Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Múlt, jelen és jövő egy ifjúságkutatás tükrében

2010.01.27. 12:36 :: Saman

Vásárhelyi Mária ifjúságkutatásáról olvastam egy cikket a FigyelőNeten, amire a Ve-ga levlistán hívták fel a figyelmemet.

Benne van minden zűrzavar, amiről itt a bogon dünnyögni szoktam.

Ez a kutatás is lehozta, hogy alapvetően a fiatalok átérzik a kirekesztett - kilátástalan helyzetüket és a rendszerváltás utáni politikai rezsimet felelősnek tartják ezért.

Nincsen részvételi elképzelésük, nincsenek megoldási javaslatok, csak a félelem, a reményvesztettség.

Egyszerre vágyunk a Kádári biztonságra és egyszerre vagyunk antikommunisták. Elítéljük a diktatúra eszközrendszerét és szeretnénk, ha újra bevezetné valaki és rendet tenne.

Egyszerre tükrözik vissza az Orbán Viktor cigányellenes, zsidóellenes és kommunistaellenes politikai szocializációs életművét és ugyankkor utálják Viktort.

Valami újj sem nem szocialista sem nem kapitalista modellben gondolkodnak, de valójában nem gondolkodnak arról, hogy mi is kellene pontosan.

Számomra hiányzanak a kutatásból a közéleti részvétel adatai.

Érdekes volna megkutatni, hogy a 80-as évektől kezdve hogyan változott az intézményesült részvétel, a zene által közvetített értékvilágokkal való azonosulás, ezekek a politikai kritikai mozgalmisága, vagy maga a politikai tiltakozási akciókban való részvétel.

Érdekes az információs társadalom és a tudástársadalom tipusú átmenet megtorpanása is.

Megszerzik ugyan ezek a koroszályok a szüleiknél magasabb iskolai végzettségeket, de a munkaerőpiac nem kezd ezzel semmit.

Nyugaton 73 után tömegével szüntek meg a klasszikus melós állások, és a magas foglalkoztatottság fenntartása érdekében kifejlődött a humánszolgáltató szektor foglalkoztatási volumene. Az is növeli a nyugati társadalmak átrendeződését, hogy a belföldi melós állásokat inkább bevándorlók töltik be, szemben a modernizációs lépésben előbbre járó munkahelyekkel.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia elementáris erejű III. szektor ellenessége ezért egy óriási harakiri. Derégba töri a modernizáció kalasszikus európai kultúrkörben hagyományos fejlődési pályáját.

Ezért szokták a pártokrácia publicistái kinevetni a Liszaboni Egyezmény ajánlását.

Ezeken a kutatási eredményeken nem lehet olyan jó ízűt nevetni... Homályos kép ez a jövőről, sötét a jelenről és zavaros a múltunkról.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr731706246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása