Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A protest szavazók országa

2010.02.26. 13:02 :: Saman

 A rendszerváltás első szakaszában, különösen az Antal kormány – Horn kormány forduló után sokat hallgattuk azt politológusoktól, hogy a nem beágyazott pártok  (kivéve az MSZP) folyamatosan harcolnak a sok-sok bizonytalan szavazó kegyei ért.

Orbán Viktor nyilatkozta is a Horn kormány megalakulásakor, hogy lényegében egész Kelet-Európán végig száguldott az a gyorsvonat, amely a kommunista biztonság iránti igényből táplálkozott és visszarepítette a hatalomba az utódpártokat a térségben szinte mindenütt.
Volt olyan cunami is, épp az azt követő önkormányzati választásokon, amikor sok-sok településen bekerült a hatalomba az Összefogás …..-ért. Helyi politizáló egyesületek tömege jelent meg, majd tűnt el később egy csapásra.
Később a FIDESZ jött elő kormányerőként, vélhetően abból az erényéből kovácsolt politikai tőkét, hogy ő volt az egyetlen párt, amely nem volt még kormányon.
Onnantól kezdve ellentétébe csapott át a rendszerdinamika. Nem a földcsuszamlás szerű átrendeződések, hanem a patikamérlegen kidekázott egyensúly terhelte a hazai közéletet.
A váltógazdaságra való berendezkedés meghatározta a felszínen folyó politikai kommunikációt és meghatározta a mélyben folyó nagykoalíció szerű összeborulást is.
A 4-es Metro, vagy a Margit Híd extrapénzeinek szavazásakor, a parkoló khtk szinte az összes civileknek elosztott forrás, például az ingatlanok elosztása vagy az EU fejlesztési pénzek innentől kezdve  a nyilvánosság számára is többé- kevésbé átlátható módon MSZP – FIDESZ közeli áll civilekhez és áll vállalkozókhoz kerültek.
Mivel elmaradtak innentől kezdve a fejlesztések társadalmi hasznosságai, így a korrupt politikai maffiák kutyaszorítóba kerültek.
A rendszer recseg ropog.
Vajon mit hoz a következő választás?
Él még az a világ, amikor a kidekázott erőegyensúly miatt irtó fontos, hogy meggyőzzük a szomszédasszonyt, arról hogy térjen meg az általunk favorizált párt szavazótáborába?
Vagy esetleg tanúi lehetünk egy olyan folyamatnak, ahol megint visszatérünk a földcsuszamlás szerű változásokhoz.
Elképzelhető-e, hogy a JOBBIK az LMP és a Civil Kontroll is egyszerre bekerül a parlamentbe?
Elképzelhető-e, hogy nagyon elege van a hazugságból, a lopásból, a dilettantizmusból sok-sok embernek?
Elképzelhető-e, hogy nagy változást szeretnénk, nagyon, nagyon szeretnénk változást és nagyon csalódottak vagyunk a pártmaffiákban?
A FIDESZ nem tudta összegyűjteni a 2 millió kopogtatócédulát.
Minél jobban eltakarja a sajtó a nagykoalíciós rémkorszak tetteit, annál durvább, amikor mégiscsak kibújik a szög a zsákból.
A Margit hídi esetnél még csak fanyalgott a nép. De most, hogy Bajnai már a JOBBIK elleni visszaléptetések képét vetítette fel… Félnek az új belépők megjelenésétől!
Rázzák a pofonfát rendesen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr871792105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása