Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A pártok és a HR - részvételi demokrácia határvonal

2009.06.09. 18:54 :: Saman

Minden párt amely szerves fejlődés útján jött létre rendelkezik civil múlttal. Normális, hogy mindaddig, amíg nem válik parlamenti párttá, állampolgári önszerveződésnek kell tekinteni, aminek az életvilága semmiben sem különbözik a civil léttől.

Az a civil aktivitás, ami értékeket fejez ki, befolyásolni kívánja valamilyen irányba a közvéleményt előszobája az új politikai erők megjelenésének.

Mind az LMP-nek, mind a JOBBIK-nak komoly utcai akciózó civil múltja van.

Az időben visszafelé haladva felfedezhetünk ilyesmit a többi párt mögött is.

A szocialistáknál nyilván 60-80 évet kell visszamennünk az időben, az SZDSZ vagy a FIDESZ az MDF mozgalmi gyökereit a rendszerváltásnál elegendő keresni.

Érdekes, hogy ezek közül a legtöbbnek radikális civil gyökerei vannak. A FIDESZ volt a radikális liberális rendszerváltó erő, az MDF kezdetén komoly Csurka szárny volt a mozgalmon belül, az SZDSZ a Szabad Kezdeményezések Hálózatával szamizdat lázadásával (talán ez volt az akkori blogszféra?, ami még "csak" a köz könyvtárak fénymásolóin demonstrálta, hogy az uralkodó politikai elit képtelen már cenzúrát - kontrollt gyakorolni), a baloldali mozgalmak tagadták a magántulajdon sérthetetlenségét, a JOBBIK félkatonai alakulatokkal vonul fel, a zöldek meg az amerikai lokátor építő állammal viaskodnak a Bánáti Bazsarózsa védelmében, vagy védett fákat védenek meg és a TB privatizáció ellen népszavazást szerveztek.

Az is egy érdekes lépés, hogy amikor a parlamenti munka istencsapása rászakad a mozgalomra, akkor hogyan épít ki működő szervezeti hátteret, országos helyi bázisokon nyugvó hálózatot. Ez nagy kihívás, hiszen egy önkéntesekből álló amőbán belül struktúrák jelennek meg, sőt hirtelen többszörösér kell duzzasztania a pártot. Létre kell hozni a bázis szervezeteket ott, ahol hiány van ezekből, és törődnie kell az új belépőkkel, miközben a vezetés elfoglalt lesz és inkább a szakértőkkel diskurál a tagság helyett.

Az is egy nagy kihívás, hogy a mozgalmi közegben megszokott álmodozás és ideologizálás miként fordítható le törvényalkotásra. A napi kormányzati problémákra és a közéletben zajló kommunikációs küzdelemben zajló folyamatokra adott válaszreakciókra - javaslatokra.

A pártok ebben az intézményesülési szakaszban komoly káderhiánnyal találják szembe magukat. Ilyenkor, különösen ha egy intézményességtagadó kultúrában nőttek fel, körülnéznek a civil korukból ismert rokon mozgalmak vezetésében és elszipkáznak onnan figurákat.

Így került például Pokorni Zoltán a PDSZ-től a FIDESZ vezérkarba, vagy Göncz Kinga a Gyurcsány vezérkarába.

Az agyelszívás még önmagában nem is volna nagy bűn, de a hazai politikai elit ennél tovább megy. Ott tartunk, hogy a civileket sőt a vállalkozókat arról kezdi el vallatni a politikus, hogy ő melyik párt vállalkozója vagy civilje? Mindezt egy olyan EU-s közösségfejlesztési modellen belül, amelynek deklarált célja a pártokrácia túlhatalmának ellensúlyozása a helyi fejlesztési folyamatban. A LEADER arról szól, hogy helyi jövőképhez kapnak egy komoly milliárdos nagyságrendű forrást, de ennek feltétele, hogy a politikafüggetlen vállalkozók és civilek többsége érvényesüljön a forráselosztásban.

Ez mutatja kristály tisztán a hazai politikai elit műveletlenségét, amit a blogon a "rebarbarizáció" rovatban szoktam kivesézni.

Nem erőszakolhatja meg a civil szférát a pártokrácia, mert ennek modernizációs következményei vannak. Az állampolgári önszerveződésekre óriási szükség van az érdekvédelem, a tudatformálás, a szociális bajok helyi specifikus orvoslása, azaz a hiánypótló szolgáltatások megteremtése területén.

Ha vannak HR problémái egy-egy pártnak, azt oldja meg belül!

A civileket meg hagyják élni azokban a szférákban amelyben azok létrejöttek és betöltik a funkciójukat.

Paradox, mert civilként minden segítséget megadok azoknak a civil erőknek, akik párttá válva hátha kiűzik ezt az ördögöt a hazai közéleből.

De megvan a veszélye annak, hogy őket is megszállja ez a fajta ördög.

Meglátjuk, hogy ha a két új párt bejut a parlamentbe leszámolnak-e a rendszerváltó politikai elit ezen mentalitásával, vagy ők is beállnak a civilgyilkos zsákmányszerző pártok sorába.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr61175169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2009.06.10. 13:04:56

Én bízok az alulról szerveződő ,,erőkben"!
Kérdés, hogy mennyire hagyják majd ,,beszivárogni" maguk közé a bukott és korrupt politikusokat?
süti beállítások módosítása