Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Te vállalnád, hogy ráneveled a nem cigány politikusokat arra, hogy ne lopjanak?"

2009.05.07. 17:51 :: Saman

"Morvai: Éppen ezért üdvös volna, ha a cigányság állítana össze egy működő bűnmegelőzési programot.

Mohácsi: Én álljak oda a kigyúrt uzsorás bűnöző elé? Te vállalnád, hogy ráneveled a nem cigány politikusokat arra, hogy ne lopjanak?"

Csak most találtam a neten ezt a Heti válasz cikket, amiben Morvai Kriszta és Mohácsi Viktória vitatkozik egymással.
 
Gondoltam kiemelem belőle ezt a fordulópontot.
 
Valóban ez itt a hazai közélet sava borsa.
 
A blogomban is ezt fejtegetem, már lassan a 630. cikkben, hogy a pártokráciával szembeni dühöt a hétköznapi ember simán nekiereszti a cigányoknak. A szegényeken elverjük a port, de a pártokácia továbbra is kirabolhatja a jövőt.
 
Látni vélem egy új párton, hogy valóban meghaladja-e majd esetleges parlamenti erőként a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia szellemi teljesítményét.
 
Látom azon, hogy mire alapozza a közösségszerveződését, mennyire participatí, mennyire koncentrál arra, hogy az ő pártjában valóban élő kontrollmechanizmusok őrizzék a tiszta demokráciát és ezzel a tisztán megfogalmazódó közjót.
 
Ha arra alapoz, hogy elég ha 3 ember programot ír. Ha nem foglalkozik azzal, hogy kultúraformálást hogyan kellene másképpen menedzselnünk, akkor nem hiszek neki. Ha nincsen válasza arra, hogy a pártok miként szabadulhatnak meg abból a kultúrális csapdából, amibe belelavírozátk magukat és a hazai közbeszédet, akkor nem hiszek neki.
Ebben a szélsőjobb kontra liberális vitában elég faramuci azzal találkozni, hogy a szélsőjobbos debatőr csapja arcon a részvételi demorkácia kártyával a liberálist, aki szintén azzal érvel, hogy a végeken lehetetlen részvételi alapon kommunikációs helyzeteket előidézni a helyi vezetők és a cigányok között péládul.
 
A kommnetekből is teljesen világos, hogy ez elég nagy hiányosság. Mindkét párt megint ezerrel részvételi demokrácia párti. Az egyikről tudjuk konkrétan, mint nagy rendszerváltó pártról, hogy ott szúrja hátba a politikafüggetlen közösségiséget, ahol csak lehetősége van rá. Etekintetben sosem mulasztom el hogy lefasisztázzam az SZDSZ-t.
 
A másik párt részvételi demokrácia képe is eléggé érdekes.
 
Morvai Kriszta, mint csodatévő szentember maga fog a cigányság köreibe leereszkedni, és akkor majd figyeljünk csak...!
 
Persze ezzel az érvanyaggal elég nehéz lesz olyan cigányokból álló civil erőt találni, aki partnernek nézi ezt a politikai erőt.
 
Azután, hogy a saját tagságát azzal az érvanyaggal toborozza, hogy össze kell fognunk, különben a cigányok megesznek bennünket reggelire.
 
Nemcsak ezzel az érvanyaggal toboroz, hanem ezzel a szólammal fogja összetartani a saját táborát. Ebből építi a kultúráját! Cigányügyben azt fogja csinálni, hogy szét teszi a kezét: "miért nem oldják meg a saját problémáikat rendes önszerveződésekkel!"
 
Na ez se semmi az ideológiák piacán! Ez ugyanis a liberális válasz a középosztály számára. A liberálisok szerint a szegénypolitikának nemnagyon van dolga a középosztállyal. Önsegítő közösségek, önszerveződések és a dolgok el vannak boronálva.
 
Itt most a Morvai féle "liberális szólam" az önszerveződésanalfabéta középosztály lelkiismeretét nyugtatgatja, hogy nolám nolám, a cigányok se oldották meg a tömeges szegénységből adódó problémáikat.
 
Pedig mi megmondtuk, hogy oldják meg! Ezzel mi mident megtettünk! Moshatjuk a kezeinket.
 
Nézzük csak a liberális oldali csipkelődést, amit egyenesen bemásoltam a blog címbe.
 
Hogyan nevelhetjük rá a pártokráciát arra, hogy ne lopjanak?
 
Ez méltó válasz arra, hogy ha a vitapartnerünk azt kérdezi, hogy jövő hét szerdára el tudjuk-e intézni, hogy ne legyen cigánybűnözés, megélhetési bűnözés vagy egyáltalán szegénység és a "középosztályt" vastagon érintő kilátástalanság.
 
Nem igen halottam, hogy mi is erre a Morvai Kriszta válasza?
 
Fura de éppen ezekben az időkben készültem befejezni a hazai közösségfejlesztő munkámat. A Részvételi Demokrácia Hálózaton belül több helyi falusi cigány közösség dolgozik. Jellemző ezekre, hogy hiteles helyi szociális gyakorlatokat tudnak felmutatni és természetesen semmi esélyük arra, hogy a hazai fejlesztéspolitikai struktúra partnert lásson bennük.
 
Konkrétan elérte a köreinket a Jobbiknak ez a szándéka is, hogy legyen már műhelymunkában kikristályosodott cigányprogrmaja. Azt üzentem erre a felkérésre, hogy hajlandó vagyok segíteni egy ilyen műhelymunkát, ha valamelyik csodatévő szentember, jelen esetben Széles Gábor, Vona Gábor vagy Morvai Kriszta személyesen jelen lesz a tréningen.
 
Feltételeztem, hogy akkor inkább az lesz a válaszuk, hogy nem.
 
A sors fintora, hogy amikor elhagytam az országot épp az Országos Cigány Önkormányzat konferenciáján mondhattam amolyan búcsúbeszéd félét, ahol 20 percben összefoglalhattam a pártokrácia - mélyszegénység és szélsőjobb téma erőtereit, azzal hogy ehhez a történetnek vastagon köze van a részvételi demokráciához.
 

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr611108491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása