Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az iszapcunami forrása a részvételi demokrácia hiánya

2010.10.13. 11:48 :: Saman

A Véleményvezér blog csapata összegyűjtötte, hogy a vörösiszap áradás hogyan kezdődik részvételi demorkácia deficittel. Egy olvasóm küldte át a linket azzal, hogy én írtam-e. Hál istennek nem csak én írok ebből a szemszögből!

"A közvélemény az iszapkatasztrófa után a felelősök megnevezését várja. És bár a vizsgálatok valószínűleg megállapítanak majd nagy nehezen némi emberi mulasztást, ha valaki nagy leleplezésre számít, minden bizonnyal csalódni fog."

"Van azonban e tekintetben két óriási különbség Magyarország és a nyugati országok között.

Hol vannak a civilek?

Az első: a polgári (civil, fogyasztói, lakossági stb.) részvétel teljes hiánya a jogszabályalkotásban.

A lobbisták ugyanis Nyugaton nem csak a hatalmas cégek embereit jelentik: mellettük ott vannak az adott jogszabály által érintett fogyasztói csoport képviselői, az állampolgárok legkülönbözőbb érdekképviseletei."

"A magyar közéletből azonban ezek a civil szerveződések szinte teljesen hiányoznak"

"De nem is a hazai jogszabályok tartalmában van a legnagyobb eltérés a Nyugathoz képest. A magyar jog nagyrészt megfelel a nyugati elvárásoknak – az igazi különbség a végrehajtásban van! Ahogy az iszapkatasztrófa kapcsán korábban már írtuk, Magyarországon befolyásos gazdasági szereplő szinte sosem kapott még igazán komoly büntetést. Hazánkban a nagyvállalatoknak, ha rossz fát tesznek a tűzre, alig-alig kell attól tartaniuk, hogy lesújt rájuk a szigorú magyar hatóságok haragja"


Van miért bocsánatot kérnie a CIVILGYILKOS zsákmányszerző pártokráciának!

Ezekben az emberekben annyi a humanizmus, mint egy marék molylepkében.

A FIDESZ-től már megszoktuk, hogy verbálisan totálisan a valóságtól eltérő irányt kommunikál.

„magánérdek többé nem írhatja felül a közérdeket” - ez mekkora penetráns demagógia. Minden lépésükön kimutatható ennek az ellenkezője.

Ráadásul az a rossz hír, hogy ez nálunk kulturális betegség. A nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálatok adataiból és a közösségfejlesztő munka tapasztalataiból is durván az következik, hogy a magánélet szentsége a közérdek felett, nálunk a kultúránk által diktált alapállás.

Néhány példa arra, amikor állami projektek hosszú távon rabolták ki a közállapotokat:

1. Gyöngyös mellet felépült az a hőerőmű. Amikor eltakarították a 30 méteres fölső réteget és megkezdték a lignit kitermelését, kiderült hogy 5 méter vastag a lignit réteg. Megspóroltak néhány próbafúrást.

És megszívtuk!

2. A király nélküli királyságunk tengernagya építtetett egy nagy hadihajót, ami nem kevesebbe került, mint az ország egy évi GDP-je akkoriban.

Az első útján elsüllyesztette egy olasz csónakból elindított torpedo.

3. Mennyibe kerül a Bős- Nagymarosi herce-húrca?

Ha tovább ragaszkodunk a társadalmi kontrollok és szakmai kontrollok totális ellehetetlenítéséhez, akkor ez a sorsunk. Nem változott ez az elmúlt 90 évben! Rendszerfüggetlen kulturális betegségről van szó! Durván megfizetjük az árát!

Kedves FIDESZ hívők! Tapsoljunk még 10 évig a FIDESZ fasisztoid demokrácia ellenes oligarchia hívő világképének?

Kedves FIDESZ hívők! Tapsoljunk még 10 évig a FIDESZ fasisztoid demokrácia ellenes oligarchia hívő világképének?

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr612367900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.15. 13:38:05

"Hol vannak a civilek? ... a polgári (civil, fogyasztói, lakossági stb.) részvétel teljes hiánya a jogszabályalkotásban."

Vigyázó szemetek IDE vessétek!:
"A CÖF és a KÉSZ szervezésében mindannyian részesei voltunk a Társadalmi és a Szakmai Kerekasztalok létrehozásának. A valódi rendszerváltást a 2/3-os többségű nemzeti centrum létrejöttét összefogásunk példa értékűen segítette.

Közös művünk, a Társadalmi Szerződés című könyv tézisei és a benne foglalt 12 pont szinte kivétel nélkül kormányprogrammá vált. Ma már sokan forgatják az egyetemeken, az államigazgatásban dolgozók körében írásainkat, sőt az Országos Széchenyi Könyvtár is bekérte megőrzésre.
Élővé tettük a hatalom és a civilek párbeszédét. Látható jeleit látjuk annak, hogy nem pártosodó közösségünk megkerülhetetlen a nemzeti ügyek és a közjó érdekében folyó munkában."
civilosszefogas.org/
(-a nagy organizátorok!)
süti beállítások módosítása