Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A szíven szúrt polgár

2011.12.17. 21:27 :: Saman

 Négy éve, amikor a rendszerváltó elitre, elkezdtem itt a nol-on és a blogomban a civilgyilkos eposzi jelzőt használni, akkor még annyira furának tűnt, hogy ki is moderálták sorra az első héten. Gondolom beleolvastak a blogomba és látták, hogy ez egy félig meddig felépített szakkifejezés lesz, bár nem alkalmas erre, mert 4 éve úgy tűnt, hogy a tudományos fogalmakhoz képest ennek erőteljes címkéző - indulati éle van.

 
Ma már simán elmegy érzelem mentes kilúgozott leíró fogalomnak, mert a FIDESZ lényegében nem is tud másról törvényt alkotni, mint a kirekesztés valamilyen irányú eszkalálódásáról.
 
Nem ismerik el az alapvető polgári jogainkat. Nem beszélhetünk. Nincsenek már intézményes részvételi csatornák, ahol az érdek artikulációs folyamatokban tárgyalhatnák arról, hogy mi lenne a közjó.
 
4 éve még leginkább arról tudtam hetente cikket írni, hogy nézzétek meg, hogy az állampolgári önszerveződések világát milyen barba trükökkel tizedeli a pártorkácia /a FIDESZ + MSZP és a rest/.
 
Azóta, annyira civilgyilkossá vált a magyar út, hogy már csak az internáló táborosdi hiányzik ahhoz, hogy a fasiszták vagy a kommunisták legvéresebb diktatúrái mellett írhassanak a történészek később erről a korról.
 
Az már régen lezárt kérdés a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt számára, hogy rajtuk kívül vannak-e bárkinek polgárjogai. Beszélhet-e?
 
Már azon a fronton is óriási harc folyik, hogy képesek-e az identitás formálás intézményes csatornáin kizárólagosságot teremteni.
 
A korábbi rendszerek mintájára megkísérlik azt, hogy a sajtó, az iskola, a szószék és a civil közösségi tér csak az ő ideológusaikból álljon és csak az ő bölcsességüket próbálja tölcsérrel az emberek fejébe töltögetni. 
 
"Kedves emberek! Ne gondolkodjatok az identitásotokról, nem a Ti dolgotok elhelyezkedni a világ szellemi terében, majd a kormány megmondja, hogy mit kell gondolni és mondani." - ez ezeknek az ideológus érdekcsoportoknak a mantrája.
 
Civilgyilkosnak tartom ezt a rendszert azért is, mert a szociális érzékenysége megközelíti a Horthy rendszerét, amely nyomorba taszította az országot. Milliós nagyságrendű önkéntes kivándorlás, hiperinfláció, háború, amely a határon belül élő kisebbségek identitásának a megerőszakolásával is járt, faji alapú deportálás, a modernizációban sikeresebbek leváltása, az 1000 éve velünk élő németek kitelepítése ... napestig sorolhatnám.
 
Ez a probléma megoldó felkészültség ma ismét kivívta a saját emancipációját:
 
A "szabad magyarnak lenni" az milliós tömegek fejében egy fasisztoid katyvasz. Ez orbán pártjának politikai marketing teljesítménye.
 
Nagyon sokan tudjuk, hogy ez zsákutca.
 
A jóléti társadalmak kultúráinak tükrében ez egészen elképesztő, hogy Európa közepén hogyan fajulhattak idáig a dolgok.
 
Ennek az embernek a politikai tiltakozási öngyilkossági akciója beilleszkedik egy környezetbe.
 
Tehetetlenek vagyunk, reménytelen azoknak a helyzete, akik nem tudnak elmenekülni ebből a kirekesztő rendszerből. A társadalmi krízis kellős közepén vagyunk.
 
"A szerző viszont úgy közelíti meg, mintha a körtét akarná a dióval összehasonlítani. Igaz mindkettő fán terem, de mégsem hasonlíthatók" 
 

Bamberg | 2011. december 18. | 09:42:50

Azért ez a történet nem csak egy teljesen egyedi eset.

Vajon egyedül van-e ez az áldozat abban, hogy totálisan reménytelennek érzi a helyzetét és rettenetesen fél a kirekesztettségtől? Mármint a munkaerőpiaci kirekesztettségtől. Attól, hogy férfiként nem felel meg a kultúra diktálta sztereotípiának, amely szerint elvileg valamiféle Superman ligthként el kellene, hogy tartsuk a családunkat.

Nem ő az egyetlen, aki önpusztításba menekül. Az öngyilkossági statisztikáink is világrekordot döntenek ennél a csoportnál és ha mondjuk ránézünk a 65 év alatti férfiak májcirrózisban elhalálozott csoportjának nemzetközi adatsorára, akkor felmerül az a kérdés, hogy miért vezetjük mi utcahosszal ezt a mezőnyt. Már a másodikra is ráverünk egyharmadnyit, de a 7.től kezdődő összes többi ország népénél háromszor annyi férfi hal meg így. Ez lassú öngyilkosság! De mi az oka?

Az is magyaros megoldás, hogy egyéni megoldásokat látunk. Orbán maximum Lázár elvtársat vonja be abba, hogy mi legyen a közjó. Valahogy jól fizető munkahely sem sok keletkezett. Nemhogy egymillió, de lehet hogy tízezres nagyságrendben se lehet mérni.
 
Mi vagyunk a Globe - Hoffstede kutatás 61 országa körül a második legindividualistább nép. Egy afrikai ország van előttünk, de szerintem ott rosszul ,mértek.

Valahogy ez a férfi se kereste a rendszer neki szánt megoldásait, vagy közösségi politikai tiltakozási akciókban sem gondolkodott.

Elintézte maga. Orbán is egy "prototipe magyar" meg az a férfi is.

Ezért kellene foglalkoznunk kritikusan, a kultúra rossz beidegződéseivel

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr623471691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása