Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Rokonság a New Zeland népeivel

2013.05.09. 13:23 :: Saman

A magyar - román nemzetállami identitás erőlködésről olvastam ma egy cikket a nol-on. 

Épp most zagyváltam ehhez a témához a Határátkelőn.

Egyre gyakrabban használom azt a modellt, hogy szétválasztom az identitás síkokat a közbeszédben. Egy egy megközelítésnél látható, hogy egyéni érdekek szólalnak meg vagy valamelyik csoport identitás sík. Családi életstratégia, vonatkoztatási csoport, párt marketing vagy modernizációs sík.

Amikor az EU jobb oldali pártcsaládjában vagy a hazai sajtóban orbán azt hajtogatja, hogy a nemzetállamoké a jövő, akkor ha ez helyezkedés a nemzetközi gazdasági térben, akkor ez modernizációs kérdés.

A nemzeti sík fölött, itt modernizációs stratégiaként javasolja orbán, hogy legyen megint mindenható a nemzet. Ha ez nem jön be akkor próbáljuk meg arról a síkról szemlélni, hogy ez a nemzeti identitás inkább politikai pártok marketing stratégiája. Különösen itt kelet európában élő ez a modell, ahol lényegében nem érezzük hogy bármi féle EU szintű integráció bármit modernizálna rajtunk.

A román vagy az orbáni nacionalistáknak a választópolgáraikkal ez a ragasztó - kötőanyaguk, amiket itt orbán beszél. Számos kisközösség eszi ezt a dumát mint kacsa a nokedlit. Az ő ideológiájuk szemszögéből  logikus tevékenység minta, hogy civil ellenes politikai tiltakozási akciókba kell önkéntes energiákat fektetni.

Számukra a civilgyilkos acsarkodás a közjó. 

Ők nem akarnak olyan folyamatokról hallani, hogy a II. világháború után a jóléti társadalom modellt, a magas minimálbért egy nyugat európai integráció hozta össze. Tudatosan építkeztek egymás felé a piacaikkal és és ma is látszik egy angol boltban. Van olasz meg spanyol élelmiszer, német sör etc. . Unionista identitás van és nem kirekesztő nacionalista. Nemzetközi piac van és nem helyi (se).

A kelet európai térség ilyen integráció helyett nemzeti predátor elitet építget azaz durva kirekesztő és versenykorlátozó rablók terpeszkednek a politikai és a vagyoni síkokon. A kirekesztés tágya a családi sík. Így a fiatalok számára nem kínál élhető jövőt az az ország. Csak a tulajdonos családok túlélse biztosított, a többieknek már a munkabér is egy taigetosz.

Ezt a "le kell vágni? doktor úr?! - nem leszárad, leesik magától is" helyzetet most úgy tűnik még 10-20 évre magára veszi Bulgária - Románia és Magyarország és jövőképként büszként lobogtatja a választásokon. És nyer!

Örül a nép annak, hogy Putyinék vagy orbánék ennyire kirabolják, mert mindíg van egy mumus, aki ellen muszáj ezekkel az erős emberekkel takarózni. A szlovákok meg a románok azzal etetik a választói öntudatot, hogy a magyarok megeszik őket reggelire, a magyarok meg azzal, hogy a zsidók úgyis rövidesen kipusztítják itt az utolsó ősmagyart is. 

Van azonban ezekben egy olyan társadalmi réteg, akinek a politikai szocializációja nem kötődik ilyen módon a nemzeti identitáshoz.

Néha megesik egy-egy ruhadarabbal, hogy totál használhatatlanná válik. Elszakad és ki KELL dobni, vagy megkopik és ciki lenne, vagy egyszerűen nem illik a többihez.

A kivándorolt fiatalok sokszor a szakmájukat is félreteszik az első pár évben. Én pl. szociális munkás voltam otthon és szakácsként reinkarnálódott az angol személyiségem. A kelet európai nemzeti identitás is érdekes megvilágításba kerül, ha az ember látja, hogy máshol eszük ágában sincs a népeknek ezt tele rakni ennyi dármai feszültséggel.

Nem kellene egymást egymás kiirtására szerveződött aktornak beállítani, mert ezesetben az életben nem alakul ki egészséges kereskedés e népek között. És úgy meg hogy akarnak piaci sikereket felépíteni, ha sok kis lakatlan szigetként élik meg magukat.

Ez itt a nyelvek epicentrumának világtérképe:

nyelvekszama.png

A világ nyelvtéréképn a malaysiai -óceániai - new zelandi szigetvilágban sűrűsödik a legtöbb nyelv. Arra felé az az alkotmány a törzsi világban, hogy "jogod van lelőni és megenni a szomszédodat".

A kelet európaiak is valahol ilyen kanibál módon élnek a saját lakatlan szigeteiken, ahol az ő fejükben, ott nem lakik senki más, és rajtunk kívül mindenki kanibál.

A "kirekesztő és versenykorlátozó" nem csak abban a dimenzióban érdekes erre felé, hogy 4 és fél Putyin családé a szibériai olajklincs, meg pár fidesz nemzettség örökli a trafikokat, a földeket, a temetkezési vállalatok ügyféltőkéjét, abban a dimenzióban is beszüntetjük a kommunikációt, ami a szomszéd kanibálokkal való kapcsolat lehetősége lenne.

Mi nem akarunk piacokat!

Kanibálokkal nem kereskedünk!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr835291221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása