Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A zebra és a liba önvédelem kultúrája

2010.07.22. 11:53 :: Saman

Már lassan egy éve kísérem figyelemmel az utcám végén lévő tó kanadai lúd populációjának életét.

A szeptemberben még állandó rangsorvitáktól zajos csapat, hetek óta teljesen csendes volt az elmúlt időszakban.

Látványos átalakuláson megy keresztül a libák viselkedése. Nem csodálom hogy Konrad Lorenz őket szurta ki kísérleti alanyként. Az emberiség a vadlibák segítségével jutott tudományos információkhoz arról, hogy mi mozgatja az agressziót.

A második világháború utáni nyugati kultúrákat nagyon érdekelte a csoportdinamikák körüli világ.

Annak a generációnak a tagjai, túl voltak két világháborún. Mindkettőt megelőzte hosszabb nacionalista építő munka és nyilvánvalóvá vált, hogy a technikai fejlődés előre haladtával egészen az öngyilkos világégésbe torkolló vége lehetne egy hasonló világ méretű konfliktusnak. Számos kutatás indult arra, hogy megértsék a konfliktusok világának természetét.

Ezek közül kiemelkedik Lorenz munkássága, amely az etológia és a humán etológia megalapításához vezetett.

Nagyon izgalmas volt számomra ezzel a vadliba csapattal tölteni egy évet. Nagyon látványos, ahogy visszaköszönnek Lorenz megfigyelései.

Az esős Angliában az idén mifelénk komoly tavaszi - kora nyári aszály volt. Alig esett eső. A tó körüli fű ezért nem igen tudott kibontakozni, pedig ez képezné a libák fő táplálék forrását.

A libák alapvetően nem nagyon szeretnek az erdő körüli bokrok tövében legelni. Kizárólag a belátható nyilt terepen esznek, és olyankor is komoly őrszem hálózat vigyázza a legelő csapatot.

Ha egy ragadozó - jelen esetben kutya - feltűnik a láthatáron, a csapat, a vészjelre befut a tóba.

Sokáig azt hittem, hogy a felnőtt madarak szárnyra is kaphatnak az utolsó pillanatban, ha a helyzet úgy hozza, de a minap szemtanúja voltam egy olyan helyzetnek, ahol megdőlt ez a hipotézisem.

Egy németjuhász kutya - aki szemlátomást nagy libakergető lehetett - a közeli dombtetőről rettenetesen neki iramodott és majdnem beérte a tó előtt a csapat hátsó tagjait.

A mostani csapat már szinte csak költőmadarakból és a fiókákból áll. A felnőttek őrködnek, szinte kivétel nélkül, az együtt legelő teljes fióka óvoda tagjai fölött.

A leghátsó felnőtt madár kitárta a szárnyait és tolta maga előtt a kicsiket egészen a tóig.

Megható hősiesség szemtanúja lehettem. Centiken múlott, hogy a kutya nem érte el a ludat.

Amikor pár hete a kislibák még egészen kis pelyhes bohókás jószágok voltak, volt a csapat körül néhány olyan felnőtt madár is, akik nem költöttek az idén. Mára, ahogy a fiókák felnőtt tollruhát öltöttek, úgy néznek ki mint a felnőtt madarak, csak kicsiben, a felnőtt de nem szülő madarak elhagyták a csapatot.

Ebben a szakaszban az ivadékgodozás kizárólag a költőpárok csoportos teljesítménye.

Ellenpéldaként ott van például a nagypatások módszere, ahol a kicsik a csorda belsejében legelnek vagy alszanak.

Alvás közben a külső szereplők, amennyiben nem látnak őrködő állatot, egyre gyakrabban emelik fel a fejüket és végül az egyikük felpattan. A többiek megnyugszanak, hogy végre vállalta valaki az őr szerepet és nyugodtabban alszanak. Persze egy kis idő mulva az "önkéntes" bemegy a csorda közepébe és egy teljesen bizotonságos helyen fekszik le. A külsők küzül ismét be kell dobnia magát valakinek.

Pál Tamás gyakran mesélte ezt az etológusok által megfigyelt zebrás viselkedést. Mi akik a világ egyik leg individualistább népe vagyunk, tanulhatnánk közteherviselést a zebráktól.

Talán olvastam is etologia irodalmi kalandozásaim során, hogy az egy-egy utódot nevelő, azt évekig nevelő állatok ivadékgondozása egyre inkább csoportos teljesítménnyé válik.

Az embernél ugye a kultúra ritusait őrző intézményességek működtetésében egészen széles közösségi kör vesz részt.

Egy óriási óvó - védő rendszer sőt intézmény rendszer őrzi a biztonságos utódgondozás körülményeit.

Kultúra és kultúra között azért van abban különbség, hogy ez mennyire hatékony.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr182168390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása