Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Testvéri ölelés a bajban

2013.03.18. 12:56 :: Saman

Március 15-én az osztrákok segítették ki a bajba jutott embereket az M1-es autópályán. A magyarok épp a brüsszeli szabadságharccal és gondolom a királyi öleb sajtó blokkolásával voltak elfoglalva, így irányítani senkinek sem jutott eszébe a mentést. 

hokotrok.jpg

Szimbolikus "találkozás" lehetne ez. A nemzeti sebek, a sérelem politizálás építgetésében parancsolhatnánk egy hátra arcot magunknak.

Több német családnevű barátomnak hosszasan beszéltem arról, hogy ne helyezze vagylagos kontextusba azt, hogy német vagyok vagy magyar. Lehetne olyan identitással is élni, hogy német vagyok és magyar.

A történelem megpróbált éket verni e két identitás közé, de megtehetem, hogy személyiségként ellent mondok és kidobom a politikusok szemetét a kukába!

A HR szakon találkoztam egy nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálattal. A Globe -  Hoffstede kutatás miatt sokminden megváltozott a történelem szemléletemben. Mint közösségfejlesztő heurisztikus élmény volt azzal az adattal találkozni, hogy mi vagyunk a világ II. legindividualistább népe. Az is nagyon látszik a terepmunkában, hogy a nőies-férfias skálán a 3. helyen vagyunk. Ez a szempont azzal a fogalommal operál, hogy "azért élek hogy dolgozzak, vagy azért dolgozok, hogy éljek". Be vagyunk húzódva a családi - családszerű közösségek melegébe és idegennek, sőt veszélyesnek tartunk minden keret alkotó - intézményesülési törekvést.

Leírhatjuk úgy a modernizációval kapcsolatos történelmünket, hogy idegenekkel való boxolás ez az egész. Törökök, németek, oroszok próbálták szerencsétlen őseinket keretek közé kényszeríteni. De a mostani kurzus USA ellenessége, zsidó ellenessége és Brüsszel ellenessége is beleillik ebbe a sorba.

Elkezdtem a "magyar" szempont helyett részekre szedni a történelmi ismereteimet és árgus szemekkel figyelem, hogy "ki beszél". Sem a lovas nomád időkben, sem feudalizmus alatt soha nem voltunk önmagában csak magyar magyarul beszélő integráció. Gyakorlatilag a 45 utáni rendszer megvalósult ideológiája ez, amit a mai nacionalizmus, a maga neo Horthysta nosztalgiájával újra hangszerelt. Ennek a 3 rezsimnek a politikai szocializációs törekvései ölték ki belőlünk az unionista magyarságképet és helyette ma egy kirekesztő magyarságkép él. Testvér népek váltak idegenné egy 1000 éves közös múlt ellenére.

Meggyőződésemmé vált, hogy a magyarkodás egy elmúlt 150 éves politikai marketing terméke. Ez, a mai nacionalizmus szembe fordult az eredeti kultúránkkal. A politikusok fogva tartják sok sok alattvaló nemzeti öntudatát.

Egy hamis magyarságképet építgetünk és tartunk fenn! És ez a tahó politikusaink keze munkája!

Valójában úgy kellene szemlélnünk a történelmet, hogy az egyes kulturális autonómiák egymás melletti, összeadódó országképét kirakja. Az a baj az "egy az ország" nagyszoknya elméletével, hogy kifejezetten kitiltja a tudatunkból az "ellenséges kisebségek" szempontjait. Egyszer csak tilos azt gondolni, hogy a németek Szent István óta nemzetalkotó magyarok. Egyszer csak tilos azt gondolni, hogy a zsidók Szent István óta nemzetalkotó magyarok. Azok, akik kettős gyökerű családba születtek, meghasonlottak lettek emiatt a kirekesztő áramlat miatt. Nem gondolhatom magamról azt, hogy félig román vagyok, félig magyar. Nem lehetek cigány. Nem lehetek szerb. Nem lehetek tót. Ha ilyen baleset előfordult velem, akkor ki kell radíroznom az ezzel kapcsolatos gondolataimat, különben konfrontálódni fogok a többség hivatalos ideológiájával.

A mozgalmunk használ egy társadalmi tervezés technikát, amely a nagy modernizációs fordulatok kultúra váltásait nagyon jól leírja. Itt a blogon keresőjében tessék begépeli a Domschitz nevet és rengeteg kapcsolódó cikket ki fog dobni a kereső. Ebből a modellből is látszik, hogy a politikai szocializáció funkciója, módszerei, célja, üzenetei teljesen megváltoznak az egyes változásoknál. Más az "mi" tudatunk a törzsi világban, a feudalizmusban és más az informciós társadalom gyermekeként.

Ez a modell olyan kultúraváltásokat is felvázol, amely azonos kulturális gyökerekkel rendelkezőket is átzsilipel egy idegen kultúrába. van olyan, hogy én is palóc vagyok meg a nagyanyám is, de a premodern nagyanyám kultúrája és az én cyber kid világom pont olyan kultúrális más világ, mintha én horvát lennék, ő meg örmény. A nemzeti különbségek szempontját horizontális kulturális eltérésnek hívom, a modernizáció kultúraváltását pedig vertikális elmozdulásnak.

Kezdjük az elején

A törzsi demokráciák logikája nem tűri el azt az emberképet, hogy az "ember megszervezi az embert". Ahogy az angol történelemben is a rómaiak, a szászok és a normanok "rendszer alkotó" aktivitása gyúrja össze a történelemírók számára történelmi meseként leírható birodalmi logikát, nálunk is ez van. Pepitában ugyan az a recept az angolok országgá kovácsolása, mint a mienk.

Itt Londonban sokszor elmondom magunkról, hogy ie. 1200 körül őseink elleni védelemként húzták fel a Kínai Nagy falat. Vakok vagyunk arra, hogy mi történik őseinkkel a következő 2200 évben. Attila feltűnik mint birodalom szervező, de leginkább amiatt ragadja meg a történelem lapjait író szerkesztő bizottság fantáziáját, mert megtöri a 3000 éves Római birodalom és a birodalmi logika európai terjeszkedését.

A hunok szerepe Attila és Géza - Szent István között nem változik meg. A megmaradt Kelet-Római Birodalom adót fizet nekünk és nyugat európa számára a következő generációk betöltik azt a szerepet, amit Attila épített fel. A történelem írás azért kap amnéziát Attila és Géza között, mert a törzsi demokrácia világa nem tart számon királyt. A krónikát a királynak írják. Őseinknél ebből a képből két dolog nincs ebben az időszakban, Nincsen király és nincsen krónika se.

Amikor a Géza -Szent Istváni fordulat európai rendszerbe integrálja népeinket, a vármegye rendszer nemesi kasztja németekből áll. Szent István ezért németül beszélő királyunk. A szabad ember, az aki szavaz, amikor az ország döntést hoz, az nem magyarul beszél. Olyan is van, hogy betelepülő németek ide érkeznek azzal a világképpel, hogy létezik szabad és alávetett kaszt. A parasztokat úgy hívják náluk, hogy geréb. Csakhogy átveszik a hunok demokrácia modelljét és eltörlik a kasztrendszert. Létrehoznak pont olyan székeket, mint amilyen a székelyeknél van. Szászországról beszélek. Temesvár, Brasso, Nagyszeben, Medgyes, Segesvár népéről.

 A királyi hadsereg az egész Árpád házi korban magyarok "elleni !????!" idegen népekből áll. A dehumanizációs forradalom polgárháborújának vesztesei alávetett - döntéhozatalból kirekesztett kasztként élnek tovább egészen a 1848-as jobbágyfelszabadításig.  A vármegyei szavazójoggal rendelekző nemesség mellett megtalálunk a királyi hadseregben olyan népeket, akik megállapodásokkal megtarthatták a szabadságukat. A királyi hadsereg tehát a német nyelvű nemességen kívül a szászokból, a hunokból a kunokból áll. Ebben az időszakban más lovasnomád népek is integrálódnak ide. Szláv és türk nyelvi háttérrel. A jászok, a besenyők, a kazárok /ők lesznek a palócok később/. A törzsi szabad népek mint kulturális autonómiák sosem pusztulnak ki. A rendszerszervező oldalon is mindig ott maradnak a németek. Én hajdú családból származom. A 48-as forradalom és a Rákióczi szabadságharc miatt családilag erős német ellenesség van ebben a népcsoportban is.

Ennek ellenére, mint közösségfejlesztő, nekem kifejezetten tetszik az "azért élek, hogy dolgozzak" hozzállás. A modernizációban ennek nagy hasznát vesszük. 

Olyankor tudnám hasznát venni ennek a mentalitásnak, mikor az egyesületi gyűléseken időpontot kell egyeztetni az aktivitás folytatásához. Az "első a család" szempont miatt gyakorlatilag magyar kulturális közegben szinte lehetetlen időpontot egyeztetni. Alig van pár "őrült", aki komolyan veszi, a közös missziót és tekintettel van arra, hogy időpont egyeztetés nélkül szét fog esni az egész. Ha soha többé nem találkozunk, nem feladatosítunk semmit, akkor mit fogunk megcsinálni? Merül fel a kérdés újra és újra a kuplerájos civil életünkben.

Rengeteg cikket írtam a magyarok intézményességtagadó mentalitásáról. 

Meglehet, hogy a magyar - lovas nomád kultúra és a német szervezősdi szimbiózisa adja ki a történelmünket. A sok kudarcot és a sok sikert.

Együtt élt egy életvilág párti és a rendszerszervezés párti kettősség. Nagy luxus, hogy kitiltjuk a tudatunkból az egyiket, a németekkel együtt, és a hatékonyság elvet is kidobtuk a nemzeti emlékezetünkből. Az is eltűnt, hogy "mi a német és azt sem találjuk, hogy "mi a hatékonyság".

Énidegen a szervezeti rend. Számunkra az idegenek identitás megerőszakoló háborúja az, ha ide bankok jönnek, ha vállalatok jönnek vagy olyan európai célkitűzések, mint a Liszaboni egyezményben megfogalmazott minimum 72%-os foglalkoztatottság.. 

Ebben a katasztrófa helyzetben is feláll a német hatékonyság elv és a magyar amtőrizmus mint interkuturális konfliktus.

Nem látunk bele, hogy a katasztrófavédelem, a hadsereg, a minisztérium milyen oknál fogva nem tájékoztatott időben és milyen oknál fogva nem léptek. Talán pihenni mentek a hosszú hétvégére és kikapcsolták a mobiljukat. Hiába, a család szentsége mégiscsak sérthetetlen érdek!

De mi van a hóval betemetett családokéval?

A belügyminiszter sms-t küldött. Az osztrákok meg bejöttek hókotrókkal, takarókkal, szendvicsekkel és forró teával..

Az osztrák vöröskereszt feltesz kérdéseket:

Nincs, aki írányítja mentést:

A civilgyilkos folyamat, ami 15 éve pusztítja  a hazai közélet civil intézményesültségeit azzal a baromsággal eteti az erre fogékony embereket, hogy az idegenek magyarellenes megerőszakoló tevékenysége ellen kell megszerveződnünk.

A tevékenység minta, amit felkínál az aktivistáinak, az ilyesmi:

- Üljetek be bizottságokba és írtsátok a független állampolgári önszerveződések világát, ahol éritek. Az NCA is egy horror történet a III. szektor hazai életében de a Nemzeti Együttműködési Alap már mindenen túltesz.

- Ha utcai politikai tiltakozási akciókkal találkoztok, menjetek és verjétek meg a tiltakozókat. Elvégre ők külföldi kémek! Ne tévesszen meg benneteket, hogy 17 éves diáklányoknak öltöznek! Orosz kommunisták ezek egyenesen brüsszelből!

A FIDESZ egy polgárháborús propaganda gépezet, amely elpusztít minden független kommunikációs szereplőt.

Ez az oka annak, hogy az államigazgatásnak már azok a kommunikációs rutinjai sem működnek, amelyek katasztrófahelyzetben, akár percek alatt mozgósításra képeseknek KELL lenniük.

Anno kint voltam a Duna parton azon az Augusztus 20-i tűzijátékon, ahol egy vihar elmosott bennünket. Láttam a villámokat, láttuk, hogy a János hegy tetején lévő rádió adó tornyának fénye eltűnik. Tudtam, hogy 3 percen belül ez a vihar ideér.

Engem is meglepett, hogy semmiféle rendezettség nem lépett fel annak érdekében, hogy a tömeg ne tapossa halálra a hasra esetteket, szerencsétlen fizikai pozícióban lévőket, a gyengébbeket.

Önmagadat védheted! De a rendszer, működés képtelen. Mert nincsen kitalálva! Nincsen leszervezve! Nincsen koordinálva!

Én, amikor összeállt bennem a kép, oda szóltam a páromnak, hogy most azonnal menjünk ki a tömegből mert perceken belül itt elszabadul a pokol! Ha a tömeg megindul, itt nem leszünk biztonságban.

Akkor a FIDESZ ellenzékben fejeket akart tálcán. Kiderült, hogy az időjárás jósok időben figyelmeztettek, de a többi rendszer tehetetlenül állt és senki nem tett semmit.

Most egy más idősík mutatja ugyan azt a tünetet. Nemhogy percek alatt, de napok alatt nem tudunk úrrá lenni a nehéz helyzeten. Ez nem katasztrófa védelem! Ez a katasztrófa II. A természet is csapás, de a kulturálatlanság is. A rutin hiánya! A rutinpusztítás is az! Az is vezetői felelősség, ha elfelejtettünk kiépíteni egy tudást!

Szeretnék egy olyan magyarságképet, ahol a nemzeti öntudatommal összeegyeztethető a REND.

Gyűlölöm, hogy a kupleráj az egekig hízik odahaza. Szégyen, hogy a keretalkotó teljesítmény miatt nem jó azt mondani, hogy magyar vagyok. Szégyellem, hogy a magyar az azt is jelenti, hogy bugris. Szakszerűségben a kor modernizációs szinjétől mérföldekkel elmaradott!

Nem gondolom, hogy ma már releváns etnikai hátérre kenni, hogy kik a kupleráj fokozás népei és kik a hatékony rendcsinálók.

Lehetnénk mi is normálisak!

Ha van etnikai éle annak, hogy mitől vagyunk képesek tisztességes értékelhető keret alkotó teljesítményre, akkor tanulnunk kellene, hogy más sikeres népek ezt hogy csinálják!

Sajnos a mostani kormány egy olyan rendszert készül bebetonozi, ami végletekig innováció ellennes. Nem jöhet ki szervezeti okosság egy olyan HR tevékenységből, amely a kussolást tartja értéknek és bűnnek bélyegzi a kommunikációt.

A sikeres népek a tudástársadalom szintű modernizációs teljesítményt rengeteg probléma megoldó javaslattal építették fel. Meg tízszerezik a probléma megoldó műhelymunkákat. A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe nálunk fordítva ül a lovon. Azon dolgozik, hogy töredéke legyen a kommunikáció a szervezetekben a korábbi elégtelenül kevésnek!

A kommunikációs csatornák szétrombolása a gazdasági társadalmi pusztulást vetíti elénk. Ne higyjétek el a kormány propagandistáinak, hogy ez a világ legsikeresebb új izémodellje.

A valóság a lerohadás jeleit mutatja.

Köszönet mondok az osztrák testvéreinknek, hogy annak ellenére, hogy a tőlük való függetlenségi harc forradalmát ünnepeltük azon a napon, mindenféle etnikai él nélkül egyszerűen csak segítséget nyujtottak a bajbajutott polgártársaikon.

Azért is köszönetet mondok, hogy mint európai polgár megfogalmazták, hogy milyen problémákat láttak a terepmunka során. Óriási szükség van arra, hogy akár országhatárok nélkül, beszéljünk a közügyekről. 

Az osztrákokkal ma is van közös állampolgárságunk, közös kulturális identitásunk. Mint európai polgár, ugyan annak a közösségnek tagjai vagyunk.

Örülök, hogy bennük nincsenek magyar ellenes tüskék, vagy ha vannak félre tudták tenni őket.

Bárcsak mi is észhez térnénk és kigyomlálnák a közbeszédből a német ellenességet, általában az idegen ellenességet, a kupleráj fokozását, a demagógiát, a polgártársaink kirekesztő címkézését, ennek az életveszélyes ideológus érdekcsoportnak a 15 éves keze munkáját.

Köszönet az emberségért a sógoroknak!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr825140838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása