Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Vannak-e szakadékok a részvételi demokrácia ügymozgalmak között?

2009.06.04. 17:13 :: Saman

Tegnap rákerestem a google-ban a részvételi demokárciára. Kinyitottam a wikipedia definícióját is.

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy fogalom helyett az egyik társadalmi tervezés módszer leírását találtam. Bele is javítottam a szövegbe, abba az irányba tolva annak értelmét, hogy ez egy jó példa a részvételi demokráciára.

Elolvastam a háttér cikket is, ahol egy Védegyletes aktivista, aki talán közösségfejlesztést is tanít az ELTE-n már egy kicsit pontosabban fogalmaz, de nem távolodik el ettől a nézőponttól. Azt is leírja a cikkben, hogy ez az egyik módszere a részvételi demokrácia gyakorlásának.

Beleolvastam az LMP programjába, láttam hogy számukra is egyenlő a részvételi demokrácia az Állampolgári Tanács nevezetű technikával, maximum belekevernének egy kis mediációt.

Egy másik ismerősöm szintén átküldött két részvételi demokrácia kezdeményezésről szóló meghívót, amire azt tudtam válaszolni, hogy ők is egészen biztosan ismerik a mi mozgalmainkat és módszereinket, de élő együttműködés nem alakult ki közöttünk, sőt vannak köztük olyanok is akik többszöri megkeresésre sem adnak időpontot személyes találkozóra. A fent felsorolt civil megmozdulások között olyan is akad, aki kétségbe vonta a tevékenységünk létét.

A mi mozgalmaink a rendszerváltás óta 8-900 olyan nyilvános fórumot tartottak, ahol valamilyen módszert alkalmaztak a demokrácia minőségének javítása érdekében. Igazlátó Napot, kb. 450 iskolában, Civitas Vitakört kb. 300 iskolai fórum helyzetben és 100 lakossági fórumon, Prizmajátékot kb. 60 szervezetfejlesztő tréningen, ezen kívül részt vettünk a Soros Debate technika terjesztésében, a Játék a Tűzzel konfliktus kezelő dráma módszer oktatásában, megismertünk másik 2 konfliktus kezeléssel kapcsolatos tréning módszert is, részt vettünk számos Dialogos fórumon, Open space műhelymunkán. Általában a tréningjeinken oktatjuk a szellemi alkotási technikák (csoportmunka módszerek) tárházát. A fenntartható fejlődés - tudás alapú társadalom fórumtechnikánk, a Jövőműhel 1.1. is megérte már a 30. tréninget.

A különböző ügygazda szervezetek, közösségfejlesztő irányzatok között az elszigetelődés, az akár ellenségeskedésbe torkolló távolságtartás a részvételi demorkácia mozgalmak között ugyan olyan élő jelenség mint más ügyekben.

A hazai egytemek egyike-másika már odaadja a hallgatóknak például Pál Tamás műveit, de nem találkoztam még olyannal, hogy a közösségfejlesztést oktatók törekednének a hazánkban mondjuk 20-30 éve jelen lévő irányzatok ne adj isten gyakorlati módszerek bemutatására. Egyetemi tanárok is képesek elmenni jelentős irányzatok mellett.

Elhatároztam, hogy itt a blogon bemutatom az általam részvételi demorkácia ügygazdaként érzékelt kezdeményezéseket is. Mellé teszem a velük való kapcsolatfelvétel históriáját is. Ha vannak kiemelkedő személyiségek, akik köthetők valmelyik ügygazda vagy módszergazda szervezethez azt is megemlítem.

Haladok majd vissza felé is az időben, azaz egészen 85-ig sorra veszem a demokrácia fejlesztés technikákkal dolgozó mozgalmakat, akkor is, ha ma már megszünt a szervezet és nem fellelhető, hogy kitől lehetne a módszert elkérni - eltanulni.

Csak előzetesen egy névsor, hogy a pártokráciából kik érintkeztek ilyen módszergazda mozgalmakkal:

Csizmár Gábor, Horn Gábor, Gyurcsány Ferenc, Stumf István, Pokorni Zoltán, Göncz Kinga vagy az leendő politikusok közül Schiffer András.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr981159568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása