Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Ingyenhitelt a hivatalnok kasztnak!

2013.12.30. 12:43 :: Saman

1998-ban 16 évvel ezelőtt szerveztem egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutásáról".

A kampány 20 lakossági fórumból állt és vélhetően Göncz Árpád fővédnöksége miatt több mint 100 sajtómegjelenés kísérte az országos társadalmi vitát.

Meglepő volt számomra, hogy a pártokat vagy a vállalkozói szövetségeket a bankokat pl mennyire nem lehet megszólítani egy ilyen társadalmi vita előkészítésekor.

Ezzel a háttérrel had mondjam azt erről a "javaslatról", hogy ebben az ötletben jól látszik a magyar rendszerváltás további "szakadékba hátszéllel" társadalompolitikája!

A magyar politikai réteg elképesztően szűk mozgástere abból ered, hogy elképesztően dilettáns módon bánnak a politikusok az államháztartási hiány körüli egyensúllyal!

Ez a kavargó örvény már olyan elszabadult hajóágyú, hogy megsemmisítő csapást tudott mérni a "családi kassza" nevezetű intézményességre, és ennek gyűrűző hatása, hogy a "piac", a "fizetőképes kereslet" arccal a moldovai életszínvonal felé fordult és ez a javaslat például sokat segítene az országnak abban, hogy minél gyorsabban oda érjen!

A kádári társadalompolitikai modellben az állami újraelosztás hellyel közel állampolgári jogon hozzáférhetővé tette a lakáshitelt.

A fiatal házasok jelentős állami lakásállományból vagy elviselhető mértékű bérleti díjat felszámoló bérlakást kaptak vagy bevállalható mértékű lakáshitelhez fértek hozzá!

Három irányba tört ki káosz ezügyben!

1. Maga a bérintézmény olyan mértékű támadásnak lett kitéve különösen az elmúlt 10 évben, hogy a társadalom jelentős része, mondjuk a pedagógus bér kétszereséig bezárólag bekerült egy olyan helyzetbe, amiből lakásönrészre félretenni vagy lakáshitelt finanszírozni piaci körülmények között nem lehetséges.

Konkrétan a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe két modellt kínál ezügyben. Amikor orbán népszavazással megálljt parancsolt a vizitdíj, tandíj típusú javaslatokra, akkor gyurcsány azt mondta egy TV interjúban, hogy "akkor legfeljebb elinfláljuk". Ezt a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe meg is csinálta, ma a kádári életszinvonal alá navigálták a magyar vásárlóerőt! Kb a társadalom 70%-a olyan életmód kihívásokkal néz szembe, amivel nagymamáink vagy dédszüleink találkoztak a Horhy korban vagy a Rákosi éra alatt!

Ez a lakáspoliitkai javaslat hazudik, amikor azt állítja, hogy a megfeleződött bérű prototipe magyar képes lakáshitelre félretenni akármennyit is a megfeleződött béréből! Még az ingyenhitelre is igaz ez! Tök mindegy, hogy van-e kamat vagy kezelési kölcsön ezen a "hitelen !!!!! (vagy min), ???? ezt hiába adják ingyen a hivatalnok kasztnak, ha a bérintézmény réges régen tönkre lett verve! Az életvilág akkora tatárjárás utáni pusztulat képet mutat, hogy erre a helyzetre az ingyenhitel intézményének bevezetése sem jelentene semmilyen segítséget!

2. Az állam jelentős mértékben meggyengült!
A maffiapolitikusok olyan mértékben fosztogatták az államkasszát és mondjuk az állami kezelelésben lévő lakásvagyont, hogy ma már elképzelhetetlen, hogy bárki bármilyen újjáépített állami lakásállományban gondolkodhatna! Az államkasszának sincsenek tartalékai és az újraelosztás akármilyen formája, mint metód, nem lehetséges hogy ne lenne a korrupció martaléka! Kizárt, hogy amiben ez a politikai elit osztogat, ott ne önmagának osztogasson! Nincsen ellenpélda!

Az államkassza kezelésére is kizárólag pusztítóan hat ezeknek a galandférgeknek a tevékenysége! Nem céljuk az államháztartás rendberakása, így a hatalmasra dúzzadt államadósság ellenére újabb és újabb ilyen "mohácsi" ötleteik átmadnak az államkassza jövőjével kapcsolatban!

Ez a javaslat éppen úgy alkalmas az államháztartási egyensúly megterrorizálására, mint a FIDESZ korábbi, 2001-es közalkalmazotti lakáshitele!

A módszer nem új!

3. Nézzünk szét a piaci oldalon!

Ahelyett, hogy civilizált piaci viszonyok és civilizált társadalmi párbeszéd kiépítése folyna, ahelyett ez van amit itt "latijatuk szümütükkel mik vogymuk??!!"

Milyen állapotba került a bankpiac???

Milyen állapotba került az építőipar??

Milyen állapotba került a piaci szervezetek azon törekvése, hogy tisztességes európai bért adjanak az alkalmazottaiknak??!!!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a háztartási egynsúly /családi kassza/ államháztartási egyensúly /államkassza/ és a piaci szervezetek bevétel kiadás egyensúlya szempontjából is sokkal rosszabb, mint ha pestisben elhulott volna a lakosság fele!

Varga Mihály az előző választási kampányban azzal kampányolt, hogy a magyar rendszereken elképesztő mértékű adónyomás van! Adócsökkentés kell és akkor beindul a növekedés motorja!

Majd ezek után fenntartották azt az egyensúlyt, hogy az állam az ÁFA + TB + SZJA adókkal 60-80%-os elvonást eszközöl!

A piaci szereplők ugyan nem ekkora szinten, de az őrültség határait súroló adónyomás alatt vannak! Változott ez ebben a kormányzati ciklusban??!!

Ó igen! Nagyon is változott! Olyan állami viselkedés jelent meg, ami megegyező mértékben pusztít, mint egy háború! Az állam 4 éve megengedi magának, hogy fosztogasson és azt is megengedi magának, hogy két évre se lehessen előre látni semmit! Nemhogy jövőképet nem sikerült kiizzadni magunkból, hanem ma már az a természetes, hogy csak abban lehetséges bízni, hogy a pusztulat,a dilettantizmus eszkalálódása tovább fog fokozódni! Én a társadalmi tevezés körüli folyamatokat kísérem figyelemmel csak azt látom, hogy a jövőkép formálódás körül mekkora pusztítás ment végbe és mi mutatja azt, hogy ez a politikai elit ezt a setétséget tovább gerjeszti!

Ma már esélyen nem lenne olyan társadalmi vitát szervezni, mint anno 16 éve:

Amikor 2007-ben a "Munkahelyteremtés" témában levezettem egy pontosan akkora, 20 lakossági fórumból álló társadalmi vitát, akkor a 100 sajtómegjelenés helyett azt tapasztaltuk, hogy 1 6 soros cikkecske jelent meg rólunk!

Lehet ingyelhitelt ígérgetni, de ezt ki fogja kifizetni???!!!

Miből!

Át lehet verni a nyomkodógép Parlamenten ezt, de mikor lesz esély arra, hogy megbeszéljünk ilyen húsba vágó kérdéseket a saját pénztárcánk és életkilátásaink jövőjével kapcsolatban??!!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr225717329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása