, és közben nincs terepe a hazai közbeszédnek! A kommunikációs kampányoknak kellene, hogy integráció legyen az eredménye, de úgy tűnik, hogy ez egy kirekesztő fejlesztéspolitika. Minden apparátusi érdekcsoport elkezdi az önmaga érdekei szerint eltéríteni a forrásokat, de a hazai köztisztviselői és közalkalmazotti kar és a politikusok teljesen képesek kontroll nélküli döntési mechanizmusok kialakítására, amiben korlátlanul érvényesülnek az érdekeik.

2 komment

Címkék: oktatás politika civil nft ofa szervezetek közösségfejlesztés hefop

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr9195607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krapulax 2007.10.15. 10:52:24

Mi a pontos különbség a politikus és a civil között?

Mert azt még értem, hogy nagy a távolság egy parlamenti képviselő és egy környezetvédő között, de már kevésbé egyértelmüü a helyzet, ha egy önkormányzati képviselő és egy jogvédő esetében.

RDH Blog 2007.10.15. 12:15:59

Kedves Krapulax!

A politika szót sajnos elfoglalta a pártokráca. Én a magam részéről olyan országban szeretnék élni, ahol a civilek tevékenységét beleérti a köznép ebbe a fogalomba, de sajnos nem ez a helyzet. A pártokráciától független civil szervezetknek és a szakmai alapon szerveződő közegeknek óriási szerepe van a hatalom gyakorló politikusokkal szembeni kontrollok érvényesítése ügyében. Ez az, amit a rendszerváltás utáni politikai garnitúra olyannyira el erodált, hogy mára alig van olyan szakmaterület, ahol egyáltalán elhangzik valamilyen alternatív vélemény. Ebben a blogban azt a témát járom körül, hogy az intézményesült civil társadalom szinte teljes megsemmisítése és az ország elszegényedése között milyen szoros összefüggés mutatható ki. Olvass bele a korábbi cikkekbe!

Üdv! Szerkesztő.
süti beállítások módosítása