Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A kétpólusú politikai rendszer összeomlása sarokba szorítja a FIDESZ-t

2009.12.18. 16:02 :: Saman

A politológusok sokat szoktak írni arról, hogy a FIDESZ miként foglalta el a jobb oldali gyűjtőpárt szerepet. Olyan néppárttá akart válni, amely magába foglalja a szélsőjobbtól kezdve a liberális vonalig a régi és új szimpatizánsokat.

Én inkább arról az arcáról szoktam gondolkodni, hogy mi milyen árat fizetünk ezért az "építkező munkáért". A FIDESZ fel karta fújni magát az MSZP méretére, szerette volna megteremteni azt a fajta hegemón társadalmi beágyazottságot.
 
Közben viszont paktumot kötött az MSZP-vel a politikafüggetlen civil világ kiiktatására a közéletből és a helyi fejlesztésekből. Arról nemigen kellett újramegegyezni, hogy általában a többi közéleti szereplőt ignorálni fogják, ez nekünk magyaroknak eleve egy adott kultúrális alap (Varga Károly kutatásaiból ez kiderül).
 
A sajtó megszállása, a demokratikus ellensúlyok ellehetelenítése, de leginkább a forráselosztási bizottságok kultúrájának balkanizálása derékba törte a fiatal magyar demokrácia fejlődését.
 
A társadalomnak elege lett már ennek az elitnek a ténykedéséből, de nincsen másik elit. Régen befagyott már az a tó, ahol úszni tanulhattak volna a fiatal versenyzők.
 
A kormánypártok belefulladtak a feneketlen korrupcióba, így a FIDESZ egyedül marad a két hegemóniára épülő sajtóbirodalommal, gazdasági kapcsolatrendszerrel, udvartartással.
 
Csakhogy innentől kezdve a modernizációs kudarc is a fejére hull. Sikerült 11 év alatt olyan Kínai nagyfalat építenie, amivel sikeresen sarokba szorította önmagát.
 
A FIDESZ arra készült, hogy megőrizze ellenzékben a saját holdudvarát majd ha cserélnek, akkor az MSZP holdudvart megtartja cserébe, de most már nem lesz erre választói felhatalmazás. Új törésvonal válik fontossá. A pártokrácia és a kirekesztettek törésvonala. Dübörög a föld errefelé az öszödi beszéd óta.
 
A nép nem fogja bevenni a kommunisták = kutyafejű nemzetpusztító tatárok dumát, ha nincs mit enni. Most, hogy ők fognak kormányozni, rajtuk kérik majd számon az előrehaladást, és ha ezen a területen nem tudnak majd látványos sikereket felmutatni vagy elindulnak ugyan az úton, amit eddíg minden erejükkel szabotáltak, akkor a politikai szocializációs építményük kártyavárként omlik össze.
 
Most még úgy tűnik nem pedzegeti a nép nyilvánosan azt a húrt, hogy itt nem az MSZP - SZDSZ kultúrájának kudarcával állunk szemben, hanem az egész politikai elitünk, sőt kifejezetten az ő modernizációt gátló kormány -ellenzéki együttműködésük a bajok legfőbb forrása. Magán beszélgetésekben természtes, hogy mindenki így nyilatkozik, de a sajtó még mindíg a régi mitológia alapján kommunikál.
 
Sokan a Demokratikus Ellenzékből bibliaként forgatták egy amerikai közösségfejlesztő Saul Allinsky műveit. Szerinte, ha más nyelven beszél a pártokrácia és mást a tömegek, akkor az egy forradalmi helyzet. Ha valaki elkezd a nép nyelvén beszélni, az elsöpri az uralkodó kasztot.
 
A FIDESZ túlságosan hiú ahhoz, hogy ezügyben a tükörbe nézzen és elszégyelje magát. Elképzelhetetlennek tartom, hogy a "tanultunk a múlt hibáiból" Orbáni mondatot valaha is érdemben kifejtik majd részletesebben.
 
A társadalom szétesése közvetlen következménye a pártokrácia dezintegrációs tevékenységének. Amikor eldöntötték, hogy minden közpénzt a két nagypárt holdudvarának osztanak el, az egyben egy hadüzenet vagy halálos ítélet a politikafüggetlen életvilágnak, ha úgy tetszik a szakmaiságoknak és a civil kontrollnak. A FIDESZ inetgrációs sikereinek az ára a társadalom teljes szétesése, lemondtunk a tudás alapú innovációk világáról. Az MSZP nem foglalkozott ilyesfajta "építkező tevékenységgel", azt hitte, hogy neki öröktől fogva van egy holdudvara és ez örökké tart majd. Azt hitték, hogy mindíg is a szegényember érdekképviseletének fognak tűnni, bármit csinálnak. Maximum annyi történt, hogy az MSZP ifjai áthangszerelték a régi kapcsolatokat a maffiaszerű hoci-nesze viszonyokra.
 
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az MSZP és SZDSZ maffiaszerű formációk kevésbé vettek részt ebben a restrikciós - demodernizációs folyamatban.
 
A felelősségük sem kisebb.
 

Semmi kifogásuk nem volt a civilgyilkos zsákmányszező modell totálissá válása ellen, tevőlegesen résztvettek benne ellenzékként és kormányon teljes erőbedobással folytatták.

Inkább az a kérdés, hogy a közvélemény leírja őket a politikai térképről, akkor a FIDESZ meg fogja-e tudni védeni magát azzal a civil világgal szemben, amely előbb utóbb hangot fog adni elégedetlenségének.

Nem ezt akarom ezzel mondani, hogy nem lett volna eddíg is elég feszültség a levegőben. Én mégis szeretném különválasztani a releváns és a nem releváns ellenhangokat.

A szélsőjobb előretörésével vagy a "Gyurcsány takarodj!' mozgalom aktivitásával" egyenlőre szerintem csak odáig jutott a hazai közvélemény, hogy BAJ VAN.

Én arról a korról beszélek, ahol nevén fogja bevezni a társadalom a bajokat.

Mi civilek, vagy mi szakmai alapon tervezést folytatók már a helyzetfeltárásnál szembe kerülünk azzal a kihívással,  - mint minden hazai közéleti szereplő, - hogy reális helyzetkép alapján kell kitűznünk célokat.

Nem hazudhatunk önmagunknak.

Ilyenformán a FIDESZ órái meg vannak számlálva attól a pillanattól kezdve, hogy kormányra kerül.

Elkezdődik majd a valósághű dokumentációja annak, hogy mit csinál és mit csinált eddíg. Előjön majd a saját holdudvara és láthatóvá válik majd azoknak az MSZP kormány alatti tevékenysége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr401607075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása