Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Madonna kirekesztés elleni intelmei és a román sajtó reakciója

2009.09.02. 12:33 :: Saman

 Madonna a koncert után a következő kirekesztés elleni felhívást intézte a közönséghez:

 
 "Minden ember egyenlő. Nem szabad diszkriminálnunk sem a romákat, sem a homoszexuálisokat"
 
Ezek után a román sajtó azt hozta, amit itt is nap mint nap hallani lehet.
 
Fel vagyunk háborodva azon az elképzelésen, hogy a kirekesztés helyett valami mást kellene esetleg csinálnunk.
 
Azt gondoljuk, hogy aki ilyeneket beszél az hülye. De minimum azt, hogy sosem látott cigányokat, mert ha látott volna, akkor nem beszélne ilyeneket.
 
Nehéz nekünk kelet - európaiaknak elképzelni, hogy létezik másfajta kultúrák egymás mellett élési modell is, mint a mi konfliktusokra alapozó jelenlegi kb. 150 éves modellünk.
 
Márpedig létezik.
 
Itt Londonban olyan kerületben lakom, ahol a lakosság minimum 30%-a indiai. A kollegáim közül kb. a stáb fele. A többiek bangladesiek, arabok, dél-afrikaiak és lengyelek.
 
Szinte mindenütt etnikailag vegyes teamekkel találkozom és senkinek semmi baja az eltérő kultúrák egymás mellett élésével.
 
A mi otthoni gondolkodásmódunk - rendszerünk valóban betegesen kirekesztő. Szinte semmi esélye az 50%-os foglalkoztatottsági arány mellett egy barna bőrű embernek arra, hogy azt az éhbért megkapja valahol, amit nálunk munkabérként meg lehet keresni.
 
Ez persze tömeges szegénységet és kilátástalanságot jelent.
 
Jó esélye van a teljes többségi társadalomnak arra, hogy a kultúra progresszív fejlődése helyett, egy komoly lecsúszást, leszakadást éljünk meg az európai kultúra fősodrától.
 
Semmilyen progresszív válaszunk nincsen a tömeges elszegényedés megfékezésére, a kirekesztés az előítéletek felerősödésére.
 
Ez nagyon nagy baj.
 
A politikai elitünk kb. úgy viszonyul a kérdéshez, mint egy felelőtlen hülye gyerek.
 
Az MSZP nem nyúl a kérdésekhez, mert akkor szavazatokat veszítene, inkább a zsákmányszerző civilgyilkos modellt követi és semmi köze semmilyen szegénységellenes vagy társdalom formáló erőhöz.
 
A FIDESZ, aminek kb. kétharmados kivívott elfogadottsága van, egyenesen azért népszerű ennyire, mert szervesen integrálta az élő fasizmust a kommunikációs repertoárjába.
 
Csóri Madonna nem tudja szegény, hogy milyen darázsfészek ez errefelé. De abban azért igaza lehet, hogy valahogy az Amerikaiak eljutottak egy hasonlóan kirekesztő félfasiszta gondolkodásmódból oda, ahol most tartanak. Sokat dolgoztak rajta és látványos eredményeket értek el.
 
Nálunk egyenlőre sem a munka nem látszik és természetesen eredményeket is leginkább negatív tartományban tudunk felmutatni.
 
Az általam ismert csúcsminőséget produkáló cigány szociális munkások garantáltan nem vehetnek részt cigány munkahelyteremtésben vagy ifjúsági munkában.
 
A hazai kirekesztés, nemcsak utcán megjelenő élőítéletekből áll, hanem a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia által vezetett furcsa és groteszk „társadalom formáló” fejlesztéspolitikáján keresztül mélyíti a szakadékot a cigányság és a többségi társadalom között.
 
A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia jobban szereti az élő fasizmust táplálni és nem szereti az olyan világot, ami társadalmi problémákat vet fel civilként, vagy ne adj isten megoldásokat keres ilyesmire állampolgári önszerveződésként. A mi pártokráciánk nagy kaszával kiirtotta az ilyesmit a hazai közéletből.
 
Ez is hozzá tartozik ahhoz, hogy mit reagálunk a Madonna által is hangoztatott „ne legyünk már kirekesztőek” – szólamokra, de még inkább hozzátartozik ahhoz, hogy mennyi ideig fogunk még ilyen „borjú az új kapura” tekintettel nézni az ilyesmire.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr51355126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása