Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A jobbra tolódott politikai érzelmek és a papok bizalmi indexe

2009.06.09. 17:46 :: Saman

Még a választások előtti napokban írtam egy kommentet a nyilas Barbie elhíresült levélkéjéről szóló FEDOR által felkonferált vitához.

Ott is azzal érveltem, hogy a jobbra tolódott érzelmi állapot, amit az akkori világképem még a FIDESZ-nek tulajdonított, egy nagy adag álkeresztény motivumot is tartalmaz.

Konkrétan az egyik választási hirdetés alá bejátszott Kárpátia szöveg a refrénben használja, hogy "hiszem, hogy lesz feltámadás", ami szerintem nem arról szólt, hogy a punk mozgalomból kinőtt neonáci mozgalom ezentúl példás keresztény életmódot fog élni, hanem ők a nyilas kormány újbóli megváltó eljöveteléről beszélnek. Ezügyben a skin head mozgalom már 30 éve agitál nagyjából ugyan ezzel a kontextussal, de most tényleg Európa szerte elmondhatják magukról a népek, hogy "mindenki egy kicsikét fasiszta". Szabad tere van az idegengyűlöletkeltésnek, az etnikai konfliktusok kiélezésének.

Bemásolom a Morvai Krisztina vitához írt kommentet:

No akkor fordítsunk magyarról magyarra.

A kampányfilmek paródiáit összegyűjtötte egy csapat a neten.

Vettem, a fáradtságot, és kikerestem a leg muzikálisabb „választási hirdetés” alatt szóló Kárpátia dalszöveget, mert eléggé rímel erre a Morvai Kriszta levélkére.

„Bizalmam az ősi erényben
Hiszem, hogy vélünk az Isten
Hiszem, hogy lesz feltámadás
Az idő kezdete óta regéket mesélnek róla
Milyen szép is az én Hazám

Ha látsz útmenti keresztet
Vándor állj meg egy percet
Olvasd a hősök névsorát
Voltak kik előttünk jártak
Erősek, ifjak s bátrak
Hitték egy szebb kor hajnalát

Bizalmam az ősi erényben
Hiszem, hogy vélünk az Isten
Hiszem, hogy lesz feltámadás
Jegyezd szavam, históriás!

Lesznek kik utánunk jönnek
Szótlanul helyünkbe lépnek
Vitézül harcolnak tovább
S egyszer majd arról mesélnek
Hogy valahol volt egy nemzet
Ki visszaszerezte hazáját

Bizalmam az ősi erényben
Hiszem, hogy vélünk az Isten
Hiszem, hogy lesz feltámadás
Jegyezd szavam, históriás!

Ebben a dalban polgárháborúra buzdítanak.

Ahogy a Morvai Kriszta levélben is megjelenik a „vissza vesszük a hazánkat” , a Kárpátiánál ez így hangzik: „valahol volt egy nemzet, ki vissza szerezte hazáját”.

A „lesz feltámadás” itt nem a keresztény hitről tett tanúbizonyság. Ez itt azt jelenti, hogy újra lesznek olyan hősök, akik fasiszta kormányt csinálnak és kiirtják a zsidókat, a cigányokat, a melegeket, a kommunistákat és a jó ég tudja még ki a kártékonyak az ő fejükben.

A választási hirdetési plakátokon elkezdett „polgárháború”, ahol az árpád sávosok azzal érveltek, hogy voltak történelmi személyiségek, akik nagy tetteket vittek véghez, nagyon szépen felvonultatja ezt az egész gondolatmenetet, a keresztény háttértől kezdve a célkeresztbe állított társadalmi csoportokig, és simán hőssé emeli a skin headeket, különösen ha nyer a jobbik a választásokon, sőt visszaállítja a Szálasi féle aranykort.

A rendteremtés érdekében kell ezt a polgárháborút kirobbantani, és visszaszerezni a hazát.

Ha valakinek még nem lett volna világos.

Szerintem ez baromsár. A Jobbik meg ebből él.

Nem tartom normális dolognak, hogy az elmélyülő szegénységből és kilátástalanságból eredő feszültséget ilyen mederbe terelje bárki is. A tűzzel játszanak.

Azt gondolom, hogy szükség van önszerveződő közösségiségre, még azt is üdvözlendőnek tartom, hogy értékeljük már ki, hogy mitől megy lefelé a haza csillaga, de ezt a társadalmi párbeszédet értelmes keretek között kell lefolytatni.

Vannak az SZDSZ-nek bűnei, ezeket tessék szépen tételesen a fejükre olvasni. Szerintem a józan emberek akkor is elhiszik, ha nem öntjük nyakon a fasiszta szósszal!

Egyrészt nem értem, hogy minek ez! Másrészt elképesztő veszélyesnek tartom! Harmadrészt ez a hangnem, már-már lehetetlenné teszi a normális hangvételű társadalmi párbeszédet.

Megfélemlít! Megfenyeget! Megbélyegez!

A XX. században volt pár olyan kor, ahol erőszakos csoportok miatt nem lehetett szabadon beszélni.

Azért nem, mert volt hatalmuk megszervezni az erőszakot. Ezt csinálták a kommunisták is és ezt csinálták a fasiszták is.

Biztos, hogy ez megint kell nekünk

Ma megjelent egy szakmákat összehasonlító bizalmi index, amit a sajtó le is közölt számos helyen.

Meglepett, hogy a papság hazánkban a sereghajtók között van, egészen közel a politikusok vagy a bankárok szintjéhez. Nyugaton azért az emberek 2/3-a bízik a papokban, nálunk csak az emberek fele.

Megehet, hogy ez a politikai jobbratolódás csak politikai és erkölcsi síkon semmi sem mozdul?

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr241175041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása