Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A predátor pártokrácia definíciója Debreceni József tollából: "egyfelől egy szilárd kézben tartott, szervezett rablóbanda; másfelől egy tolvaj csürhe"

2010.01.23. 14:07 :: Saman

Meg kell mondanom lenyűgözött Debreceni József predátor prátokrácia témában írott diagnózisa.

Szókimondó és teljesen tiszta diagnózist olvashatunk a "Gondoljátok meg burzsujok" című cikkben.

 Egy amerikai szerzőcsoport (Iversen, Torben, Stephens, John D.) írt egy - idehaza a parlamenti könyvtárban például fellelhető - tanulmányt. Ők a versenyt támogató és versenykorlátozó illetve a társadalmi integráció vs. kirkesztő dimenziók alkotta diagramban a PREDÁTOR tartományba azaz a kirekesztő és versenykorlátozó tartományba sorolják a kelet európai rendszerek egynémelyikét. Putyin ezügyben a nagymester.

Nem kell messzire mennünk ellenpéládért. A szlovén modernizáció határozottan a skandináv modellt követte a rendszerváltás után, gyakorlatilag 8 év alatt elmeneteltek a nyugati életszinvonalba. Azt hívják koorporativizmusnak.

Az EU csatlakozás első 4 éves értékelésére rendezett konferencián elő is vezette ezt a felismerést több társadalomtudós, a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia több képviselője is jelen volt /Szili katalin, Eörsi Mátyás, Borókai Gábor/. A civilgyilkos jelzővel a rendszerváltás utáni politikai elit szociális érzékenységét szeretném leíró módon szemléltetni.

A jóléti rendszert elsősorban a magas minimálbér és a magas foglalkoztatottság jellemzi. Nálunk a nagytőke és a pártokrácia mindíg hátba szúrja ezt a piac bővítő - gazdaság élénkítő fejlesztési lehetőséget. Az idén is azzal nyitotta a kormány az OÉT bértárgyalásokat, hogy nincsen miről tárgyalni, mert a kormány már döntött arról, hogy befagyasztott, azaz reálértékben csökkentett bérszinvonallal kalkulál.

Az is egy aspektusa ennek a történetnek, hogy az egyébként is intézményeségtagadó kultúrális beállítódásunkat felerősíti az Orbáni retorika. Semmi esélye ma a civil társadalom intézményesült részének arra, hogy alternatív elitként lépjen fel. Az egyszerű ember ugyan úgy a zsákmányszerzőknek kijáró bizalmatlansággal közelít mindennemű intézményesség felé. A politikafüggetlen civilek kiirtása az első lépés volt Orbán hatalomra kerülése után. Egy két ilyen Debreceni féle Don Quijote néha elereszt egy sziporkázó szappanbuborékot a nagy magyar sivatagba, de alapvetően az a nagy helyzet, hogy van az Orbán féle rablóbanda és már szinte nincs is másik.

Ez már középtávon is veszélyes ám rájuk. Most aztán szembe fognak kerülni egyedül mindazzal, amit itt főzögettek az elmúlt 12 évben.

 

Nagyon találónak tartom azt a leíró képet, hogy a FIDESZT egy irányítható zsákmányszerző struktúrának tartja Debreceni ezzel szemben az MSZP SZDSZ meg olyan konglomerátumok, amelyek 8 évig demonstrálták, hogy pontosan ugyan azt a zsákmányszerző civilgyilkos modellt követik, mint a FIDESZ politikája, azzal a különbséggel, hogy lépten nyomon demonstálják, hogy őket aztán semmilyen szervezeti irányíthatósággal nem lehet megvádolni. Ezért találó, a csürhe vs. szervezett rablóbanda kép.

5 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr941695116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kondor 2010.01.23. 14:38:22

Hát ez nagyon teccik!
Szóval ez az éteri tisztaságú magyar demokrácia olyan kincsünk, amit eddig még megvédett ugyan a jelenlegi kormány, de most végveszélybe jutott, mert fenyeget a FIDESZ hatalomátvétele. Akkor aztán biztosan beindul az állami korrupció, a közpénzek illegális osztogatása, stb. Vagyis csupa olyan fenyegetés, amitől eddig megvédett bennünket a Szocialista Párt.
Brruhhaha...

láz-ár 2010.01.24. 19:59:12

Igen, már is beindult a FIDESZES osztogatás és fosztogatás, pedig a győzelemnek, drága jó nagymamám mondása szerint még ,,seggin a virága"!
A Partiumban voltunk a hétvégén egy olyan összejövetelen, ami a nemzeti oktatásról szólt. Jöttek a nemzet jövőjét meghatározóan fontosnak tartó pedagógusok Délvidékről, Újvidékről, Felvidékről és Csonka-honból egyaránt. A program végén volt egy FIDESZ-es képviselő, aki a kettős állampolgárságról akart beszélni (mint utóbb kiderült), de a beszédét azzal kezdte, hogy minden, a nemzeti oldallal lojális szervezetet korruptnak titilált. Miután többen tiltakozni kezdtünk, hogy nem fer, mert nincsenek itt az érintett felek, kijelentette, hogy majd megnézhetjük magunkat, ha nem fogják támogatni a civilszervezeteinket. ,,Úgy látszik ennek a fickónak" nem kell a pénz a programjaira! Mondta ezt a szervező barátunkra. De a pofátlanságnek nincs határa. A konferenciát követő őszpörkölt vacsorát nem hagyta ki az illető (nincs rá megfelelő jelzőm)!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.24. 22:51:43

Ezt most nem teljesen értem. A FIDESZ-es képviselő kiátkozta a nemzeti oldallal lojális szervezeteket?

láz-ár 2010.01.25. 09:43:15

Igen, szerintem is érdekes. De mivel mára több információ birtokában vagyok a ,,politikus" elvtársról, kiderült, hogy Securitate embere volt! Maygarországró ,,dobták át" anno. Akkor most miről beszélünk? Ki itt a rabló besugó, bűnöző, tolvaj? Az egész úgy bűzlik, ahogy van!
Az emberünk szerint a Magyarok Világszövetségét (civil szervezet, olyan szegény mint mi), Amerikából a zsidók pénzelik)!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.25. 11:20:49

@láz-ár: Ezek szerint láttál egy FIDESZ-es honatyát, aki eredetileg romániában nőtt fel. Ami a pikáns a kérdésben, hogy a FIDESZ már nem csak a polirikafüggetlen civileket írtogatja ezerrel, nem csak az összeomlott MSZP és SZDSZ civiljeit fogja kinyírni, hanem a hatalmas nemzeti egység nevében a konkrétan nem a FIDESZ-hez köthető jobb oldali szervezeteknek is hadat üzent.

Jól értem, hogy erről van szó?
süti beállítások módosítása