Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mi van az útlezárások végén?

2011.11.05. 10:18 :: Saman

Szerintem nem azért kellene harcolni, hogy restauráljuk a 20 éve nem működő rendszert! 

Sehová sem vezetett a szalon politizálósdi! Nem azt kell elérni, hogy újra legyen kormány - szakszervezet - munkaadó párbeszéd fórum.
 

Amennyiben a kormány továbbra sem tárgyal, november végére, december elejére a mostaninál is nagyobb, akár több napig is tartó forgalom lassító demonstrációt szervez a LIGA.

A munka törvénykönyvének módosítása, a háromoldalú szociális párbeszéd felszámolása, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása – a kedvezmények megvonása –  miatt péntekre meghirdetett országos félpályás útlezárási akció az előzetes terveknek megfelelően folyt – értékelt Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. A résztvevők összesen mintegy kétezer autóval vonultak ki az utakra, és az ország csaknem száz pontján voltak jelen, így bizonyára átlépték az ingerküszöböt, s az elnök szerint sikerült nyomatékot adni követeléseiknek.


A Liga elnöksége hétfőn értékeli a helyzetet, és Gaskó szerint nem kizárt, hogy dönt is egy következő demonstrációról. Amennyiben a munka törvénykönyvéről továbbra sem sikerül megegyezésre jutni, november végén, december elején a jelenleginél több helyszínen és hosszabb ideig lehet félpályás útlezárás, s igyekeznek majd a valóban stratégiai fontosságú – tehát a közlekedés jelentős akadályozására alkalmas – pontokat kiválasztani. Ám ha esetleg meg is kezdik a szervezést, az nem jelenti azt, hogy visszautasítanának egy későbbi tárgyalási ajánlatot – tette hozzá az elnök.Arra a kérdésünkre, hogy a demonstrációtól mit remélnek, Gaskó kijelentette: várják a kormány tárgyalási ajánlatát. Nem erővel akarnak ugyanis eredményeket, hanem a tárgyalóasztal mellett. A munka törvénykönyvéről eddig is folyt egyeztetés, és a kormány mutatott hajlandóságot a kompromisszumra, ám az elnök szerint még számos vitatott kérdés maradt függőben. Mindazonáltal reméli, azokban is sikerül megállapodni, különben a kormány azt kockáztatja, hogy újabb tiltakozó akció következik.

A jóléti társadalom keretekért kellene síkra szállni, aminek ez is lehet egy terepe, de ez önmagában édes kevésnek bizonyult!

Ehhez a következő kellene:

1. Legyen világos, hogy nálunk jövőkép-e a jóléti társadalom vagy nem az!

2. Ha ezt eldöntöttük, akkor emeljük pajzsra! Hurcoljuk körbe, mint egy véres kardot és kérdezzük meg a cégek kb 20-30%-át, hogy egy 4-5 éves procedúra segítségével el tudnának-e menetelni mondjuk az ausztriai bérszínvonal 75%-áig, vagy a mostani lengyel bérekig. Ez egy facilitatív kihívás! Helyi fejlesztésekről van szó!

3. Végig kellene gondolnunk a társadalmi kontrollok működését általában! Országos és helyi kontrollok tömegét kellene megreformálni. Az állami monopóliumok /tömegközlekedés, elektromos áram, gázszolgáltatás, víz, szemét, egészségügy, oktatás, útépítés stb./ maffia társadalmi kontrollja helyett ki kell találni egy működő modellt, ami visszafordítja ezeket a rablógazdálkodás zsákutcájából.

4. Általános politikai szocializációs programmal támogatni kellene azt, hogy ismerjük meg a saját kultúránk korlátait és erősítsük meg magunkat olyan pontokon, amelyek nélkül nem tudunk előre lépni. A nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálatok tömege siralmas képet fest rólunk. Ez meghatározhatja azt, hogy a gazdasági kudarcaink ekkorák!

Japánban a II. világháború után bevezették a helyi céges kultúrába a ringi típusú döntés előkészítési modellt. A svédek hosszú évtizedekig építgették azt a modern kultúrát, hogy mindennek ki lehet alakítani a társadalmi kontrollját. 

Ott a közfigyelem semmit nem hagy ebek harmincadjára!

Nálunk a korrupció eszkalálódó kultúrája virágzott ki a mi demokráciánkból.

Ha elegünk van ebből, ha nem működik, ha milliókat taszít ez az éhezésbe, akkor hagyjuk abba.

El kellene érnünk arra a pontra társadalmilag, mint amikor a kisgyerekek egyszer csak énidegennek tartják, hogy érintkezzenek a kakájukkal és elkezdni érdekelni őket, hogy hogy működik ez a WC história.

Az egyik óvónő rokonom mondta, hogy ezért kötelező kiscsoportos gyakorlat a 

"Katona Bácsi haptákba!... Hű de büdös dobja ki!"

Nem hiszem, hogy a szalonpolitizálás restaurálása bármilyen megoldást hozna! Kevés!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr783355292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása