Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Pártütés

2008.11.13. 11:40 :: Saman

A sajtóban felmerült egy települési konfliktus, amelyről korábban már írtunk egy összefoglaló cikket a blogban. Jelenleg a sajtó véleményem szerint súlyos mértékben torzítja a képet, akár a helyi viszonyokról számol be, akár az országos kontextusokat taglalja.

Ópályi azon kevés hazai települések közé tartozik, ahol szokatlanul erős a helyi állampolgári aktivitás.

A pártok alkotta közösségek nem erősebbek a civil csoportoknál. Az Ópályiak Baráti Köre egy több profillal működő magasan intézményesült szolgáltató szervezet, amely a helyi teleházat csinálja, 14.éve Arató Fesztivált szervez, amely mára nemzetközi  Kelet - európai interkulturális találkozóponttá vált. Számos egyéb hálózatépítő  - civil aktivitást generáló programmal erősítik a kistérség, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, vagy az Észak-alföldi régió civil közéletét.

A település 23 civil szerveződését igyekeztek bevonni egy Civil Tanácsba, amely helyi társadalmi tervezés folyamatokat indított el.

Néhány éve megkeresték az Ifjúsági Szociális és Családügyi Minisztériumot egy komplex fejlesztési tervvel, amely a helyi cigánytelepen élő szegények oktatási, munkaerőpiaci és közösségi intézményeinek megerősítéséhez kért forrásokat. Természetesen mindeddig sem a civilek, sem a helyi önkormányzat nem kapott támogatást a fejlesztésekhez, de később a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az OFA Telep felszámolási programjának pályázati feltételei kísértetiesen hasonlítanak az összerakott program célkitűzéseihez.

A sors fintora, hogy az állami szervek csak olyan pályázati kiírással jelentek meg eddig, amelyik szerint az Ópályiak kizárt szektornak számítanak a telepes program pályázatain, mert az ő cigánytelepük túl nagy, az állam mozgástere meg túl kicsi.

A helyi önkormányzatban gyakorlatilag FIDESZ - MSZP nagykoalíció próbál minden erejével megakadályozni minden polgármesteri kezdeményezést.

A testület szereptévesztésbe került. Nincs saját jövőképe, és nagyon zavarja, hogy a civilek előállnak ilyesmivel. Nincsenek saját kezdeményezései, és nagyon zavarja hogy a civilek aktívak, sikeresek. A testület gyakorlatilag a civil aktivitás társadalmi kontrollja szerepet kívánja betölteni. Jogilag az egyesületek és az alapítványok, a saját közgyűlésüknek és kuratóriumaiknak estleg felügyelő bizottságaiknak felelnek, így a testület egyetlen "szabad vadászterülete" a polgármester projektjei maradtak.

Az NFT II-re készülve számos program indított el helyi tervezési folyamatokat. A testület elkezdte egyszerűen elszabotálni a helyi fejlesztéseket.

A telep felszámolási program 80 milliós költségvetéséhez nem szavazták meg a 3 milliós helyi támogatást, így nem tudtuk beadni a 3 hónapos komoly munkával össze hozott pályázatot.

Annak ellenére, hogy minden képviselő választási programjában szerepelt a  bicikli út építése, nem szavazták meg a bicikli út 185 milliós pályázatának 10 %-os önrészét se. Az Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér pályázatát sem nyújtották be pedig az 50 millió elnyerhető pénzhez nem is kellett önerő, inkább csődbe navigálták a költségvetést.

Mivel a 2 nagy párt civil ellenes koalíciójának szavazati többsége volt a testületben, így egy egyre erősebb eszkalálódó konfliktus húzódik meg a történet hátterében.

Szerintem az országban a 3200 önkormányzat közül maximum 5 település tud ilyen helyi állampolgári aktivitást felmutatni.

Máshol is tapasztaltam már, hogy az erős helyi civil réteg négyzetre emeli a hazai politikai kultúrában megszokott pozicionális szembenállásra alapozott demokrácia deficit jelenségeket. Pozicionális tárgyalások sokasága a jele annak, hogy a predátor kultúra a helyi pártszervezeteknek is napi működő gyakorlata. Kellő számú bemerevedett konfliktus pedig törvényszerűen vezet viszonykonfliktusok kialakulásához.

Ha 10-ből 8-szor találkozunk azzal, hogy a politika azt tekinti szent küldetésének, hogy kiirtsa a pártokráciától független állampolgári önszerveződéseket, akkor a hazai demokrácia kultúrája nagyon beteg!

Ha esetleg gyógyulásnak indulna, és a 3200 település mondjuk 10%-án alakulnának és erősödnének meg új szerveződések, vélhetően ezeknek az eseteknek a 90%-a hasonló szembenállást idézne elő!

Ezért lenne óriási szükség tudatos közösségfejlesztésre! Nálunk még a közéleti szerepet vállalóknak sem világos, hogy miért lenne érték, miért lenne költséghatékony, miért lenne átláthatóbb egy olyan demokrácia, amelyben az állampolgári önszerveződéseknek helye van.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr15764981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása