Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A FIDESZ és a társadalmi tervezés

2011.06.27. 21:15 :: Saman

 A FIDESZ retorikájában már régóta játszik a társadalmi részvétel körüli ügyekkel.

Még a polgárkörök előtt hirdettek már meg nemzeti konzultációt, amit gyakorlatilag párt road showként folytattak le.

A mandátumképzést, minden közegben ignorálják.

Sem a párton belül, sem pedig az állampolgári önszerveződések oldaláról nem tud mandátum megfogalmazódni.

Mind a pártban, mind pedig a kormány és a más szervezetek viszonyában egyirányú a kommunikáció. Azt, hogy mi a KÖZÉRDEK, azt kinyilatkoztatásokból tudhatjuk meg.

Magát a kommunikáció intézményességeit vették célba a kormányra kerülés után. Ignorálták azt Érdekegyeztető Tanácsot és minden szakpolitikai kérdésben a civil véleményeket, a törvényeket egyéni képviselői indítványként terjesztették elő, azért, hogy a kormányegyeztetést és a törvényben rögzített társadalmi vitát is kikerüljék. Megszűnt ezzel a társadalmi vitához való jog.

Az új részvételről szóló törvény jelentős mértékben csökkenti a civilek társadalmi kontroll szerepét, ahhoz képest, hogy egy 1971-es kutatás megmutatja, hogy mi magyarok elképesztően gyengék vagyunk a participáció dolgában.

A legfontosabb támadást a civil intézményesültségek költségvetési vonalon szenvedik el. A teljes civil szektor kevesebb tagot számlál, mint a pártok tagsága. A civileken belül a magasan intézményesült civilek, értem ezalatt a minimum egy főállású munkatársat foglalkoztató civileket, szinte teljesen tönkrementek az elmúlt években. Az idén az NCA már csak 4 hónapra korlátozta a civil projektek megvalósítási idejét, ami technikailag 2. Az NCA kollégiumok döntését felfüggesztették, majd fölülbírálták.

Alapvetően a társadalmi tervezés egy olyan közösségfejlesztési szemlélet, amely felnőttnek, polgárnak tekinti az embereket. Semmiképpen nem olyan embernek, aki elesettségében krízis intervenciós segítségre szorul. A társadalmi tervezés nem veszi át a probléma megoldás felelősségét az emberektől. Pusztán kereteket ad ahhoz, hogy az egészséges emberek felvessék a problémáikat, javaslatokat fogalmazzanak meg.

A FIDESZ a részvételi demokrácia erősítése helyett a társadalmi tervezés intézmények lerombolásában érdekelt. Nem akarja hallani a nép hangját. Nem kíváncsi az általunk megfogalmazott problémákra, a kérdéseinkre, a javaslatainkra.

A saját sorsa iránt közömbös és/vagy tehetetlen embernek tekint bennünket, aki helyett meg kell fogalmaznia neki, hogy mi, a mi problémánk.

Nemcsak a megoldáskeresés terepén szélesítette totálissá a kirekesztő kommunikációt, hanem a helyzetértékelésekben sem folyik érdemi közbeszéd.

Olykor felmerül a FIDESZ részéről, hogy ez lenne a "konzultáció" meg az érdekegyeztetés. Ezt főként olyankor halljuk, amikor a független állampolgári önszerveződések totális kiiktatásával olyan helyzet áll elő, amikor a mezítlábas állampolgár szemtől szembe kerülhet orbán viktorral. Még olyan is megtörtént, hogy a fideszesek ezt részvételi demokráciának bélyegezték. A FIDESZ viszonylag gyakran él azzal a politikai marketing húzással, hogy a valós cselekvésének a szöges ellenkezőjét reklámozza a retorikájában.

Legutóbb az EU elnökséggel kapcsolatban dicsőítette Navracsics Tibor a részvételi demokráciában rejlő lehetőségeket.

Navracsics Tibor kiemelte: a magyar elnökség elkötelezett az önkéntesség eszméje és gyakorlata mellett, fontosnak tartja a tanácskozás témáit, az önkéntességet, az aktív polgárságot és a részvételi demokráciát.

Az ellenzéki FIDESZ-ben még olyanokat is hallani lehetett, hogy ezek alapvető európai értékek:

Orbán Viktor ...Elmondta, hogy Magyarországon egy meglehetősen primitívre csupaszított képviseleti demokratikus rendszer működött az elmúlt években. Olyan rendszer, amely négyévente egyszer tartott igényt az emberekre, amikor bedobták a szavazatukat, és onnantól, úgymond, a képviselőké lett a politika. A szocialisták erre gyakran rá is játszanak, mondván, hogy "a politikának a parlamentben van a helye", ami azt jelenti, hogy "nem nálatok, kedves választópolgárok" - mutatott rá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke ezzel szemben elmondta: a népszavazás egy fejlettebb, nyugatosabb megközelítés eredménye, ahol a képviseleti demokráciát kiegészítik a részvételi demokrácia elemeivel. Ahol az emberek részt vesznek két választás között is a közéletben, és időnként fontos döntéseket hoznak. A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalom legmagasabb rendű formája, amit az európai kultúrkör ezidáig megalkotott. Legyünk rá büszkék, hogy Magyarországon kapunk erre egy lehetőséget, de ez csak esély, nem verdikt - szögezte le Orbán Viktor.

A független állampolgári önszerveződések annyira alul intézményesültek, hogy gyakorlatilag akkor sem tudnának érdemi érdek artikulációs munkát felmutatni, ha a kormány nyitottá válna a véleményünkre.

A legnagyobb legerősebb, legismertebb, leginkább intézményesült civil szervezetek költségvetése töredéke annak, amit egy-egy FIDESZ vagy MSZP báró, családi kasszaként zsebretesz.

A FIDESZ mint cégcsoport vélhetően 2000 szer nagyobb költségvetéssel bír, mint a leggazdagabb civil érdek képviseleti szerv. Ez a távolság még csak most kezd el nőni igazán!

3 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr933020016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2011.06.28. 07:52:50

A Fidesz-nél a népszavazás olyan társadalmi konzultáció, ahol a vezér által megfogalmazott
részben buta, részben már eldöntött kérdésre a
vezér akaratának megfelelő választ lehet adni.
Mindezt több milliárd forint olyan pénzen, amit a szegény válaszadók fizetnek, úgy, hogy
közben az állam jogosult összes személyes adatukat megismerni és strigulázni. Ha nem
lenne pofátlan ez a dolog, akkor még el is
ismerném, hogy "ügyes".

dr. v.b.1990 2011.06.29. 08:41:39

@Doberdo: erre a legjobb példa a 300FT-os népszavazás.

Doberdo 2011.06.29. 11:31:30

@v.b.1990: Igen. Hiszen senki nem olyan hülyécske, hogy a fizethetek, vagy a nem kell
fizetnem közül ne az utóbbit válassza.
süti beállítások módosítása