Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mit tesz a semmit tevő kormány?

2008.04.24. 22:49 :: Saman

A kisebbségi kormányzás körüli hajcihő valódi tétje az, hogy az MSZP – SZDSZ koalíció átengedi-e a FIDESZnek az EU támogatások körüli döntési pozíciókat. Ebben az évben novemberig megszületnek a döntések a 2007-es, a 2008-as és a 2009-es EU forrásokról. Az NFT I. alatt megtapasztalt totálisan kirekesztő fejlesztéspolitikát felváltotta egy még orcátlanabb kirekesztő fejlesztéspolitika.
 
Valószínűleg ez nem változna akkor sem, ha a FIDESZnél lenne a kormányrúd, hiszen azt a fajta társadalom szervezési modellt, amely a „beállsz, vagy megdöglesz” strófára jár, a FIDESZ vezette be. De mégis elérkezett arra a pontra a pártokrácia elleni indulati szint, hogy nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy egyszer majd újra létrejöhetnek olyan állampolgári önszerveződések, amelyek a pártokráciától függetlenül, a saját érdekeik vagy értékeik szerint a saját terepeiken dolgoznak.
 
Nem tartható fent tovább a pártokrácia és a politikafüggetlen civil társadalom ellenséges viszonya. A helyi fejlesztésekhez, a hálózatszerű együttműködésekhez, az altruista tudásmegosztáshoz, elengedhetetlenek a helyi civil közösségiségek.
 
Az elmúlt 10 évben sajnos a két nagy párt egymással versengve irtotta a pártoktól független civil vagy szakmai közösségiségeket, az EU fejlesztési időszakra való felkészülés nem azzal telt, hogy 500 civil szervezetet pénzügyileg és szakmailag felkészítettek volna például a munkahelyteremtéssel összefüggő fejlesztések lebonyolítására, hanem igyekeztek kiirtani a tudásbázissal – markáns szakmai módszertani háttérrel rendelkező civileket.
 
Az ország gazdasági lepusztulása nagyban összefügg azzal, hogy a foglalkoztatási paktumok, az EQUAL foglalkoztatási kísérleti kezdeményezések, a LEADER helyi vidékfejlesztési programok 100 milliárdos nagyságrendű forrásait, mi magyarok nem úgy hasznosítjuk, hogy abból foglalkoztatási paktumok, új munkahelyek – betölthető piaci rések, élhető vidéket megalapozó gazdaság és társadalom fejlesztési folyamatok jöjjenek létre. Nálunk ezeket a pénzeket a pártokrácia zsebpénzének tekintjük.
 
Most voltam egy civil tréningen, ahol arról számoltak be civilek, hogy egy LEADER csoport alakuló ülésére elmentek anélkül, hogy az MSZP-s szervezők komolyabb civil csoportot integrálni akartak volna. Fogták magukat az MSZP-sek, otthagyták a 80 civil szervezetet a teremben, átmentek máshová, és így hozták létre a LEADER program 6 milliárd fejlesztési forrását meghatározó döntéshozó testületeket!
 
A LEADER úgy van kitalálva, hogy a pártokrácia ne tudja lenyúlni a közcélokra – helyi fejlesztésekre adott forrásokat. Ebben a programban kötelező elem, hogy a civilek és vállalkozók legyenek többségben!
 
Ehhez képest a forrásokról döntő pártokrácia kifejezetten kitekeri a nyakát azoknak a csoportoknak, akik be merik tartani a LEADER deklarált elveit. Valószínűleg mutatóban sem tudnak az országban olyan LEADER csoportot mutatni, amelyik a szabályokat betartva helyi érdekek becsatornázásával helyi célokra, helyi jövőképre építve főként civilek és vállalkozók kontrollja alatt osztja ezeket a fejlesztési forrásokat! Szabolcs megyében és Szolnok megyében is, a szakmai pontozáson legtöbbre értékelt LEADER csoport nem kapott forrást, pontosan azért hogy ne tűnjön fel a durva minőségi különbség az olyan helyi vidékfejlesztés között, amit közösségfejlesztési alapokon kezdenek el, és az olyan vidékfejlesztés között, amelyet a pártokrácia szabadrablásaként vezényelnek le.
 
A hoppon maradt Hajdúsági civilek hiába nyilatkoztak a sajtónak, hiába mentek Brüsszelig az arcátlan eljárás miatt, a brüsszeli bürokraták annyit mondtak, hogy a helyiek dolga megegyezni!
 
Tényleg a helyiek dolga!
 
Vajon mivel tudnánk kikényszeríteni, hogy ez a tetves kurva pártokrácia ne nyúlja már le a munkahelyteremtési - vidékfejlesztési források 98%-át! Hogyan lehetne megálljt parancsolni ennek a folyamatnak?
 
Mit tehetnénk mi polgárok, hogy részt vehessünk a saját sorsunk alakításában?
 
Mit tehetnénk azért, hogy lehetőségünk helyi problémákról szóba állni egymással? Közösségi jövőképeket kiizzadni magunkból? Tenni a gazdasági felemelkedésért, a társadalom élő szöveteinek pusztulása ellen?
 
Mit tehetnénk azért, hogy a kormányzati apparátusi édekcsoportok ne tudják tankönyvízű könnyedséggel eltéríteni a fejlesztési forrásokat a helyi életvilágtól, a helyi közösségiségektől?
 
Hogyan mondjuk a politikusainknak, hogy:
 
Légyszi! Légyszi! Vedd ki a bakancsodat a gyomorszájamból!
 
 

2 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr64441053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.04.24. 23:46:59

hotteccikmondani? csak nem azt tetszik mondani, hogy a rendszerváltás nem ment végbe?
én egy nagyon szerényke, szolidka, békességes ember vagyok, de, biza, összeszorítja a torkomat az indulat, amikor látom, hogy a régi elvtársi világ hogyan burjánzik ma magyaro.-on, megfojtva, elpusztítva mindent, amire ráveti magát. lehet mondani, hogy ez pártfüggetlen: node, a "pártokrácia" nem az egypártrendszer hűbéri viszonyait másolva jött/jön létre?
summa: amíg ez az "emberanyag" helyzetben-pozícióban van, semmi nem fog változni
ü
bbjnick
u.i.
sámán! az "életvilág" kifejezéssel tessél vigyázni (gyanúsan szabó dezsősen, németh lászlósan hangzik), nehogy, hipp-hopp, fasisztagyanúba keveredj:-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.04.25. 08:06:55

Az életvilág vs. stuktúra az egyik legfontosabb okosság, amit igyekszem terjeszteni, mostanába csodálkoztam el rajta, hogy amikor tudományosság felé elhajlok, akkor ezt mindenképpen használni szoktam. Habermas-tól van.
süti beállítások módosítása