Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Magyar KKK: Képviselői Költségtérítés, hogy a K.....I......B.....M!

2010.02.25. 12:42 :: Saman

Van az a régi népi átok, amit anyám például gyakorta emleget, ha nagyon frusztrált, amit hosszú ideig nem nagyon értettem meg képileg.

Ebben a prostituált mindenható erőszakos nemi közösülés általi megáldottságról van szó.
Egy kicsit képzavarnak tűnt nekem a dolog, mert ha megerőszakolnak akkor nem szokták kifizettetni, akik pénzt kérnek, azok meg általában női prostik, de itt a képzavarból kiderül, hogy erről szó sincs.
 
Konkrétan nincsen szó garázdaság tényállásáról a képzavarban, csak úgy mellékesen utal arra, hogy "prostituált az Úr", ami persze egy intézményességtagadó néptől nem túl meglepő pletyka, mondhatni hogy a Globe-Hofstede kutatási adatok tükrében, mi mást várnánk... A népi természetfilozófia miért ne épp az Urat ne hozná hírbe, eposzi jelzőként a neve elé biggyeszteve a prosti jelzőt.

Aztán rájöttem, hogy az erős szexuális utalások ellenére ebben a képzavarban nem sex ügyekről van szó. Mérő László szerint freudista percepciós transzban fel lehet ismerni hogy egy népdal népdal-e vagy csak annak látszó műdal, mert szinte minden népdalunk sexuális utalásokkal nyit. Ez most egy ellenkampány, mert itt aztán fröcsög a sex, de mégis mi lenne ha benéznnék a függöny mögé és egy pillanatra elfogadnánk azt a hipotézist, hogy itt mégsem sex kérdés van a levegőben. Akkor miről másról lehet szó?

A magyar politikusokról.

A hatalom embereinek a szokása, hogy megerőszakolnak majd röhögve kifizettetik az egészet, újra és újra, mert büszkék a teljesítményükre.
 
Már a Ludas Matyiban is feltűnik az az eset, hogy a dézsmát "kicsit bővebben" szedi be a bíró, majd saját maga ítél a saját maga ellen tett panaszról és természetesen a panasztévőt ítéli el, nem pedig a rablóként regnáló adószedőt, azaz saját magát.
 
Azért veszélyes terep ez a közéletben, mert a hazai kultúra szélsőségesen individualista (a Globe kutatásban 61 országból 2.-ak vagyunk ezen az individualizmus kollektivizmus skálánán), és ráadásul a nőies - férfias skálán is ott vagyunk 3. leg nőiesebb ponton.
 
Ebben a kutatásban azt tekintik nőiesnek, ha a magánélet a köz elé sorolódik. Ez az "azért dolgozom, hogy éljek" attitűd szemben az az azért élek, hogy dolgozhassak" attitűddel.
 
A kettő elegye igen veszélyes. Az individualista és nőies hozzáállás lehetővé teszi a mi kultúránkban szocializálódott figuráknak, hogy bármikor a magánérdekeket előtérbe helyezzék. Ráadásul nem működnek a közösségi kontrollok, mert az individualizmus olyan civil aktivitást jelent, ahol maximum karizmák - egyedül álló magánszemélyek lépnek fel hatékony civil kontrollként, de a jelenlegi pártok annál azért nagyobbak, hogy bármilyen személy tartósan beszólhasson nekik.
 
Az intézményességtagadó attitűd nemcsak a saját pénzeiknél érdekes. Olyankor szembetűnő, ha más intézményességekkel van dolguk. Képesek-e akceptálni, hogy létezik szabad sajtó? Semennyire nem. Ezért már nincs is.
 
Képesek-e állampolgári érdekartikulációt látni abban, hogy egy civil szervezet képviselője a saját nézőpontjából látható világról beszél?...?
 
20 évvel ezelőtt volt egy próbálkozás a diákönkormányzatban az agrármérnök patronáló tanárunk részéről, hogy a csúnya "b" betűvel kezdődő szavakat próbáljuk meg mellőzni a közbeszédben...
 
Bevezettük, hogy a szokásos indulatszavak helyett mondjuk inkább az "ej a manóba" kifejezést. Meglepő módon sikerült a kísérlet, csökkent a káromkodás a műhelymunkákon.
 
Talán egyszer kübüki unokáink majd úgy fognak káromkodni, ha a hétfői esethez hasonló közéleti jelenséggel találkoznak, hogy
 
"A KÖZÉRDEKVÉDŐ HIVATAL VESSE REÁD FIGYELŐ TEKINTETÉT!"

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr671789310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása