Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az altruizmus és a gazdaság

2012.01.30. 22:11 :: Saman

A nol-on megjelent egy elképesztően hosszú tanulmány a totális centralizáltságban gondolkodó állami irányítási modell és a piacgazdaság összeférhetetlenségéről.

Megígértem egy kommentben, hogy elkezdem hozzá írni azt az oldalt, ami az életvilág reciprociátsa és az állam viszonya. Egy cikksorozatban kifejtem, hogy mi közünk van ehhez a témához történelmileg, kulturálisan és milyen társadalmi ára van annak, ha a reciprocitás oldalt ilyen mértékben gyengítjük.

A legutóbbi cikkemben a hirtelen bevezetett tandíj és a családi kassza / családi élet stratégia körüli konfliktusról írtam.

Az állam egy tollvonással átutalta a felsőoktatás költségeit a magánkassza oldalra, miközben elképesztő mértékben rabolja le magánháztartást.

429513_218695918220348_110205079069433_435690_993847116_n.jpg_960x572

 

 2-3 éve 60%-volt a magas jövedelmi sávban, a többinél 50%. Most mindenütt 50%.

Erre jön rá az, hogy a jövedelmünkben megjelenik egy 27% ÁFA plusz némi jövedéki adó. Tehát a nettónkból is még elveszítünk egyharmadot. A megtermelt jövedelem kétharmadát / három negyedét érinti a redisztribúció és egy negyedről vagy harmadról döntünk szabadon!

Erre jött még az, hogy az elmúlt 5-6 évben hivatalosan 48% - nyi infláció zajlott le, ami kozmetikázott adat.

Elveszítette a bérünk a vásárlóerejének a felét!

 Na ehhez képest érdekes "kérés" a pártokrácia részéről, hogy akkor most kezdjenek el a családi kasszák egyedül gondoskodni a tandíjakról.

A reciprocitás nem egyszerűen arról szól, hogy kóstolót küldünk / adunk a kománknak, vagy meghívjuk építkezés esetén.

A korai Kádár rendszer, mondjuk a 70-es évekig azt gondolta, hogy a TSZ tagoknak sosem fog nyugdíjat adni. A TSZ X zsák árpával azaz természetbeni adománnyal fizet a földhasználatért.

A nagyüzem által megtermelt gabona a hagyományos paraszti életmód szerint transzformálódott tyúkokká, és pár malac is felnőtt a termény adományból.

A 70-es években még láttam gyerekként, hogy milyen a falusi önellátó életmód, milyen az a "nyugdíjrendszer", ami valójában a rokoni / baráti / szomszédsági kapcsolati háló megtartó ereje.

Amikor a családban disznóvágás volt, a nagyobbik részét ajándékozták el kóstolóként a gazdák. Viszont ebben a kölcsönös "ajándékozási" hálózatban az is kialakult, hogy másoktól is jön ilyen segítség.

408287_3118033998481_1493442332_3073924_1012840408_n.jpg_320x240

 

A TSZ természetbeni adománya, ez a cserekereskedelem / állami újraelosztás logika nekem vegyes cucc. Kicsit redisztribúció, kicsit piac és kicsit nagyon reciprocitás. Nincs túl nagy lépés félfeudális - feudális hagyományaink és e között, ha a nyugdíj rendszer oldaláról nézzük.

Tudok mondani olyan komunista nyugdíjrendszert, ami totálisan a feudális hagyományból ered. Kínában nem ad az állam nyugdíjat, a legidősebb fiú kötelessége eltartani a szüleit.

Indiában sincs állami újraelosztás ez ügyben, ez a magán oldal dolga.

Mivel én közösségfejlesztéssel foglalkoztam, sok olyan közösségi kísérletnél segítettem a tervezést/álmodozást, ahol helyi összefogással próbáltak az emberek megoldani valamilyen szociális kihívást. Az intézményesült segítő /önsegítő kisközösségek is gyakorta altruista tevékenységre vagy kölcsönös segítségnyújtási alapon szerveződnek.

Ezen a terepen is hihetetlen pusztítást vitt véghez a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt. A mai civil szektor alulfejlettebb, mint 10 éve. Ez azért is érdekes,mert évi 600 majd 1000 milliárd fejlesztési forrás jön az EU-tól kifejezetten humán fejlesztésekre.

 A hagyományos családi reciprocitás viszonyokban is óriási változások zajlottak le. A gyurcsányi "gazdaságfejlesztés" fő csapásiránya az volt, hogy megpróbálták a feketemunkát beterelni az adózó intézményesült világba. Ezeknek az erőfeszítéseknek semmilyen gazdaság élénkítő hatása nem lett, de legalább újabb csapást mért erre a világra.

Horror az adórendszer abajgatása is és az inflációval való hazudozás. Ha kisebb a reciprocitás is, a piac is és az állami fizetések reálértéke is "sikeresen" elvesztette vásárlóértéke felét, akkor elmondható, hogy sikerült tatárjárás jellegű pusztítást végezni az életvilágban!

A piac és az állam csődje esetén a családi reciprocitásnak vagy a közösségi altruizmusnak erősödnie kellene. Ez esetben lehetne tompítani a társadalmi krízis okozta fájdalmakat. Mind az érdekvédelemben, mind pedig a hiánypótló szociális szolgáltatások terültén óriási jelentősége van a közösségi kontroll alatt álló nonprofit humány szolgáltatásoknak.

A civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt ehhez képest nagy kaszával irtja az állampolgári önszerveződéseket. Különösen a vidéki élettérben szembeötlő az intézményesült civil közösségek hiánya.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr373978121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása