Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A zebra és a liba önvédelem kultúrája

2010.07.22. 11:53 :: Saman

Már lassan egy éve kísérem figyelemmel az utcám végén lévő tó kanadai lúd populációjának életét.

A szeptemberben még állandó rangsorvitáktól zajos csapat, hetek óta teljesen csendes volt az elmúlt időszakban.

Látványos átalakuláson megy keresztül a libák viselkedése. Nem csodálom hogy Konrad Lorenz őket szurta ki kísérleti alanyként. Az emberiség a vadlibák segítségével jutott tudományos információkhoz arról, hogy mi mozgatja az agressziót.

A második világháború utáni nyugati kultúrákat nagyon érdekelte a csoportdinamikák körüli világ.

Annak a generációnak a tagjai, túl voltak két világháborún. Mindkettőt megelőzte hosszabb nacionalista építő munka és nyilvánvalóvá vált, hogy a technikai fejlődés előre haladtával egészen az öngyilkos világégésbe torkolló vége lehetne egy hasonló világ méretű konfliktusnak. Számos kutatás indult arra, hogy megértsék a konfliktusok világának természetét.

Ezek közül kiemelkedik Lorenz munkássága, amely az etológia és a humán etológia megalapításához vezetett.

Nagyon izgalmas volt számomra ezzel a vadliba csapattal tölteni egy évet. Nagyon látványos, ahogy visszaköszönnek Lorenz megfigyelései.

Az esős Angliában az idén mifelénk komoly tavaszi - kora nyári aszály volt. Alig esett eső. A tó körüli fű ezért nem igen tudott kibontakozni, pedig ez képezné a libák fő táplálék forrását.

A libák alapvetően nem nagyon szeretnek az erdő körüli bokrok tövében legelni. Kizárólag a belátható nyilt terepen esznek, és olyankor is komoly őrszem hálózat vigyázza a legelő csapatot.

Ha egy ragadozó - jelen esetben kutya - feltűnik a láthatáron, a csapat, a vészjelre befut a tóba.

Sokáig azt hittem, hogy a felnőtt madarak szárnyra is kaphatnak az utolsó pillanatban, ha a helyzet úgy hozza, de a minap szemtanúja voltam egy olyan helyzetnek, ahol megdőlt ez a hipotézisem.

Egy németjuhász kutya - aki szemlátomást nagy libakergető lehetett - a közeli dombtetőről rettenetesen neki iramodott és majdnem beérte a tó előtt a csapat hátsó tagjait.

A mostani csapat már szinte csak költőmadarakból és a fiókákból áll. A felnőttek őrködnek, szinte kivétel nélkül, az együtt legelő teljes fióka óvoda tagjai fölött.

A leghátsó felnőtt madár kitárta a szárnyait és tolta maga előtt a kicsiket egészen a tóig.

Megható hősiesség szemtanúja lehettem. Centiken múlott, hogy a kutya nem érte el a ludat.

Amikor pár hete a kislibák még egészen kis pelyhes bohókás jószágok voltak, volt a csapat körül néhány olyan felnőtt madár is, akik nem költöttek az idén. Mára, ahogy a fiókák felnőtt tollruhát öltöttek, úgy néznek ki mint a felnőtt madarak, csak kicsiben, a felnőtt de nem szülő madarak elhagyták a csapatot.

Ebben a szakaszban az ivadékgodozás kizárólag a költőpárok csoportos teljesítménye.

Ellenpéldaként ott van például a nagypatások módszere, ahol a kicsik a csorda belsejében legelnek vagy alszanak.

Alvás közben a külső szereplők, amennyiben nem látnak őrködő állatot, egyre gyakrabban emelik fel a fejüket és végül az egyikük felpattan. A többiek megnyugszanak, hogy végre vállalta valaki az őr szerepet és nyugodtabban alszanak. Persze egy kis idő mulva az "önkéntes" bemegy a csorda közepébe és egy teljesen bizotonságos helyen fekszik le. A külsők küzül ismét be kell dobnia magát valakinek.

Pál Tamás gyakran mesélte ezt az etológusok által megfigyelt zebrás viselkedést. Mi akik a világ egyik leg individualistább népe vagyunk, tanulhatnánk közteherviselést a zebráktól.

Talán olvastam is etologia irodalmi kalandozásaim során, hogy az egy-egy utódot nevelő, azt évekig nevelő állatok ivadékgondozása egyre inkább csoportos teljesítménnyé válik.

Az embernél ugye a kultúra ritusait őrző intézményességek működtetésében egészen széles közösségi kör vesz részt.

Egy óriási óvó - védő rendszer sőt intézmény rendszer őrzi a biztonságos utódgondozás körülményeit.

Kultúra és kultúra között azért van abban különbség, hogy ez mennyire hatékony.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr842168390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása