Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Munkahelyteremtés múzeum

2010.03.17. 07:36 :: Saman

Olvastam egy cikket arról, hogy a múzeumok kezdik beengedni a hagyományos népi kultúra mellé a modernizációs fordulatok tárgyait, esetleg kísérleteznek interaktív tartalmakkal. A cikk címe egész progresszív: "A jelen kor kitapintása".

Egyrészt az elmúlt 20 év kihívásai közül nem tűztük még érdemben napirendre a "Munkahelyteremtést". Érdemes lenne néprajzilag - múzeumilag feldolgozni, hogy miként alakult az elmúlt 150 év, a vállalkozás szabadsága szemszögéből.

A mezőgazdasági vállalkozásokat tekintve például összesen 2, 6-10 éves korszak van, amikor ez a téma megjelenik és rengeteg tárgyi emléket, fotót, vállalkozási adatot vagy helyi társadalmi adatot lehetne összegyűjteni mindkét korszakból.

Akár kalandtúra interaktív kiállítás is lehetne, ahol egy-egy adathoz, vagy tárgyhoz a "szemlélőnek" kell hozzárendelni a korszakot.

Ha megtanulnánk a múltunkban meglátni a nagy fordulatokat: a mezőgazdasági forradalom előtti és utáni kultúrát. Az önellátó mezőgazdaságra épülő és a modernizációs forradalom utáni kultúrát, akár uram bocsá a szocializmusnak azt arcát, amely sikereket mutatott fel szegény csoportok társadalmi integrációjában, az információs forradalom, 73-as olajváláság előtti és utáni tárgyakat.

Az már jövő ház vagy jövőterem lehetne, hogy mi is volna a tudás alapú társadalom vagy a fenntartható fejlődés kultúrájának terme. Ide én egyenlőre csak olyan botrányos dolgokat tudnék tenni, mint a LEADER vagy a Halász-Zuschlag Paktum.

Azzal sem néztünk még igazán szembe, hogy hazai polgárosodásban mekkora etnikai váltás a II világháború. Előtte döntően a németek és a zsidók alkotják a polgári réteget.A modernizáció elején még erősen hat az a feudális kulturális gyökerünk, hogy az életpályák erősen kötődnek a nemzetiséghez.

Ma már nincsen annak jelentősége, hogy ki milyen családból származik.

De ez nem mindig igaz.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr661846148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása