Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Vona Gábor cigány képéhez

2011.04.20. 21:32 :: Saman

 "korai házasodásra és felelőtlen „sorozatterhességre” épülő – szokást meg kell törni"


Ilyen mélyen nem lehet se kultúrákba se magánügyekbe beleavatkozni.

Itt nyugaton is nagy a feszültség a muszlim családok gyermekvállalási hajlandósága miatt, hiszen ott a nőnek kultúra diktálta kötelessége otthon maradni a gyerekekkel.

Ehhez képest a szekularizált kultúránk az információs társadalom utáni kultúrában sokféle családmodellt szabadon érvényesülni hagynak, és ennek az a hatása, hogy a legtöbb nő egyáltalán nem is vállal gyermeket. A 45 éves olasz nőknek 60%-ban nincsen (még?) gyermekük.

A jobb oldal zászlóra tűzheti ezeket a kérdéseket, de valójában pont hogy ugyan olyan kultúraformáló esetleg közösségfejlesztő - identitás formáló sikereket kellene itt felmutatni, ami eme eszmefuttatás szerint a cigány civil vezetőknek kellene felmutatni /hozzáteszem, hogy altruista segítőként!/

A magyar közösségi vezetők is sík hülyék ezeken a frontokon.

Egy kitűnő példa: a KDNP ifjúsági weblapja meghirdetett egy "gyertek haza" kampányt a neten. Na amit ott kaptak a kommentekben, azt nem teszik a karácsonyfa alá az biztos!

Magyar közösségfejlesztők is tudnak ám bénázni a saját kultúrájukban.

Nekünk se megy könnyen! Nem semmi kihívások ezek!

Ópályiban egy cigány ember azt mondta a "Munkahelyteremtés" lakossági fórumon, hogy "Adjatok egy lapátot!" Akkor azt mondtam neki, hogy szerintem a lapát kora lejárt. Nem lehet abban reménykedni, hogy sok-sok kétkezi munka összehozható valahogy és ezáltal újra lesz sok cigány családfőnek munkája.

Itt Angliában azt látom, hogy tévedtem. Megkövetem ezt az embert! 

Egy jóléti társadalom rengeteg kétkezi könnyen betanulható munkát kínál. Én is olyan munkákat csinálok, amit analfabéták is csinálhatnak,ugyan is az angolom még nem olyan, hogy tudnék írni olvasni ezen a nyelven.

Szerintem azért tudták megőrizni ezek a társadalmak a közel teljes foglalkoztatottságot, mert szakrális szentségként tisztelik az intézményességeket. Mi meg azért tudtunk most már Bulgáriánál is rosszabb foglalkoztatási helyzetet előidézni, mert a mi kultúránk durván intézményességtagadó.

Találkoztam most a héten egy angol foglalkoztatási adattal itt az újságban. A 16-24 éves korosztály foglalkoztatási adatait mutatta. Pont akkora a itt az ifjúság munkaerőpiaci integrációja, mint nálunk a teljes keresőképes felnőtt lakosságé. Nálunk a 16-64 éves korosztály 51%-a dolgozik, ez azt jeleni, hogy 49% kirekesztett vagy valami miatt inaktív, itt Angliában a 16-24 éves fiatalok 50%-a dolgozik. Persze tanulnak is. Volt egy kollegám, aki 12 éves kora óta dolgozik pincérként, most 21 éves. Lassan összerakja a lakásra való pénzt.

A pártpolitikusok szeretik hangoztatni hogy PÁRBESZÉD, meg PÁRBESZÉD, de amikor volt ez a kampány, akkor nem dugták oda a képüket egy fórumra se.

 
Ráadásul megtiltották a sajtónak, hogy hírt közöljön erről.
 
Ördög | 2011. április 20. | 20:59:42
 
"Az intellektuális és erkölcsi különbségek óriásiak,fehérek és színesbőrűek között.Nem mondom kinek a javára."
 
Kedves Ördög!
 
Dédapáink korában elég nagy hajcihő volt abból, hogy a városi lakosság főként az egyetemi felvételik alkalmával, meg a bankhitelek elbírálásakor ilyen "négernek" tartotta a magyarokat. Ha rásütjük a bizonyos kultúrával rendelkezők csoportjára, hogy buták, fejlődés képtelenek, tehetetlenek, stb. Azt nem túl kafa megélni.
 
Ebben az országban alapvetően nem magyar, származású volt a városi polgárság.
 
Az orvosok, az ügyvédek, a mérnökök, a tanárok. Leginkább a katonatisztek a papok és az állami hivatalnokok csoportjában nem a városi polgárság elitje dominált, de a többi egyetemen az a két kisebbségünk dominált, akik ellen durván fellépett az a kor. A fasizmus a népirtás meg a németek kitelepítése tett pontot arra, ami erre az előítéletesdire épült, mint hétköznapi probléma megoldási algoritmus sor.
 
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy voltak ebben az országban a magyarok "négerek". Mármint kirekesztettek, esélytelenek, kisemmizettek. Ezért vándorol ki 3 millió a Horthy korban.
 
Amit ma látunk magunk körül, pontosabban ami kb. 10 évvel ezelőttig tartott, az a Kádári konszolidáció nemzetiségpolitikája volt, ami leblokkolta ezt az egész "Te meg ki fia borja vagy?" kérdéskört.
 
Ma már teljesen logikus, hogy miért tették!
 
Azért, mert mi magunktól durván kirekesztőek vagyunk.
 
Jól írta Buda Béla. Olyanok vagyunk, mint a verembe esett állatok. Felfaljuk egymást. Előbb a gyengébbeket.
 
De hol tartunk ebben? 
 
Már egész sor társadalmi csoportnak totál kilátástalan a helyzete.
 
Ehhez képest semmi értelmes kommunikáció a jóléti társadalom kérdésről.
 
Csak vicsorgunk és acsarkodunk.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr702843489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzperx 2011.04.21. 23:46:37

"Ilyen mélyen nem lehet se kultúrákba se magánügyekbe beleavatkozni."

Nem is akar senki, ez egy tipikus ballibber belemagyarázás.

A "szokást meg kell törni" kifejezés pontosan annyit jelent, hogy nem kívánom az adóforintjaimból finanszírozni.

"Adjatok egy lapátot!"

Nevetséges. Meg kell nézni a delikvens saját portáját. Ha ott nem képes minimális rendet tartani a lapátolásban nem lesz köszöneted.

SEMMI OLYAN SZOCIÁLIS TÁMOGATÁST AMI PÉNZ KIFIZETÉSÉVEL JÁR! Az ugyanis megy a félkarú rablónak meg az uzsorásnak.

A többivel egyet lehet érteni.
süti beállítások módosítása