Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A demokrácia gén

2011.07.04. 21:08 :: Saman

A nol-on megjelent egy tudósítás arról, hogy két evolúcióbiológus, Randi Thornhill és Corey Fincherrel  levezette statisztikailag, hogy egy-egy kultúra zártsága - nyitottsága  alapvetően függ attól, hogy mennyire van a népcsoport kitéve a fertőző betegségek veszélyének.

A fertőző betegségek gyakorisága szerintük a kulturális -  politikai tényezőket felülíró tényező.

Ezt a kutatást egy két idődimenzió kérdéssel azért zavarba lehet hozni.

Én magam pl. Norbi hívő vagyok fogyókúra kérdésben, és Norbi mögmondta, hogy a szervezetünk genetikailag még nem nagyon érti ezt a modernizált izét. Épp hogy felfogtuk testileg a vadászó - gyűjtögető életmódot.

Ez a kutatás meg orvosstatisztikai adatokat meg valami homályos demokrácia sklát használ.

Az "Istenek a fejükre estek" filmben még mutattak nekünk igazi autentikus ősközösség életformát élő kultúrát, de az elvevők folyamatosan csökkentik a természettel harmóniában élők kultúrájának életterét.

A birodalmakkal, a vallásokkal "modernizációs modellek" váltották egymást minden nép történelmében.

A kultúra, ugyan úgy, ahogy a testünk genetikai állománya, lassabban tud csak megváltozni, alkalmazkodni, mint egy társadalmi berendezkedés, ha úgy tetszik, mint egy "ember megszervezi az embert" logika. Rendszer, vagy politikai rezsim.

A dédapám pl. 1950-ben még simán egy olyan világban élt, aminek a változatlan újratermelődésében hitt. Rá akarta venni a fiait, hogy vegyék át a kerékgyártó műhelyt. 130 éves késében élt az öreg. Biztos nem olvasta Széchenyitől a Hitelt és valahogy nem sok esélyt adott ennek a modernizációnak, pedig megélt vagy 3 modernizációs ügyben lezajlott rendszerváltást. 

A kultúra és a demokratikus rendszer kapcsolatát tényleg kell vizsgálni. Tényleg sokat megtudhatunk a magyarok kudarcra ítéltetettségéről demokrácia ügyben, ha mondjuk a GLobe vagy a Hoffstede kutatásokat megnézzük.

Kudarcfélők vagyunk, individualisták vagyunk /mit ad isten ez a kutatás épp ezt tartja jónak a demokráciához/, férfias - nőies skálán a 3. legnőiesebb kultúra vagyunk, bizonytalanságtűrők vagyunk... stb. 

Szinte minden kultúra összehasonlító vizsgálatban durván kijön, hogy mekkora gáz van nálunk kultúra ügyben. A blogomban gyűjtöm ezeket a kutatásokat.

Ez az elmélet, ami már egyenesen a demokrácia genetikai hátterével fenyegetőzik, ez egy igazi bulvárhír.

Mi például, akik 30%-ban német (sváb, bajor és osztrák), 27%-ban tóth, 16%-ban román, 3%-ban besenyő, 15,6%-ban tatár, 14%-ban kun, 17%-ban székely, 6%-ban rác, 9%-ban horvát, 6%-ban lengyel, 4%-ban jász, 15%-ban szász, 19%-ban palóc, 54%-ban alföldi kevert, 4%-ban rutén, 2%-ban rogán, és 11%-ban magyar, 4% örmény, 3% meg 7% kirekesztett és kimoderálandó génekből állunk, ....

valakitől igazán elkaphattuk volna a demokrácia gént!

 

ui: a görögöket politikai okból kihagytam

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr553039506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz a politikai kultúrával? 2011.07.09. 23:12:22

 A politikai kultúra fogalmát a politológia szűkebben használja, mint a köznyelv és a sajtó szokta. Míg az első egyének vagy csoportok politikához való viszonyulását (véleményt, beállítódást, értéket) jelenti, az utóbbi gyakran érti alatta a polit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2011.07.05. 07:23:08

Jó az utolsó előtti mondat. Sajnos a fideszjobbik minden erőlködése ellenére az
egységes magyar nemzet nem létezik, és ez az oka valójában a nemzeti lét magyar kétségeinek és sikertelenségeinek !
süti beállítások módosítása