Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

„Nincs kenyerük? Miért nem esznek kalácsot?”

2008.03.19. 07:49 :: Saman


A legenda szerint ezzel a reakcióval mutatta ki felvilágosult abszolutista Mára Terézia lánya Antónia abbéli tájékozatlanságát, hogy mit tud a nép éhezéséről.

Lamperth Mónika a ma reggeli Nap Kelte műsorban megkapta azt a kérdést, hogy mit kezdnek azzal a helyzettel, hogy a segélyek nominálisan több bevételt jelentenek a szegényeknek, mint a minimálbérből megszerezhető jövedelem.

Mielőtt az Orbán kormány drasztikusan megemelte a minimálbért, ugyan ez volt a helyzet. Egy unokatestvérem úgy dolgozott akkor, hogy a 12 km-re lévő munkahelyéhez az útiköltség és az ebéd költsége után negyedannyi pénze maradt, mint ha az otthonmaradás mellett dönt, és a segélyre támaszkodik. Nem beszélve arról, hogy időnként így lehet alkalmi munkát vállalni feketén, ami extraprofit ebben a mérlegben.

Ilyenkor úgy működik az abszurdisztáni tudástársadalom, hogy az egészen öngyilkosnak tűnő egyén, befektet, mégpedig egy kulturális területre. Tudja, hogy ha segélyen otthon marad, az egyenes út a szegénységi kultúrába. Az ettől való félelme miatt vállal be egy anyagilag teljesen irracionális döntést. Azt, hogy fogja magát, és elmegy dolgozni! Az, akinek gyereke van, már nem vállal be ilyet! Kockáztat! És veszít!

Jelenleg is sikerült akkora inflációt csinálni, hogy ismét előállt ez az állapot!

Ha valaki 60 nettót keres, 10-25-ba kerül a munkába járás, akkor marad 40.

A szegények számára az a dilemma, hogy 40 több-e mint 60 vagy esetleg 80.

A szegények nem annyira buta ökrök, mint a szociális és munkaügyi miniszter. Tudnak számolni a maguk szintjén. Nekik húsbavágó, ha 20-al kevesebb vagy 20-al több a bevételük!

Épp az a 20 dönti el, hogy emberhez méltó ételt esznek-e, vagy küszködnek, szenvednek, éheznek vagy napról-napra elhiszik-e, hogy érdemes tovább élni.

Radikális minimálbér emelésre van szükség!

Emberhez méltóan szeretnénk élni!

Nem szeretnénk ha tömegesen döntenének úgy a szegények, mint a mohácsi cigány férfi, aki kilátástalanságában felakasztotta magát!

Az ő áldozata meggyorsíthatná ezt az évek óta tartó tesze-tosza semmittevést, ami a segélyből vagy munkából kérdés körül feszül!

A Munkahelyteremtés témában megtartott országos társadalmi vitában minden fórumon felmerült ez a kérdés!

3 komment

Címkék: politika kanada lamperth társadalom éhezés szegénység minimálbér mónika kilátástalanság adóvita kivándorlás

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr57387225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Miklós 2008.03.19. 10:37:26

"Radikális minimálbér emelésre van szükség!"

Ehhez csak gratulálni tudok. Ez olyan, mint amikor a Friderikusz mekérdezte az ország zsenigyerekét (Szász Marcikát), hogy hogyan oldaná meg az ország akkor elég reménytelen gazdasági gondjait.
Szász Marcika pedig ezt válaszolta:
Megnövelném a fizetéseket és csökkenteném az adókat!

Szerinted mivel járna egy drasztikus minimálbér emelés?
Csak, mert a mérlegnek itt is két oldala van. Egy rakat munkáltató mondaná be az unalmast és zárná be vállalkozását, vagy költöztetné valamelyik környékbeli országba?
Szerinted véletlen, hogy a most gazdaságilag száguldó Szlovákiában jelentősen kisebb a minimálbér?
Biztos hülyék, hisz csak egy tollvonás az egész, nem kerül az államnak semmibe és persze minden lakos örülne neki, mint majom a farkának!
Ugye rájöttél, hogy nem ilyen egyszerű?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.19. 11:20:08

Tudom, hogy Demján Úr szeret azon sok milliárdot keresni, hogy mások megelégszenek az emberhez méltatlan bér színvonallal, de a közkasszának ez nominálisan annyi pénzbe kerül, akkor a társadalmi költségvonzata ennek az őrültségnek, hogy belepusztulunk!

A szlovénok, meg a litvánok hogyan csináltak nyugati bér színvonalat? Úgy, hogy fontosnak tartották! Mert az az olcsóbb megoldás!

Pontosan milyen ipar ágakból, mekkora munkavállalói tömeg menne ki?

T. Miklós 2008.03.20. 09:02:07

Az én munkahelyem például. Autóipari beszállító.
Vannak akik minimálbéren dolgoznak itt, nem is kevesen. Szerencsére én jóval feljebb vagyok a pozicót illetően, így ez rám nem vonatkozik.

Ennek ellenére nap, mint nap téma, hogy költözik a cég és ezzel együtt utcára kerülünk. Én is, a sok minimálbéres is.

Hidd el. Ők is azt szeretnék, hogy maradjon a cég.
süti beállítások módosítása