Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Veszélybe sodoródhat-e a FIDESZ 2/3-os parlamenti többsége?

2009.05.19. 16:30 :: Saman

Olvastam egy Népszabis cikket, amely azt latolgatja, hogy mimindent tehet meg egy párt a 2/3-ad birtokában.

A választási rendszerünk olyan, hogy elképesztő cunami következik be, már viszonylag kis tömeg szavaztainak átcsoportosulása esetén is.

Ezért nehéz modellezni a rendszert.

De! Most nagyon világosan modelezhető ez a helyzet.

Nem lesz olyan válsztókörzet, ahol a szocialisták vagy az SZDSZ nyerni tudna.

Nem lesz olyan körzet sem, ahol egy új párt erős embere nyerhetne a FIDESZ jelöltjével szemben.

Ez az első kör borítékolható modellje.

A második körben lehet majd pánik azügyben, hogy "kire bíztuk az országot, ez a kis pártoknak, nevezetesen az LMP_HP, és a Jobbik jelöltjének jelenthet több szavazatot, mint az első fordulóban, de aztán ennyi.

Én a magam részéről nem tudok más forgatókönyvet elképzelni.

Az a kérdés, hogy mennyire gyorsan tűnik el a sülyesztőben az MSZP, az SZDSZ szerintem menthetetlen, és egy másik kérdés, hogy a bekerülő párok mekkora frakciót alapíthatnak majd.

A demokrácia deficit szempontjából egy soha nem látott állapotot fogunk megélni.

Lesz egy választási rendszer által ugyan jól alátámasztott legitmitású kormány, amely teljhatalmat kap, de ettől még a kivívott elfogadottságáról majdcsak lehull a lepel a választások után.

Kétségtelen, hogy a FIDESZ felépítette a jobboldali ideológiáját, amely egyetlen nyomuló ideológia volt az elmúlt 10 évben. De ettől még komoly demokrácia deficittel szembesülhetünk.

Már az előző FIDESZ kormány is alapjaiban ignorálta a demokratikus intézményeket.

1. Nem érdekelte, hogy a civilek mit beszélnek a közérdekről.

2. Nem érdeklete, hogy a parlament mit beszél a közérdekről.

3. Megszálta az ügyészséget és blokkolta a politikusok elleni nyomozásokat.

4. Kiirtotta a független sajtó intézményeit és a tudományos műhelyeket.

Ha ebbe az irányba halad tovább, akkor tényleg kialakít valami magyar modellt, amelyről nehezen fogják eldönteni a szemlélődők, hogy Putyin vagy Havez rendreszéhez hasonlít jobban.

Persze nem hiszek abban, hogy még több hatalom kellene a FIDESZ-nek. Már ez is életveszélyes.

3 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr271131694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Übermayer 2009.05.25. 19:48:41

"4. Kiirtotta a független sajtó intézményeit és a tudományos műhelyeket."
ezzel a mondatoddal ugye viccelni próbáltál?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.26. 15:34:48

Kedves Übermayer!
Egyáltalán nem vicceltem. A problémáink gyökerének azt a folyamatot tartom, aminek a felszíne úgy néz ki, hogy szekértáborok lövöldöznek egymásra, a mély rétegek meg úgy néznek ki, hogy 1998-óta minden fejlesztéspolitikai döntéshez, legyen az 30 ezer Ft-os számítógépek szétosztása, vagy 400 milliós EQUAL foglalkoztatás fejlesztési pénz, a két párt viszi a listácskáját, ami egyértelműen a politika függetlenek kiiktatása a hazai demokráciából.
Asszem, már ki lehet jelenteni, hogy ebbe sikeresen belepusztultunk. Azért a következő posztban rászánok egy cikket arra, hogy összegyűjtsem az ezzel kapcsolatos legesleg szemet szúróbb tényeket.

Übermayer 2009.05.28. 20:12:47

@Saman: bocs, én független sajtónak azt hívom, amikor a média gazdaságilag független (nem szorul kormányzati vagy egyéb pártfinanszírozásra) - és ezért függetlenül tudja képviselni véleményét. Ezért a 4-es pontot "kicsit" erősnek érzem...
süti beállítások módosítása