Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

„Én lemásznék az elefántcsont-toronyból és megpróbálnám (először) puszta kézzel.”

2008.06.20. 17:19 :: Saman

A szívemből szóltál! Kedves Baku!

Ez az amit élek!

Még az elméleti modelljeim is folyton Habermasi módon életvilág nézőpontból világítanak meg egy-egy jelenséget, és nem a struktúra szempontjából.

Az írásaimból esetleg úgy tűnhet, hogy a neten sápitozok 30 milliárdos programok olyan átrendeződéséért, ami eltéríti a forrásokat a közösségfejlesztéstől az épületek felé. A laikusok számára úgy tűnhet, hogy csak a saját apparátusi érdekcsoportom vesszőparipáit hegyezgetem. Elméleti fejtegetésekbe bocsátkozom, pl: az énbarbár vs. énintézmény mentalitásunk hogyan szolgálja ki a zsákmányszerző politikusaink speizolási igényeit, de valójában én csak azt szeretném ha hagynának élni!

Az elefántcsont-torony bizonyára annak szól, hogy a blogomban nem a tipikus ÉNBLOG nézőpontból írok! Egy intézmény „nevében” nyilvánítok véleményt!

Szóvá teszem, hogy a ha 10.000 gyerek a Pál Tamás Igazlátó Napja segítségével gyakorolta, hogy mi is az az interpelláció (nem a silány parlamenti színvonalat kell ezalatt érteni, hanem jól kihegyezett probléma megoldó kérdést), akkor talán nem kellene kidobni az ablakon ezt a módszert egy full individualista és kudarcfélő országban! Ebből gondolom látszik, hogy mifelénk nem derogál a " ki törli meg a gyerek orrát" tiupusú klasszikus szociális munka, bár a társadalmi tervezés soha nem tekinti áldozatnak az ügyfelet! Mindíg autonóm és cselekvőképes embernek tekintjük a közösségfejlsztésbe bevont helyieket (ha 12 éves gyerekek, akkor is!), és pusztán kereteket mutatunk, amelyekben az önérvényesítés kibontakozhat! Ebben vagyunk segítők!

Szóvá teszem, ha szisztematikusan a helyi önszerveződések javára meg tudnak egyezni a pártokárcia emberei és a pénzemberek abban, hogy miként húznak le mégy egy bőrt rólunk!

Lemegyek nincstelen civilekhez sokszor úgy, hogy az útiköltségemre költöm az utolsó pénzemet! 37 éves vagyok, és egy havi keresetemből pótolni tudnám a teljes vagyonomat! Ebből gondolom látszik, hogy számomra nem a pénzről szól ez az egész.

Én dolgozom a terepen kis falusi szervezetekkel, cigányokkal, olyan emberekkel akik "talán ötletgazdák". Tartom bennük a hitet! Magyarázom nekik, hogy találjanak ki vállalkozást, mert nincs esély arra, hogy egyszer csak jobb lesz a világ körülöttük! Ez biztosan nem a kormányon múlik!

A tíz körmömmel tartom az emberekben a lelkesedést,

de az enyém elfogyott

3 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr69531021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.06.21. 07:34:54

Kedves Sámán!

Ez szép! És tényleg az. Ha vigasztal, amit nem hiszek, az a pálya, amit te befutsz, tipikus. Az a mentalitás, az a szemlélet, az a gondolkodásmód, amit te képviselsz (és az általad képviselt koncepció tartalmától függetlenül is igaz ez) automatikusan váltja ki Magyaro.-on azokat a reakciókat, amiket tapasztalsz. Ha valaki ebben a közegben autonóm és/vagy következetes, zsigeri viszolygást gerjeszt a körülötte lévőkben (már azokban, és ez az abszolút többség,
akik nem autonómak és nem következetesek). Ilyen tragikusan egyszerű a történet. És,
tulajdonképpen, érthető is. És szép. Szerintem szép.

(Hogy legyen némi hitele a szavaimnak és hogy érthető is legyen, miért levelezgetek itt ilyen "állhatatosan", elmesélem neked, hogy magam is "gyúrtam" egy kicsikét az u.n. "civil" világban: megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor tkpn. nyersz valakiknek harminc milliót és a "társaid" elfelejtenek értesíteni, milyen az mikor "érdekek" próbálnak maguk alá gyűrni független kezdeményezéseket, végignéztem hogyan falják föl, veszik meg, lehetetlenítik el egyenként a politikai/hatalmi tényezők egy példaértékű független helyi kommunikációs nagykoncepció/kísérlet támogatóit/résztvevőit; ja, és még önkormányzati képviselőt is akartak belőlem csinálni egyszer (no, de tudod...!) Sz'val: érteni vélem, miről írsz.)

Megfordult a fejemben, hogy talán "támadásként" érzékelted egyik-másik hozzászólásomat. Nem annak szántam azokat, hanem az általad fölvetett problémák egyfajta
továbbgondolásának. Párbeszéd, ugye?!

Ha jól meggondoljuk, mindenki, aki hasonló cipőben jár, mint te, és, hidd el, van ilyen
jónéhány, a "szerencse fia". Volt az életében egy periódus, amikor találkozott valamivel (a te esetedben ez a Pál Tamás-féle impulzus, ha jól sejdítem), ami egy életreszóló indíttatást, lendületet adott neki, ami irányt adott érdeklődésének, amire alapozhatta, fölépíthette az önmagáról és a világról alkotott képét. És ez nagy "mák" egy ember számára, keveseknek adatik ez meg. Persze, ehhez alapvetően erre alkalmas lelki beállítottságra, mentalitásra van szükség. De ez jó! Hát nem? Hát de.

Ha számodra megoldást jelent, hogy külföldre mész és ott próbálod érvényesíteni, hasznosítani tudásodat és tapasztalataidat, akkor igazad van, akkor el kell menned, rá kell próbálnod. Bár szerintem ott is hasonló a helyzet, azzal az egy különbséggel (és ezt nyugatot megjárt barátaimtól tudom), hogy ott tágasabb a mozgástér, több a lehetőség és a "suska" az efféle "kísérletezgetésre". Megértés, elismerés ott sem igen terem, de legalább hagyják az embert "molyolni" (amíg hagyják). Itthon, kétségtelenül, csak úgy érvényesülhetne (érdemben) az általad képviselt koncepció, ha részévé válna valamelyik gazdasági/politikai
érdekcsoport "érdekérvényesítési" eszközrendszerének; látunk ilyet nap, mint nap (ez pedig olyan, mint a GyF-paradoxon, amiről előző kommentemben is írtam).

Még egy észrevételem volna: én, a te helyedben, ahol nem vagyok, ha volna bennem elég erő és energia megpróbálnám tudásomat, észrevételeimet és tapasztalataimat egy jól
összedolgozott, nagyon komoly és nagyon nagyképű tudományos hivatkozás-háttérrel
alátámasztott könyv/dolgozat formájában is letenni/publikálni. Nem kizárt, hogy felkeltené annyira a figyelmet, hogy, esetleg, még valamiféle/valakiféle tekintélyesebb mentort is magad mellé állíthatnál az ügyben, az ügyért. (Ámbátor: nekem volt/van ilyen mentorom, de, sajna, ő is abba a típusba tartozik, akikről a kommentem elején beszéltem:-))

Mindezek ellenére és mindezekkel együtt, véleményem szerint, egy értelmes tevékenység van, amit manapság egy "független értelmiségi" tehet: párbeszéd és párbeszéd. Töménytelen falra hányt borsó, értetlenkedés és rosszindulatú vagy indulatos, esetleg, megalázó leszólás/lekezelés és néhány olyan pillanat, amikor vitapartnered szemében a megértés fénye megcsillan. Ez az amit elérhet, aki "valamit" akar. Ennek (ezeknek) a munká(k)nak vége nincs, csak dinamikájuk van. (tudom, hogy ez nem túl vígasztaló, de ahogy Charlie Parker mondotta volt: a bebopot érzeni kell). Ez szép! És tényleg az. (Most őszintén! Te beülnél egy kormányhívatalba született bűnözők s*ggét nyalni? No, látod!)

(Hopp, jut eszembe: nem felejtettem ám el: a modell-rendszer problematikáról időm, erőm és
energiám engedte ütemben készül a blogbejegyzés:-))

ü
(hű olvasód)
bbjnick

Ica 2008.06.21. 12:14:42

Kedves Látogatók!
Azért mindig van valami, a lökést ad dolgoknak, kivéve most! Az MSZP képtelen a kormányzásra, a Fidesz nem akarja átvenni a hatalamat, nem akar előrehozott választásokat! Közben meg egyre süllyedünk!
A GDP a minuszban konvergál, faluhelyen 80!!! %.os a munkanélküliség!
Mi meg rágjuk a gittet, ami már szintén fogytán van. Lehet, hogy ,,SÁMÁN" szavaival élve fel kellene gyújtani valamelyik média székházat? De most uborkaszezon van, a forradalmárok sem érnek rá! Majd csak eltellik ez az év is valahogy, és jövőre még bölcsebbek leszünk! Az könyv azonban nem rossz ötlet, de ha még utiköltségre sincs pénzünk, akkor miből?

Baku 2008.06.22. 12:45:55

Saman!

Kérlek, adj magadból még 3 évet azoknak az embereknek, akik hasonló dolgokban hisznek, mint Te...!

Aztán ha mégsem, akkor Isten hírével...
süti beállítások módosítása