Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A "boldogságrecept" meg a magyarok

2011.06.04. 09:03 :: Saman

Felfigyeltem egy pszichológiai blogcikkére itt a blog.hun.

 A cikk azzal kezdődik, hogy a kultúrakutatások / pszichológiai kutatások a magyarokat pesszimista színben tüntetik fel.

Végig az egyénre és a belső műre koncentrálunk, lényegében csak a kommentelők hozzák be azt a képet, hogy társadalmi / politikai okai is lehetnek annak, hogy a kultúra összehasonlító kutatások tükrében egyre setétebb, már a balkáni országokat kenterbe verő nihillizmus rajzolódik ki magyar néplélekként.

Ma reggel pont azon gondolkodtam, hogy amikor Jókai Anna a FIDESZ pulpitusról "lelki jobbágyságről" beszélt,akkor reagált-e bárki az országból erre azzal, hogy a magyaroknak mintha rendszer szintű tiltás állná az útját az önmegvalósítás terepén.

Az ausztrál jóléti társadalom modell pl. arra épül, hogy 1907-ben született egy bírói ítélet, amely kimondja, hogy a bér az egy olyasmi, ami egy 3 gyermekes család eltartásához elegendő pénz.

Nálunk a rendszerváltáskor szerintem társadalmi szerződés szinten világos volt, hogy mi jóléti társadalmat akarunk, de a "részt vehetek a saját sorosom alakításában" című értékvilág ma már éjszakai setétségbe borult.

A rendszerváltás társadalmi szerződése, az hogy demokrácia lesz, nyílt piac lesz és jóléti társadalom modellt fogunk követni, ez ma nincsen napirenden, hogy egészen eufemisztikus legyek.

Megint az a társadalmi élményünk, hogy a rendszer megb...

Ez egy olyan politikai szocializációs csomag, ami miatt azt gondolom, hogy joggal depressziósak a magyarok.

Nincsen jogunk részt venni a saját sorsunk alakításában,legalább is az intézményes közbeszéd, vagy cselekvési terepek felszámoltattak, amit pedig a kirekesztő és versenykorlátozó pártokrácia beletesz a közbeszédbe, az hosszú távon elveszi a reményt.

Mondom ezt 20 év közösségfejlesztő munka tapasztalataira alapozva.

Miután meggyászoltam azt, hogy el kell hagynom a barátaimat - rokonaimat, és kijöttem Angliába új életet kezdeni.

A blogomban rengeteg kutatási anyagra hivatkozok ez ügyben, és igyekszem lejegyzetelni, hogy az évi 1000 milliárdos munkahelyteremtési / fejlesztési pénzekkel hogyan csinálja az országunk a "depressziósok országa" - című rémálmot.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr862955744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása