Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az államtitok és civil kontroll esete a magyar kultúrával

2010.08.20. 08:49 :: Saman

Megjelent egy glossza "A magyar polgárok jogfolytonos jogfosztottsága" címen a nol.on.

A kommentekben egyedül arra felé gondolkodunk, hogy hátha van erre a kérdésre spéci erre szakosodott szervezet. Pedig ez a problémakör nem rendszerezett információból van! Nem arról van szó, hogy walakiknek végre egy igazi svédes törvényt kellene letenni az asztalra, ami végre eltörli a korrupció ekkora mértékű ráadásul eszkalálódó tobzódását.

Itt nem jószolgálati civil segítségre van szükség! Nem krízis intervenció szerűen kell megvédeni elesett és cselekvésre képtelen paupereket!

Felnőtt egészséges embereknek a részvételi lehetőségéhez kellene kereteket biztosítani! Feltétlezni kellene, hogy léteznek olyan egészséges emberek a magyar állampolgárok között, akik normális civil kontrollt tudnak és akarnak gyakorolni a hazai demokráciában.

A saját érdekképviseletek szerepét nem pótolhatjuk jószolgálati érdekképviseletekkel! Hibás civil attitűd levenni a fejlődés felelősségét az állampolgárokról. Nem megmenteni kell áldozatokat, hanem tanulnunk kell ahhoz, hogy a civil kontroll demokratikus kultúrákhoz méltó módon működjön a gyakorlatban!

Én azt szoktam hangoztatni ezügyben, hogy miért van az, hogy amikor 13 évvel ezelőtt a FIDESZ és az MSZP a Halász - Zuschlag paktummal halálra ítélte a politika független civil mozgalmakat, akkor véletlenül a demokratikus kultúra fejlesztéssel, azaz társadalmi tervezés módszerek terjesztésével foglalkozó civil mozgalmak mindegyike megpusztult.

Leginkább az a kérdés, hogy amelyek még talpon maradtak, miért nincsen ehhez egyetlen árva szavuk se?

20 évig dolgoztam közösségfejlesztő aktivistaként hazai mozgalmakban, főként azzal a fókusszal, hogy miként lehet szélesíteni az állampolgári részvétel kereteit.

Nagyon nehéz ez a fajta terepmunka.

Az utóbbi 4 évben elkezdtem nemzetközi kultúra összehasonlító kutatások tükrében feldolgozni a hazai demokrácia működésének anomáliáit.

Több száz éve tomboló "hagyományaink" mély gyökereket biztosítanak az ilyesminek.

Például a 61 országban elvégzett Globe és aztán Hofstede által megismételt kultúra összehasonlító vizsgálatban az individualizmus - kollektivizmus skálán mi vagyunk a második legindividualistább kultúra.

Ebből a nézőpontból érthető, hogy még a nyilvánvaló KÖZügyre is mondhatják azt civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia pártkatonái, hogy azok MAGÁNügyeik.

Nem tűnik fel a népnek az ebben rejlő önellentmondás, más népeknél ez nincsen így.

Egyszerűen más népekben kiépült a belső eszköz reprezentációja annak, hogy közügynek lássanak egy közügyet, közérdekű adatnak egy közérdekű adatot, átláthatóságnak az átláthatóságot, korrupciónak a korrupciót, civil kontrollnak a civil kontrollt.

A hazai kultúra ezekre vak, és ezt csúnyán kihasználják a politikusok.

Érdekes ide hozni a svéd demokráciának azt a szeletét, hogy az oroszok elvittek egy svéd állampolgárt Budapestről. Évtizedekig a svéd diplomaták nem ültek le olyan tárgyaló asztalhoz, ahol oroszok is jelen voltak. Mindig volt egy előkérdésük: "Hol van Raoul Wallenberg?"

Egy kollektivista nép ilyen mértékben értéknek tekinti a szolidaritást! Ezzel értéknek tekinti az embert.

A keleti kultúrák hajlamosak az "ember eszköz" paradigmában gondolkodni.

Az oroszokat nem érdekli az ember. Nem is nagyon volt adminisztrációjuk arról, hogy mi történt Wallenberggel! Ez a megközelítés tükröződik pl. Sztalin azon mondatában is, hogy "A magyar kérdés vagon kérdés!".

A magyarokat nem érdekli a szolidaritás!

Szépen látszik ez sok - sok civil emancipációs ügyön. Vegyük például az otthonszülés mozgalom esetét.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr32234683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása