Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A kilátástalanság ára

2011.05.02. 08:20 :: Saman

 A politikai szocializációs cikksorozat legelején összefutottam itt a helyi pub-ban egy olyan statisztikával, ami a 65 év alatti férfiak máj cirrhozis statisztikáival szembesített.

Jól látható, hogy mi kiugróan magas halálozási statisztikát produkálunk.

Sokáig kerestem a neten, míg ma végre összefutottam egy angol tanulmánnyal, ami a fiatalok alkoholfogyasztásával foglalkozik. Az ifjúsági alkohol statisztikáink meglepően jók ebben a dolgozatban, de a halálozási statisztikákban utolérhetetlenül ott vagyunk az élen.

Ezek szerint a kilátástalanság lassan öl.

A hazai társadalom humán krízise jól visszatükröződik ebben a statisztikában. Az alkoholbetegség ezen testi tünete egyfajta fokmérője a kilátástalanság jelenlétének.

Amikor azt kérdezik a társadalomtudósok, hogy "hogy érzi magát ... ilyen és ilyen dimenziókban?" olyankor is meglepő és sajnos lesújtó  eredmények szoktak kijönni a magyar néplélekről, ha részt veszünk valamilyen nemzetközi összehasonlító vizsgálatban, de itt egy testi tünetről van szó.

Egy katolikus papot ismertem meg 1992-ben az Üllői úti plébánián , amikor szociális munkásként ilyen intézményt látogattunk. Az egyház itt alkoholistákkal is foglalkozik.

Ott tanultam erről a betegségről azt a bölcsességet, hogy "isten mindig megbocsát, az ember néha, de a természet soha!"

 Addig is itt az adatsor:

Férfiak máj cirrhosis halálozási adatai a 65 évnél fiatalabb lakosság körében 2004 - egyes országokból 2005.

   
Magyarország 60,5
Románia 42,7
Litvánia 36
EU új 12 átlaga 29,9
Szlovákia 29,3
Észtország 27
Szlovénia 24,4
Finnország 23
Cseh Köztársaság 21,3
Lengyelország 20,2
Ausztria 19,7
Bulgária 19,2
Lettország 17,3
Dánia 15,7
Németország 16,1
EU átlag 15,8
Portugália 15,7
Franciaország 12,2
EU 15 átlag 12
Anglia 11,5
Luxemburg 10,3
Spanyolország 9,9
Olaszország 5,5
Málta 5,7
Svédország 5,8
Írország 5,5
Görögország 5,1
Cyprus 4,4
Hollandia 4,2

 

Először is szembeötlő, hogy mennyire kiugróan elüt a hazai adat a teljes mezőnytől.

Az EU átlag négyszeresét produkáljuk. A később csatlakozott kelet-európai országok adathoz képest duplázunk. A második utánunk következő is csak kétharmadot teljesít hozzánk képest. A negyedik helyezettől kezdve kezdődik a rendes szórás, ami a fele a mi "teljesítményünknek"!

Első blikkre azon kezdtem el gondolkozni, hogy ez a "kilátástalanságverseny," ami ebben a kultúra összehasonlító vizsgálatokhoz hasonló kutatási szegmensben megmérettetik, mennyiben függ össze azzal, hogy egy-egy ország gyarmat volt-e vagy gyarmatosító, hogyan halad a jóléti társadalom modell kiépítésében, milyenek a foglalkoztatási adatai.

 A jelenlegi kurzus eszkalálódó kirekesztéspolitikája mint humánpolitika hogyan hat majd erre a kérdésre?

Hasznunkra van-e a tartós káosz?

Közjó-e, hogy a felettünk létrejövő rendszerek  nem gondolkodnak integrációs teljesítményekben?

Jó-e az embereknek, ha a csúcsvezetők élik ki álmaikat és a kisközösségek vagy a családi sík álmodozásai frontálisan ütköznek a hatalom szándékaival?

A családomban rengeteg példát láttam az alkoholizmusra az idősebb generációban, sőt tőlem pár évvel idősebb másod unokatestvéreim közül egy benne van a slamasztikában egy pedig már belehalt.

Buda Béla felvetette a pszichiátria szakma jelenlegi helyzete kapcsán, hogy a hazai segítő szakmaiságok közéletét tekintve olyanok vagyunk mint a verembe esett állatok. Szépen lassan felfaljuk egymást. Ahelyett, hogy használnák a szakmánkból következő kommunikációs modelleket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr762870946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.05.07. 09:29:02

Nagyon szépen köszönöm, hogy a blog.hu csapat észrevette és kijavította a túl nagy ábrát!

Örülök, hogy látszik az egész!

Doberdo 2011.06.04. 15:45:56

Kedves Saman!

A fent leírt folyamat megállíthatatlanul erősíti önmagát. Az alkoholista hőzöngőket
még talán könnyebb is irányítani az országunkban jellemző kommersz politikai
eszközökkel. Jelenleg is azon csodálkozom, hogy miért nem ment ki még kb. 2.000.000
magyar az utcára a "cári rendszer megdöntése"
címén.
süti beállítások módosítása