Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A pártok HR-je és részvételi demokrácia stratégiák

2009.06.08. 13:12 :: Saman

Azon kezdtem gondolkodni, hogy külön-külön írok a pártokról belső részvétel és részvételi demokrácia ügyben.

Egyrészt kulcsfontosságúnak tartom azt a civil emancipációt, amely során a civilek tükröt tartanak a pártoknak. Ezt általában a pártokráciával szemben, vagy a nagy pártokkal szemben ebben a blogban számtalan cikkben megpróbáltam, de most feltűntek a térképen kisebb pártok is, amelyekről ugyan úgy beszélni kell.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy válasszuk szét a pártok belső HR-jét és a részvételi demokrácia ügyét. Az, hogy a szervezet részvételre ösztönzi a mellesleg leginkább önkéntesekből álló tagjait, az számomra nem a részvételi demokrácia kérdéskörébe tartozó kérdés, hanem a HR dolga. Sajnos a Horthy rendszerből és a Kádár rendszerből örökölt érdekkijáró és atyáskodó probléma megoldási kultúránk nem ezt diktálja, de ennek ellenére nem szabad összemosnunk ezeket a dolgokat. A pártok simán keverik ezeket a szférákat, félnek a valódi demokratikus tértől. Félnek a megmérettetéstől, mert tehetségtelen emberekből állnak.

Az is egy érdekes téma és a publicisztika kedvenc rágógumija, hogy a pártok miket vízionálnak. Ezügyben én nemigen tudok mit kezdeni a pártok szövegeivel, mert azok általában köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Minden párt a közösségek barátja és a közösségek részvételének feltétlen híve, sőt ebben látja a forradalmi megújuláshoz szükséges erőforrásokat, de valójában ez azt jelenti, hogy mennél nagyobb a hatalmuk, annál inkább tevőlegesen irtják a helyi állampolgári önszerveződések létfeltételeit, annak érdekében, hogy a saját szekértáborukat hizlalják.

A társadalomban nagyjából akkora károkat okozott a közösség ellenes kormányzási gyakorlat, mint a Rákosi éra gyilkos diktatúrája. Ezért írok most a pártoknak arról, hogy milyennek látom a részvételi demokrácia gyakorlatukat és szerintem ehhez képest mi lenne az egészséges - hiteles HR gyakorlat.

Különös gonddal figyelem a határvonalat, azaz képes-e az adott párt szétválasztani a saját HR kérdéseit és a részvételi demokrácia kérdést?

Megtiszteli-e a civil társadalmat civil társadalomnak, vagy a saját holdudvarán kívül nem létezik számára világ?

Átlép-e a hazai kultúra intézményességtagadó korlátain és elkezd-e európai módon gondolkodni a körülötte lévő politikai szereplőkkel? Párbeszéd képes-e? Vagy ezzel szemben csak a saját szólamait fogjuk hallani tőle egy atomjaira hullott politikai erőtérben?

Ebben a blogban a részvételi demokrácia szubjektív történelmét igyekszem rögzíteni a saját közösségfejlesztő tapasztalataimra építve.

Számomra a rendszerváltás két szakaszra osztódik, az első 10 évben hellyel közel a rendszerváltáskor kitűzött célok felé haladtunk, de 1998 után a FIDESZ bevezette azt a támogatáspolitikai gyakorlatot, hogy a közpénzekhez FIDESZ vagy MSZP-SZDSZ párttagkönyv kell. Ezt a gyakorlatot az MSZP kormányok is folytatják, így a pártokráciától független életvilág leszakadt a fejlesztésektől és kitiltatott a közbeszéd jelentős fórumairól. Emiatt a közpénzeket verseny korlátozott helyzetben osztják újra javarészt politikai lojalitás alapján. Ezzel az állampolgári önszerveződések korának vége lett, a második 10 évben megtört a III szektor fejlődése.

A FIDESZ azzal vádolta politikai riválisait, hogy láthatatlan szálak kötik össze a civilek nagy részével, ezért vezette be ezt a támogatási gyakorlatot. Ennek mellékhatása, hogy sorra pusztultak el a politika független szervezetek. Az MSZP - SZDSZ egy az egyben folytatta ezt a gyakorlatot, a Medgyesi - Gyurcsány kormányok idején még inkább ez vált az EU forrásokkal megnövekedett fejlesztéspolitika meghatározó paradigmája. A folyamat technikai vezetője az ország jelenlegi miniszter elnöke Bajnai Gordon.

A jóléti társadalom és a tudás alapú társadalom is erőteljesen támaszkodik az állampolgári önszerveződések munkájára és a nyilt közbeszédre ezért kulcsfontosságúnak tartom, hogy visszatér-e a hazai fejlesztéspolitika erről a barbár útról az európai útra.

Meggyőződésem, hogy a pártok nem engedhetik meg maguknak, hogy a saját holdudvarukba tartozó civil fogantatású szervezeteket előnybe részesítsék más szervezetekkel szemben. Ez különösen nem válhat egy politikai korszak meghatározó irányvonalává, mert ebben az esetben a demokráciát az eszkalálódó korrupció rendszere váltja fel. Ez történt az elmúlt 10 évben!

A pártok befolyásolhatják hogy a programjukból következő célokra menjen több közpénz. De a konkrét forráselosztás nem folyhat társadalmi kontroll nélkül! Annak, hogy a két párt kizárólag egymásban lát társadalmi kontrollt, semmi köze a társadalmi kontrollhoz, nem tölt be ilyen jellegű funkciót. Ma az internet korában , 30-40 évvel az elektronikus média megszületése után, rendelkezünk azzal a technikai háttérrel, ami normális mértékű átláthatóságot tesz lehetővé. Kulcsfontosságú, hogy kialakul-e az az e-demokrácia háttér, amely akár közvetlen demokratikus kontrollt tesz a legfontosabb közügyek köré. Kulcsfontosságú az is, hogy lesz-e független újságírás hazánkban újra!

A társadalom vezető erői, a politikai döntéshozók hisznek-e abban, hogy a közérdek a nép közbeszédében keletkezik? Például civil csoportosulások a saját területükön képben vannak, és képesek beszélni az érdeksérelmeikről, vagy jövőképeikről.

Ezzel szemben áll egy patriarcha politikuskép, amely úgy gondolja, hogy a közérdek az ő íróasztalánál születik, a népnek csak az a dolga hogy megértse és rá szavazzon.

Az állampolgári önszerveződések és a független újságírók zavarják a patriarhátus politizálásban hívő pártokat, mert kínos kérdéseket fogalmaznak meg a nyilvánosság előtt.

Ezért rohanta le a pártokrácia az elmúlt 10 évben a társadalmi kontroll minden intézményét és tette bohóckodássá a demokrácia kommunikációs színtereit.

Nagyon remélem, hogy ennek a kornak vége lesz ezzel a választással, ahogy Publius Hungaricus is írja, és elkezdődik egy olyan korszak, amely egyértelműen az átlátható és hatékony demokrácia felé vezet.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr881171346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása