Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A pártok arcára ráégett a demagógia állarca

2009.12.12. 22:00 :: Saman

Ma rászántam 2 órát és megnéztem egy félórás Hír Tv műsort a neten. Aztán este meg itt az új MSZP elnök.

Meg kellett állapítanom, hogy nincs új a nap alatt. A régi káderek őrölnek a régi malomban és megveszekedettül hisznek abban, hogy általuk felépített duális politikai rendszer úgy marad. Navrasics Tiborral készült az interjú amit megnéztem, tök ugyan azt szajkózta, amit 10 éve egyfolytában. Egyetlen ponton nem. Elsimerte, hogy eltért a jóléti társadalom modelltől az, amit eddíg csináltak. Persze a következő pillanatban nyakon öntötte valami Horthy-sta jóléti társadalmról szóló hablattyal, amiről gyorsan meg is jelezte, hogy az nem is az volt...

Az a poénja tetszett, hogy az MSZP listáján egyetlen "új ember" jelent meg, Kovács László. Ha ez valami fordulatot jelent, akkor ennyi a fordulat, hogy a szoknyapecér Kovácsnak elfelejtjük, hogy miért is nem lett miniszter elnök jelölt, és ismét nyomhatja majd a sódert.

Nézzük, most a Mesterházy féle nyitóbeszéd fő üezenteit:

"Beszédében a nemzeti minimumok közzé sorolta azt, ha az egész politikai elit a szegénység elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának egymás lejáratása helyett. Hozzátette: nemzeti minimum, hogy az államnak mindenhol szerepet kell vállalnia az egészségügyben, az oktatásban, a munkahelyteremtésben. Mesterházy Attila szerint nemzeti minimum az is, hogy ha elismerik, mindenkinek fáj Trianon, csak éppen más választ adnak erre. Ugyancsak nemzeti minimumnak nevezte, ha elismerik, hogy roma és nem roma állampolgárok számára egyaránt a legnagyobb probléma a munkahely és a biztonság "

1. Közös szegénység elleni küzdelem

Az eddigi politikájuknak nulla közeli volt a társadalmi / szociális érzékenysége. A társadalomtudósok még az Orbán felsőközéposztály centrikus intézkedései mögé is több szociális érzékenységet tudtak beleképzelni, mint a nevében szociálistának titulált pártban. A rabláson kívül ezeknek semmi nem volt fontosaz elmúlt 12 évben. Vélhetően ezt úgy kell dekódolni, hogy eztán továbbra is az EU fejlesztési források csapolásával fognak bennünket és az ország jövőjét kirabolni. Természetesen közösen a FIDESZel. Ahogy 10 éve ezt csinálják.

2. Az államnak mindenhol szerepet kell vállalnia.

Ez vélhetően nem jelent semmit. Véletlenül nem ők akarták privatizálni a kórházakat, az iskolákat, a csapvizet, vonatokat, a levegőt és mindent ami mozdítható? Foglalkoztak ezen kívül mással az elémúlt 10 évben?

3. Munkahely és biztonság mint az első prioritás és mint a roma és magyar kisemmizett rétegek legfontosabb közös ügye.

Tényleg katasztrófa az, hogy mekkora társadalmi rétegeket taszítottak kilátástalanságba. Ez a vidéki élettérben elviselhetetlenségig élezte ki a romák és a nemromák közötti helyzetet. Ezek szerint fel tudja mondani ezt a leckét. De miért gondolja, hogy ezek a szavak nem undort és megvetést váltanak ki az emberekből. Ennek a szöges ellenkezőjét folytatták. Esküdt ellenségei a munkahelyteremtés helyi formáinak. Tűzzel vassal írtják az ezen a területen munkálkodó állampolgári önszerveződéseket, nem terelik a forrásokat azokhoz a vállalkozókhoz, akik növelhetnék a foglalkoztatottságot. Ebbe rokkant bele az ország. Ezért vált puskaporos hordóvá korunk.

Tényleg mindannyiunk számára a biztonság lett az egyik legfontosabb kérdés. Ennek vélhetően az megoldása, ha ez a pártokrácia elhúz a sunyiba. Ők veszélyeztetik a biztonságot.

 Nem tiszteltek eddíg semmilyen határt. Eddíg nem tudták azt az emberi minimumot sem felmutatni, hogy beszélnek egymással. Azt az emberi minimumot sem, hogy ne a káosz, a fizikai harc, az egymás megsemmisítésére való felhívás legyen a kommunikáció mércéje a közéletben.

Nem tudták azt a demokratikus minimumot felmutatni, hogy a demokrácia beszélő szereplőit, ne iktassák ki a közéletből. Csak az kap szót a sajtóbirodalmaikban, akik fölülről elfogadottak. Ezügyben visszatért a diktatúra. Paprikajancsik közül választhatunk csak a választásokon, mert semminek nem lehet már megmérettetni a kivívott elfogadottságát. Megtörték a sajtó, a civil társadalom és a tudományos közélet kontrollfunkcióját. Ezek pökhendi és felelőtlen módon egyedül vezetik az országot eltekintve a demokratikus részvétel egyéb szereplőitől. Sorra taposnak bele azokba a szervezetekbe, amelyek függetlensége fontos lenne a társadalom számára. ÁSZ, MTA, onbudsmanok zenei rádiók... akármi.

Mára nyílvánvalóvá vállt, hogy nem mernek már vitát folytatni civilekkel, egymással sem.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr221593230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.14. 11:06:09

www.egyiksem.hu/cikk/55

Meghívó a parlamenten kívüli pártok, civil szervezetek, politikai mozgalmak részére
süti beállítások módosítása