Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Milyen, egy nem intézményesség tagadó Munkaügyi Központ?

2009.04.09. 15:10 :: Saman

 

Az unokatestvéreim kijöttek munkát keresni, hiszen a környezetükben sorozatosak az elbocsátások, és a korábban felvett lakáshitelekért másfél kétszer annyit kérnek a bankok, mint a szerződéskötés évében. Azt már le se írom, hogy a zinfláció meg a (irreál)bérnövekedés…
 
Összefutottunk a netkávézóban egy honfitársunkkal, aki szintén szakácsként dolgozik, rögtön ajánlott is két japán éttermet, ahol keresnek szakácsokat.
 
Az elsőben nem volt felvétel, de rákérdeztek, hogy miért nem próbálkozunk a Job Center adatbázisával?
 
Már voltam ott az adószám ügyében, így elsétáltunk. Egyszerűen odairányítottak a számítógéphez, és turkáltunk az adatbázisban, majd beültünk egy telefonhoz és hívogattuk a cégeket, majd haza is vittünk kb. 50 olyan álláshirdetést kinyomtatva, ami megfelelt a csapatnak. Szakács, asztalos, takarító, pincér, stb.
 
Az asztalos felesége Munkaügyi Központban dolgozott odahaza, meg is jegyezte, hogy nahát, ilyennek kellene lenni egy rendes Munkaügyi Központnak! De nekünk nem ilyen van!
 
Rögtön bevillant, hogy nálunk a munkanélküliek nem nézik segítő vagy információ szolgáltató intézménynek a MK-ot, a vállalkozók nem nézik segítő vagy információ szolgáltató intézménynek a MK-ot, a gazdaságfejlesztésben dolgozó tudósok, vagy civilek nem nézik segítő vagy információ szolgáltató intézménynek a MK-ot, merthát az intézményesség tagadó kultúrák már csak ilyenek.
 
A zsákmányszerző civilgyilkos pártokrácia ugyan érzékelte, hogy más az itteni és az ottani tevékenysége ennek az intézményrendszernek, de nálunk a mai napig nem vetette le hatósági imázsát és nem vett fel segítő, támogató, facilitáló arcot a Munkaügyi Központ.
 
Ahhoz képest, hogy mennyire nem tud felmutatni eredményeket, ahhoz képest elég drága ám ez az intézményrendszer. Csak az EU forrásokból évente 300-500 milliárd Forintnyi pénz folyt el humánfejlesztésekre az elmúlt 5-6 évben.
 
Ha majd elkezdik megnézni – bemérni az EU hatóságok a 2004-es 2005-ös programok társadalmi hasznosságát, átláthatóságát, akkor majd duplán vissza is fizetjük szépen az EU kasszába a pénz felét.
 
De mekkora az az ár, hogy nem MŰKÖDTETÜNK ilyen típusú intézményességet?

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr151053989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása