Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mi a részvételi demokrácia

2009.03.19. 14:14 :: Saman

 A hazai részvételi demokrácia nagyjait igyekszem megjeleníteni itt a blogon. Időnként arra is kísérletet teszek, hogy a közösségfejlesztő szakma és a civil tudás iránt érdeklődők számára világossá tegyem, hogy mi a részvételi demokrácia és mi az, ami csak határterület.

 
Most megpróbálok gyakorlati példákkal előhozakodni, az elmúlt 3 év tevékenységéből annak érdekében, hogy láthatóvá tegyem az egyes tevékenység típusok életvilága közötti különbségeket.
 
Két metsző szempontot használok.
 
Az egyik kérdés, hogy a saját élő közösségeiből akar mozgósítani egy-egy gyakorolható tevékenységre irányuló mozgalom, vagy általában a társadalomban lát olyan célközönséget, amelyet megfelelő kommunikációval magatartásváltásra akar bírni. Magyarul az egyik a saját tagságára azaz befelé fókuszál, a másik pedig kifelé, személyesen nem ismert (pl. levlistába nem szerveződő), külső közönségre koncentrál. A befelé fókuszáló mozgalmiságok komoly tevékenység mintákat mutatnak fel, míg a kifelé forduló kezdeményezések csak szimbolikus gesztusokat kérnek másoktól.
 
A másik szempont, hogy az adott célrendszer konkrét problémákat kíván felvetni és előre mozdítani, vagy általános célok, értékek mentén kívánja tevékenységre bírni a résztvevőket.
 
 
 
I. I.”A hogyan működjünk polgárként” témára tanító bázisdemokratikus  mozgalmak
 
  1. A legnagyobb ilyen próbálkozásunk a Munkahelyteremtés.hu Program volt tavaly előtt. Ebben a programban a szociális szakma 450 munkatársát próbáltuk rávenni arra, ahogy ennek a kereső eszköznek a segítségével mutassuk meg az álláskeresőknek és a munkahelyteremtésen dolgozó civil és gazdasági szervezeteknek, hogy hol találnak EU által finanszírozott segítő intézményeket és elérhető forrásokat.
  2. Ezt csinálom, amikor a tanuló szervezet paradigma szerint is használható civil technikákat terjesztek a civil képzéseken, azaz a közösség jövőképének megfogalmazásához Prizmajáték, rendszerszemlélet ügyben Jövőműhely 1.1., az emberi tényező integrálására pedig személyes síkon ható tréningek. Ezügyben jelenleg közösségfejlesztő képzés is folyik, az otthoni szabim alatt volt szerencsém beugrani abba a tréningsorozatba.
  3. Ezügyben a legnagyobb hatású dolog az Igazlátó Nap elterjesztése volt a 89 körüli években, ahol Pál Tamás csapata 15000 diákot vett rá, hogy tegyenek fel nyilvános fórumon konkrét problémára fókuszáló kérdést.
  4. A szociális szövetkezetek, azaz helyi közösségi vállalkozások támogatására irányuló tevékenység is ilyen volt.
 
II. Mozgalmakra épülő politikai szerveződések
 
A jobboldalon és a zöldek között is beindult egy-egy új politikai célokat dédelgető civil integráció. A mozgalmakra épülő új keret képes a tagságát tevékenység mintákkal ellátni, azaz kb. annyira kéri a tagság részvételét, elkötelezettségét, mint az előző térben található erős kultúrával rendelkező bázisdemokratikus civil hálózatok, de itt kiszélesednek a dolgok. Nem elég a zöldek között elfogadottnak vagy akár csak érthetőnek lenni, széles programmal kell előállni. Válaszolni kell a nem hagyományos zöld tematikákra is. Magyarság ügyben ugyan ez. Nem elég néptáncoktatásban, vagy íjászatban jeleskedni, érthető és támogatható programmal kellene betölteni a látható közéleti űrt. A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia nem túl nagy elfogadottságra tett szert az egyszerű emberek körében, és a civil aktivitásban résztvevők körében sem. Általános cél, hogy a demokrácia keretei között lehetne-e a polgárok érdekeit a döntésekhez becsatornázó közállapotokat teremteni. Akik úgy gondolják, hogy a jelenlegi politikai garnitúra éppen arra szerveződött, hogy ezt minden eszközzel megakadályozza, azok megpróbálnak pártként választhatóvá válni.
 
Tevékenységek:
 
  1. Az LMP egyik kulcs elemének tekinti a részvételi demokrácia ügyét, ezért tartottam egy tréninget, mint tag az ez iránt érdeklődőknek.
  2.  Egy velem nagyon sokat dolgozó közösség vezetőjét felkérte a Jobbik, hogy segítsünk a roma programjuk alapjait megfogalmazó műhelymunka levezetésében, de a tréning elmaradt, Széles Gábor önálló roma programmal állt elő eközben.
  3. A Nemzeti Szociális Fórum, sőt a Szociális Parlament no meg a Munkástanácsokkal elindult képzési – együttműködési ötletelés is ebbe a kategóriába tartozik.
 
III. Ellenkampányok, vagy ügyek melletti kampányok
 
  1. A munkahelyteremtés témában meghirdetett országos társadalmi vita ilyen.
  2. 1998-ban a fiatalok első lakáshoz jutása témában szerveztünk ugyan ilyen kampányt.
  3. Elindult a Vidékfejlesztés – mezőgazdasági támogatások fórumsorozat is.
 
IV. Utcai érték demonstrációk, alacsony tevékenységi elvárások
 
  1. A Tarka Magyarban megpróbáltunk fellépni az eszkalálódó gyűlölködés ellen, a kirekesztés ellen. A tevékenység amit ezügyben gyakorolni kell, az az, hogy el kell menni azon a napon tüntetni. Abból a szempontból érdekes volt számomra az ottani integráció, hogy egy levlistára kerültem olyanokkal, akik nagy kerek szemekkel néznek az olyanokra, akik szerint Gyurcsány féléknek nincsen helye az ilyen integrácókban. Így kifejthettem egy bizonyos civil kör nyilvánossága előtt, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciától esetleg elhatárolódnunk kellene és nem összeboronálódni velük.
  2. A TB Mentők nem engedte lenyúlni a TB kasszát. A tevékenység amit ezügyben gyakorolni kell, az az, hogy el kell menni azon a napon szavazni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr10995894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása