Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A mi demokráciánk sem él meg a nép hangja nélkül?

2008.03.13. 01:48 :: Saman

Szokás szerint a döntés után beindult a népszavazási kérdések társadalmi vitája. Végre lehet hallani értelmes hozzászólásokat arról, hogy az állami rendszerek finanszírozásában milyen szerepet töltenek be a szolgáltatást igénybe vevő által fizetett díjak.

Arról is sokat beszélünk, hogy a szavazók egy része (nem tudható, hogy mekkora része), a kormányt akarta elküldeni a p...-ba, mint ahogy azt "Horn Gábor közember" mindannyiunk nevében nagyon szépen megfogalmazta.

Másfél nap után kerek perec előkerült az a téma is,hogy a népszavazás így ebben a formában nem működik. Baj van azzal, hogy lehet-e "ne fizessünk ...-ért" kérdéseket feldobni, és baj van a belépési küszöbbel, a kampányt folytató szereplőkkel is.

Hollandiában, és más országokban civil kampányszereplők is érvelnek az igenek és a nemek mellett. Nálunk a civil társadalom kevesebb pénzből él (beleértve a társadalmi hasznosságokat előhívó tevékenységek megszervezése), mint egy-egy népszavazás hivatalos költségvetése.

Főként a sikertelen népszavazás kapcsán merült fel, hogy ha lett volna érdemi vita, például a NATO csatlakozás ellen elhangzanak érdemi hozzászólások, akkor ez növelte volna az aktivitást.

Abban óriási szerepe lehet a valódi társadalmi vitáknak, amelyet nem a kettő darab pártcentrum tematizál, hogy felmerül az érvek - ellenérvek pluralizmusa. Végre láttam olyan TV műsort, ahol a két párt face to face vitatkozott egymással! Hogy a kampányban ezt miért nem bírták megszervezni? Félnek vitatkozni? Nem az a szakmájuk? Nem azért fizetjük őket?

A kettős állampolgárság ügyében például a mai napig folyik a jobboldal azon minősítő kampánya, amely mélységesen elítéli a távolmaradókat. Miközben maga a FIDESZ pártcentrum bevalotta, hogy annak a népszavazásnak az volt a valós célja, hogy elegendő számú új FIDESZ szavazó bekapcsolásával örökre bebetonozza Orbán Viktort a hatalomba.

Én a magam részéről ezt nem szeretném, mert Orbán Viktort egy diktátornak tartom, ráadásul semmilyen víziója nincs arról, hogy mitől állíthatnánk meg a süllyedést. Arra volt stratégiája, hogy a FIDESZ miként váljon nagy jobboldali gyűjtőpárttá, de kormányzás esetén, véleményem szerint rosszabb teljesítményt fog nyújtani, mint a mostani minősíthetetlen Fleto csapat.

Hiába kampányol most azzal,hogy ez itt a civil társadalom ébredése, ez a civilek sikere volt, hiába van a FIDESZ programban, hogy a demokráciára nevelés területét rendezni szeretnék, egy szavát sem hiszem! Ő vezette be a hazai demokrákciába a "pártosítsunk minden civilt!" gyakorlatát. Ő kezdte le kiéheztetni a politika független civileket! Jelentem bele is döglöttünk! Ő beszél a saját ifjúsági szervezetének olyanokat, hogy "Ti vagytok az egyetlen létező szervezet!"

Számomra Orbán demokrácia képe éppen olyan ijesztő, mint Gyurcsányék civil ellenes gyakorlata. Egyik kutya, másik eb! Közösen osztják az EU-s fejlesztési pénzeket a pártokárcia szervezeteinek, ezért nem működnek munkahelyteremtő beruházásként a foglalkoztatási fejlesztések. Ettől olyan katasztrofálisak a gazdasági mutatóink!

Ha felerősödik az a javaslat, hogy a népszavazási kampányokhoz a civilek kapjanak a pártokéval azonos mértékű állami kampányköltségvetést, azt mindenképpen támogatni fogom.

A mi demokráciánk sem él meg a nép hangja nélkül!

3 komment

Címkék: politika civil orbán vita demokrácia csomag viktor népszavazás tervezés tisztasági társadalmi

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr6378756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slamx 2008.03.13. 17:45:51

Engem is nehéz lenne Orbán fanként jellemezni, de azt szerintem el kell ismerni, hogy a Fidesznek anno jobb gazdaságpolitikája volt. Az MSZP elszúrta.
Ennek ellenére a Fidesz amikor 2010-ben hatalomra kerül szerintem a saját csapdájába fog esni. Annyit cseszeggették az MSZP-t a szociálpolitikája miatt, hogy a végén a jobb gazdaságpolitikájuk hasznát bele fogják ölni az értelmetlen osztogatásba...
Szóval véleményem szerint Orbán sem jobb, sem rosszabb nem lesz Gyurcsánynál...:(
(Ami összességében azt jelenti, hogy rosszabb választás OV, mert a Feco lassan kezdte gatyába rázni az államkasszát és az épp minap "elsüllyedő" reformokkal együtt talán megindulhatott volna valami pozitív változás...)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.13. 17:58:12

Én alapvetően azt nézem a társadalom politikájukban, hogy az információs társadalom és a tudás társadalom paradigmához képest viszik-e arra felé, vagy esetleg az ellenkező irányba húzzák a szekeret. Sajnos az a meglátásom, hogy eszük ágába nincs arra felé haladni, mert nem látnak arrafelé, és mellesleg macerás arra menni. A kultúránk sem azt támogatja, ezért hiába beszél a szakma olyan társadalmi hasznosságokról, amelyek arra felé vannak. Mi arra nem megyünk! Ezügyben ijesztő az Orbánék bénasága!

moneyvelocity · http://www.falura.hu 2008.03.31. 16:52:32

A nép hangja nélkül nem hogy nem él meg, de még helyes diagnózist sem fog felállítani az, akinek az dolga (politika+sajtó).

Rá kell jönni, hogy a nagy trükk az, hogy az állam a pénzteremtést a magánbankoknak adta. Ezért az adósságot nem lehet a magánbankrendszernek visszafizetni (a termelés növelésével, amint azt a sajtó súlykolja világszerte).
Ez évente kb. 1 millió forint lopás háztartásonként. Ennek csak kis része adó (államadósság + kamattámogatás), nagyrészt (a cégek kamatköltségei miatt) a fizetésekbõl hiányzik, és az árakba épül be. Csak akkor lesz az egészségügy/oktatás/nyugdíj/stb... probléma megoldható ha ezt a mechanizmust megértik az emberek.
www.falura.hu
süti beállítások módosítása