Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Geréb Ágnest lecsukták

2010.10.07. 16:59 :: Saman

Már korábban várható volt, hogy a praxisától eltiltott bábát előbb vagy utóbb előzetesbe csukják.

Ez most bekövetkezett.

Először történik meg a rendszerváltás utáni történelemben, hogy egy emberközpontú ügymozgalom vezetőjét tevékenységéért bebörtönzik.

A nol vitában idéztem egy a részvételi demorácia oldalát alátámasztó Alterna Alapítvány közelményből egy részt:

" Kötelességünknek érezzük tájékoztatni Önt arról, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium (SZNSZK) olyan állásfoglalásokat tett közzé az otthonszüléssel kapcsolatban, amelyek ellentmondanak a tudomány mai állásának, vagyis tudományos értelemben érvénytelenek.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az utóbbi nyolc évben három állásfoglalást(1-3) tett közzé ebben a kérdésben. Az otthonszülésről szóló SZNSZK állásfoglalásokban többször ismételt, legfőbb megállapítás, hogy az otthonszülések kockáztatják az édesanyák és újszülöttek egészségét, életét. Ez a SZNSZK állásfoglalásainak lényege és erre épülnek további következtetéseik. Amikor utánanéztünk azoknak a szakcikkeknek, amelyeket ennek az állításnak az alátámasztására idézett a SZNSZK, a legnagyobb megdöbbenésünkre azt láttuk, hogy azok pont ellentétes következtetésre jutnak. Azokban ugyanis a következő fő megállapításokat olvashatjuk:
- „A holland szülészeti ellátás – mint például az otthonszülés gyakorlata – nem befolyásolta a születés körüli halálozási rátát."(4)
- „Ez a tanulmány támogatja a korábbi kutatásokat, amelyek azt mutatják, hogy a tervezett otthonszülés képzett ellátást szolgáltatókkal biztonságos alternatíva lehet egészséges, alacsonyabb rizikójú nők számára."(5)

„Ez a lehet0ség a szülészeti és újszülött ellátás biztonságos formája alacsony rizikójú páciensek számára."(6)
A fenti tanulmányokat idézi a 2002-es állásfoglalás.
Még ennél is súlyosabb etikai kérdést vet fel az a tény, hogy az állásfoglalások elhallgatják azokat a nagy számban létező tanulmányokat, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a tervezett, szaksegítséggel kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés, ha
az anya egészséges és a várandósság problémamentes volt."

Én egyébként közösségfejlesztő vagyok. A "közösségi döntés előkészítések" című helyzetekben szoktam az embereket segíteni abban, hogy "részt tudjunk venni a saját sorsunk alakításában", ami lényegében azon műlik, hogy szóba tudunk-e állni egymással.

 

Felfigyeltem arra, hogy ezesetben ez így néz ki:


"Tisztelettel felkérjük Miniszter Asszonyt, hogy az otthonszülés szabályozásával kapcsolatban a jöv0ben teljes mértékben azokra támaszkodjon, akik az ügyben érdekeltek: bábákra, szülőkre és olyan orvosokra, akik képesek és készek a szakirodalom áttekintésére és elfogulatlan értelmezésére.

A legnagyobb tisztelettel, mégis határozottan kérjük azt is, hogy a szabályozás előkészítése során hagyja figyelmen kívül azok véleményét, akik tudományos bizonyítékokat meghamisítva, a valós bizonyítékokat elhallgatva próbálnak a tervezett otthonszülés elleni hangulatot kialakítani illetve fenntartani.
Kérjük, hogy a konszenzus megteremtésekor azokat a véleményeket vegye figyelembe, amelyek a tudományosság talaján állnak.
Tisztelettel kérjük Miniszter Asszonyt, hogy tegyen lépéseket arra is, hogy a SZNSZK a tudományos bizonyítékokat meghamisító, a szakmát és a közvéleményt félrevezető, hivatásunkat lejárató állásfoglalásait vonja vissza illetve helyesbítse."

Ez alátámasztja a 20 év terepmunka során tapasztaltakat.

Nem lehet a közbeszédből kiiktatni azokat, akik nem doktoráltak a kérdésből.

Az általam idézett szövegben szemmel látható, hogy doktori címmel rendelkező és a témában olvasott emberek minősítenek doktori címmel rendelkező, de a témában durva manipulációt folytató orvosokat.

Nekünk polgároknak oda kell figyelnünk ezekre.

Örülök neki, hogy a kommentekben és személyesen konferenciákon és műhelymunkákon beszélünk a témáról.

Polgárként dolgunk gondolkodni a "harmonikus anya gyermek kapcsolathoz való jog" érvényesülésének korlátairól.

Ha a hazai nőgyógyászati praxis nem tett meg mindent ezügyben, akkor beszélnünk kell erről!

A közgázon azt tanítják, hogy a jelen korban szignifikáns összefüggés kezd kirajzolódni a kultúra és a gazdasági versenyképesség között.

A következő attitűd skálákon ott vagyunk az utolsó 3 helyen:

humán orientáció
kudarcfélő - siker orientált
férfias - nőies
individualista - kollektivista
jövőorientáció
bizonytalanságtűrés - bizonytalanság kerülés

Mellesleg van egy Varga Károly kutatás 1971-ből, amely azt mondja, hogy mi magyarok olyan döntés előkészítési procedúrákat szeretünk csinálni, amelyből feltétlenül kimaradnak az érintettek és a kulcs fontosságú szakértők. A döntéseink puccsszerűek, gyakorta a végrehajthatatlanságig felületesek, az értékelést pedig hírből sem ismerjük.

Az új kormány csúcsra pörgeti ezt a "nagy kirekesztőgép" típusú magyaros döntés előkészítési modellt.

De mi ebben a közjó?

kérdem én

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr652354160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2010.10.08. 19:13:06

Arról lehet vitatkozni, hogy az otthon szülés jó vagy nem , de arról nem , hogy egy elítélt/eltiltott ember nem hajlandó tudomásul venni az ítéletét. Ha nem tudja felfogni a helyzetét akkor komoly morális problémákkal küszködhet, gyermekek közelébe (se) engedhető. Talán kényszergyógykezelés segíthetne szegényen.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.08. 20:51:47

@bkkzol: Talán csak a FIDESZ komoly morális példáját követte, amely képviselői "tettlegesen" bebizonyították, hogy számukra nem léteznek olyan korlátok, amelyekkel nem értenek egyet (gykv. le is bontották;).
Geréb viszont ott faragott rá, hogy őt nem védi mentelmi jog... (-megjegyzem, hogy a "tettenérés" folytán elvileg a derék kordonbontókat sem védte!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.08. 20:54:27

"...a hazai nőgyógyászati praxis nem tett meg mindent ezügyben..."

Megtett mindent azügyben, hogy továbbra is a zsebébe kerüljön az adómentes hálapénz.
(-mennyi is egy ingyenes kórházi szülés ÁRA?! - és minden garancia nélkül...)
süti beállítások módosítása