Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A szalonpolitikusok információs társadalom kezdeményezése

2008.04.21. 09:33 :: Saman

A mai naptól a bíróságok központi honlapján, a www.birosag.hu oldalon mindenki számára kereshetővé válik valamennyi, az országos névjegyzékben szereplő társadalmi szervezet és alapítvány hatályos adata. Az adatbázist Lomniczi Zoltán, a Legfőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, illetve Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára közös kattintással indították el Budapesten.
 
 
http://www.birosag.hu/Engine.aspx

A mostani Civiliádán Nemoda István arról beszélt, hogy össze fogják kötni az APEH, a bírósági, a pályázati intézményi adatbázisokat. A különböző állami szervek ezután néhány kattintással bármit megtudhatnak majd az egyes civil szervezetek akár napi likviditási zavarairól, jogi  helyzetéről stb.

Az persze nem jut eszükbe, hogy az állam forráskihelyező tevékenységét átláthatóvá tegyék! A mai napig tökéletesen beláthatatlan egy vállalkozó vagy a civilek számára, hogy pl. az EU-s pályázatok mikor jelennek meg, milyen tartalommal, az egyes programoknak lesz-e újabb fordulója, vagy a program eltűnik, és hűlt helyét behintik sóval.

A mai napig átláthatatlan, hogy EU pénzek redisztribúcióját szervező apparátus több pénzt él-e fel a forráselosztásra, mint amennyit a civil humánszolgáltatók a kliensekre fordított munkára költhetnek!

Szerintem a többszörösét költi a kormány az átláthatatlanság fokozására és a szakmai - tartalmi hatékonyság akadályozására, mint arra, hogy az adott célcsoport fejlődjön!

Ez itt a Zuschlag brókerek kora, ahol csak a pártokárcia sógornői vállalkozhatnak fejlesztési munkára!

Ezért süllyed az ország! Lehetne ez ellen tenni! A számítógép és az internet korában pillanatok alatt megteremthetők az átláthatósági keretek, vagy akár a széles társadalmi részvételen alapuló döntés előkészítés!

Csakhogy ez a fűrészpor agyú - premodern módon működő pártokrácia a vérségi kötelékeknek hisz, a posztmodern hálózati kultúra számára egy ellenséges közeg!

A párttagok és a köztisztviselők simán elszabotálnak bármilyen átláthatósági vagy hatékonyságnövelő kezdeményezést. Gondoljunk csak arra a Gyurcsány ötletre, hogy azok a köztisztviselő szerű állami alkalmazottak, akik a 10-15 hónapos állami fizetési késedelemmel járó botrányos adminisztrációs minőséget újratermelik a fejlesztési pénzeknél, azok ezesetben bukják el a 14. és 15. havi fizetésüket!

Ez a javaslat úgy el tűnt a tárca közi egyeztetéseken, mintha sosem lett volna! Az a kultúra viszont megmaradt, hogy a minisztériumok pánikszerűen szoktak eltapsolni 300 milliárd Ft-ot (költségvetési hiányból - pusztán a tervezésképtelenség miatt!)  december utolsó 3 hetében. Amit ha nem tapsolnának el, akkor a következő évben automatikusan ennyivel alacsonyabb alkupozícióból indulnának!



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr60434972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása