Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A személyiség érték lehet-e magyar jogban és a kultúrában?

2009.12.07. 15:31 :: Saman

A blogban bemutatott otthonszülés esetpélda nyomán komoly vita bontakozott ki, például a gyermek születés utáni mellre tételéről kapcsolatos orvosi gyakorlat körüli kérdésről.

Külön cikket szenteltem annak, hogy leírjam, hogy milyen tudományos ismeretek alapján tulajdonítok óriási jelentőséget ennek a kérdésnek, és azt is leírtam, hogy a saját életemben, és más családtagok életében is milyen következményekkel járt az ezzel kapcsolatos elhibázott orvosi gyakorlat.

Mint gyermekjogi aktivista azt a nevet adtam a kérdéskörnek, hogy itt a gyermek harmonikus anya-gyermek kapcsolatához való jogát sérti az az orvosi gyakorlat, ami indokolatlan mértékben alkalmaz olyan eljárásokat, amelyek a szopóreflex kialakulását gátolják.

A családi érintettségem miatt axiómaként kezelem, hogy a természetes úton való táplálkozásnak közvetlen hatása van az anya-gyermek kapcsolat minőségére és a személyiségfejlődésre. Egyébként az e körüli kérdéseket az ezzel foglalkozó tudományos háttérrel rendelkező szakemberektől várom. A sajtónak vagy a társadalmi vitát facilitáló független civileknek feltétlenül meg kell szólaltatni a kérdésben a tudományos ismeretekkel rendelkező tudományterületek képviselőit.

Én a magam részéről közösségfejlesztőként dolgozom főként társadalmi tervezés területen. Ez a szakmaterület erőteljesen függ attól, hogy az adott kultúrában felnőtt emberek mennyire hajlandóak bevonódni közösségi aktivitásba, mennyire kezdeményezőkészek, mennyire hajlandóak megkötni és megtartani megállapodásokat. Magyarul közösségi aktivitásba bevonódott személyek személyisége meghatározó jelentőségű a közösségi teljesítmény kimenetele szempontjából.

A tudás alapú társadalom, mint a Liszaboni egyezményben meghirdetett egyik európai gazdaság fejlesztési irányvonal szintén olyan terület, amely erősen függ a civil aktivitástól és ezen keresztül az adott ország kultúráját formáló erőktől.

Milyen minőségű a magyar kultúra?

Egy többször elvégzett nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálat 61 ország kultúráját hasonlította össze a következő szempontok szerint.

 

Hofstede kutatási szempontjai

Hatalmi távolság: 5,56 - 12 (a 12. legnagyobb hatalmi távolság)

Bizonytalanság kerülés: 3,11 - 60 (második legnagyobb bizonytalanságtűrés, a 60. bizonytalanságkerülés)

Individualizmus/Kollektivizmus: 3,53 - 60 (A 2. legindividualistább kultúra vagyunk)

Férfias/Nőies értékek: 4,08 - 3 (A 3. legnőiesebb kultúra)

Globe kutatási adatai

Jövő-orientáció, A Gobe felmérés szerint 58-dikak vagyunk ebben a sorban!

Intézményi kollektivizmus / individualizmus, A Gobe felmérés szerint 2-dikak vagyunk ebben a sorban!

Kisközösségi – kollektivizmus, A Gobe felmérés szerint 37-dikek vagyunk ebben a sorban! Ez jelentősen eltér az előző intézményi individualizmus – kollektivizmus képünktől!

Humán-orientáció, A Gobe felmérés szerint 58-dikak vagyunk ebben a sorban!

Teljesítmény-orientáció vs. kudarcfélő magatartás, A Gobe felmérés szerint 58-dikak vagyunk ebben a sorban a 61-ből!

Asszertivitás, A Globe vizsgálat eredménye szerint a 8-dikak vagyunk a sorban, bár nem vagyok biztos abban, hogy ez a skála véletlenül nem passzív-agresszív skála-e. Ha ez valóban asszertivitás, akkor ez meglehetősen jó „teljesítménynek” tűnik

 

 

Ezek az adatok sok szempontból vészjóslóak a gazdasági versenyképesség kulturális megalapozása szempontjából.

Természetesen nem a születésélmény minősége okozza ezt a sokszoros kulturális versenyhátrányt egymagában.

De fontos része a szocializációnak. Ezzel az adatsorral azért hozakodtam elő, mert szeretném jelezni, hogy van elég dolgunk az attitűdök világában. Semmi esetre sem dőlhetünk hátra elégedetten. Nem szabadna elhanyagolni ezt a területet ennyire. Korántsem olyan eredmények jöttek ki, hogy a személyiségfejlesztés bármilyen területét a nem fontos - nem sürgős kategóriába sorolhatnánk.

Ha előáll egy szakmai csoport és azzal egészíti ki a szülészeti ellátást, hogy emberközpontúbb születésélményt biztosít az arra vágyóknak, vagy egy pszichológus szakmai csoport (például a Humanisztikus és Transzperszonális Egyesülés elnöke) arról beszél, hogy a születésélménynek hosszú távon ható lényeges befolyása van a személyiségünk alakulására, akkor semmiképpen nem szabadna homokba dugni a fejünket ilyenkor. Inkább az lenne az adekvált emberi viselkedés, ha odafigyelnénk ezekre a szakmai körökre.

Az végéképp megengedhetetlen, hogy a XXI. században egyszerűen legyilkosozzuk jogilag az ilyen bábákat - szülészeket.

Éppen ezért jogos kérdés a TASZ részéről, hogy a pártokrácia miért alkotott a közjóval szöges ellentétben lévő joganyagot, ami előre megfontolt gyilkosságnak képes titulálni az otthonszüléshez nyújtott szakmai segítséget.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr681580515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása