Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az alkotmánnyal és a választási rendszerrel kapcsolatos legitimációs deficitről.

2009.04.04. 01:11 :: Saman

Amióta a FIDESZ jobboldali gyűjtőpárttá vált sokat hallani a politikusokat arról, hogy milyen jó lesz nekünk a Westmisteri angolszász modell, amely a váltógazdaságra, a két domináns párt egymást sakkban tartó dinamikájáról szól.

 

 
A szőnyeg alá söprik azt a történeti tényt, hogy jelen választási rendszert nem 10 -20 – 50 re hagyta jóvá valamiféle közmegegyezés, hanem arról volt szó, hogy a rendszerváltás után a valódi legitimációval bíró új országgyűlés majd megcsinálja a nekünk való választási rendszert.
 
Aztán úgy maradt! Ez a magas belépési küszöb kidobja a kis pártokat, ellehetetleníti, hogy kívülről bárki is bejusson. Így a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia mindörökre biztonságba érezheti magát, amíg ezt így hagyjuk.
 
A volt alkotmánybíróból lett köztársasági elnökünk szerint jó ez, így ahogy van! A hazai rendszerben benne vannak a megfelelő ellensúlyok, csak a pártok nem engedik érvényesülni ezeknek a kontrolláló természetét.
 
Az utcai akciózó mozgalmak szerint új megállapodás kell! Jó néhány civil szervezet a szentkorona történelmi alkotmányban látja a megoldást.  Jó kérdés azonban, hogyan ki kötne a rendszerváltáshoz hasonló egyezséget a levitézlett politikai osztállyal? Jó néhány civil közegben megfordultam, de a legtöbb civil a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kövét fújja, vagy sültbolond, amit szociológusul „ideológus érdekcsoport”-nak szoktunk mondani.
 

Az is egy kínálkozó lehetőség, hogy nyissuk ki végre a szemünket! Meg lehetne szervezni a pártokráciától független nyilvánosságintézményeket. Beleértve televíziót, újságokat és civilek által kontrollált participatív társadalmi vitákat. A pártokrácia nem szervezi meg a saját nyilvánosság kontrolját, ugyanakkor, az internet korában nincsen hatalma teljesen megakadályozni a civil kontrollok kiépülését.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr831045104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása