Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A tudomány és a nagy kirkesztőgép

2010.03.17. 09:22 :: Saman

Solymosi Frigyes írt egy cikket arról, hogy mennyire siralmas a tudományművelők fizetése, milyen sok hazai ifjú tehetség landol nyugati tudományos műhelyekben emiatt.

Két dolgot körbe kellene járni ezügyben.

Egyrészt nem ez az egyetlen tünete annak, hogy a hazai pártokrácia modernizációs vakságban szenved. Semmit nem képes stratégiai pontként érzékelni, ami a tudás alapú innováció vagy fenntartható fejlődés körüli ügy.

Másrészt a rendszerváltás utáni nagy átalakulások például a piaci termelésben például a munkaerőpiaci folyamatokban kifejezetten ipari termelés mégpedig fapados ipari temelés mániás "fejlesztéspolitika"  amit ha már tudóskodunk, nyugodtan nevezhetnénk inkább a nevén...

Hogyan is tudnám leírni valamilyen találó, leíró jellegű szóval?

Megvan!

Nevezzük romboláspolitikának. Visszafejelsztéspolitikának.

A fejlődés érzékelhető trendjeivel való "bátor" szembehelyezkedésnek.

Valójában a "bátor" itt utalás arra a régi -régi kabarétréfára, ami szerint a lóvásárban gyanút fog a paraszt, hogy esetleg vak lovat szeretnének rásózni. Rácsap a ló fenekére, a ló elindul és nekimegy a falnak. Mit mond erre a lókereskedő?

"Nem vák ez a lú, csák bátor!"

A HR-es szakmában jó indikátora ennek a folyamatnak, hogy nem találni stratégiai emberi erőforrás menedzsment szemléletű viszonyulást a HR-hez. Csupa lebutított embergép tipusú szervezet a mienk. Alig van egy-két első fecske az szervezetfejelsztés 15 évvel ezelőtti "Tanuló szervezet" koncepció követőiből.

Ez a fajta gazdaság ugyan miféle tudásra éhes? Milyen tudásnak lesz ő a megrendelője?

A rendszerváltás után cunami szerű átrendeződés következett be mind a mezőgazdaságban mind pedig az iparban.

A rendszerváltás előtt volt például komoly biotechnológiai kutatás, képesek voltunk akár csúcstechnológiák előállítására is, például Széles Gábor mérnökként belekotyogott egy-két űrhajó építésébe.

Én szervezetfejlesztéssel foglalkozom, beiratkoztam HR szakra 3 éve. Kíváncsi voltam, hogy mi van ebben a szakmában, mert az én tudásom törzse 20 éves már.

Az osztálytársaim fele multiknál dolgozott HR-esként.

Szakadék van a nemzetközi trendek és a hazai tendenciák között. Az USA vagy Japán képes a gyakorlatba átültetni innovációkat és képes részvételre mozgósítani a terepen, a gazdaságban, az életvilágban dolgozókat.

Ebben a cikkben pl. fel sem merül a részvételi szempont. Gondolom arról akar szólni ez a cikk, csak túl szemérmes ahhoz, hogy ezt kimondja, hogy az egyetemi elefántcsont torony ifjú kutatói bizony 80.000 - 150.000 Ft nettót visznek haza, amiből nem lehet családalapításra gondolni. Éppen olyan helyzeteben vannak mint bármelyik kortársuk.

Mindhárom ponton vesztésre állunk:

1. A tudósaink nem kutatnak, mert nincsen mibül. Vakon vezetjük az országot, mert előbb utóbb fogalmunk se lesz, hogy mi van a végeken.

2. Mind a gazdaságban mind pedig a társadalom formálásában dolgozó szereplők körében a pártokrácia tevőlegesen számolta fel a tudásintenzív módon reagáló szereplőket. Kiirtottuk azt a nemzeti erőforrást, ami versenyelőny az USA vagy Japán számára.

3. Nagy bajunk van az átültetéssel, a gyakorlatba való bevezetéssel, a helyi és szakmai szintű részvétel kérdésével. Óriási kulturális gátak vannak a mi országunk esetében olyan pontokon, ami miatt pl. a Japán vagy az USA gazdaságilag kiemelkedett. Nekik megy a tudásmegosztás, az innováció és az erre alapozott termelés.

Semmi nem tudás-intenzív, ami nem volt kommunikáció igényes.

Ez a tudományos elefántcsont toronyról szóló cikk nemigen érinti ezeket a lényeges kérdéseket.

A gazdasági versenyhátrányon kívül ez jelentős munkaerőpiaci étrendeződést is jelent.

Semmi nem érték nálunk ami az emberrel való szakmai foglaltosság. Nemcsak a tudományos műhelyek pusztultak ki, nemcsak a családsegítőkből veszett ki az emberrel való foglalkozás napi gyakorlata, hanem ezen maguknál a vállalatoknál virágzik az "ember = eszköz" megközelítés.

A nonprofit szektorunk is nagyságrendekkel alulfejlettebb, mint a jóléti társadalmakban szokákos.

Nem is értjük, hogy ugyan miféle funkciója lenne ezeknek.

Ebben bizony a hazai tudomány művelők óriási harakirit követtek el.

Annyira agyonhallgatták az elmúlt 20 évben, hogy mik a nemzetközi fejlődési trendek, hogy a társadalom szöveteit veszélyeztető módon egy komoly visszafejlődés állt be.

Rugalmatlanabbak, versenyképtelenebbek lettünk.

Távolodunk és nem közeledünk a kor kihívásait hellyel - közel kezelő élvonalhoz képest.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr911846305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása