Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Bázisdemokrata-e Gyurcsány

2009.05.16. 17:33 :: Saman

A Nagy B. György index cikkben Gyurcsányt egyértelműen bázisdemokrataként emlegeti a cikkíró, hiszen nem a párt erővonalai mentén építkezett, hanem személyi kötődései mentén.

Addíg világos a logika, hogy létező sturktúra mozgott egy határozott irányba, Gyurcsány változtatni akart, nem egyensúlyozni a létező lobbik tetején, hanem módosítani dolgokat.

"Ledarálni a területi demokráciát

Persze a rendszer 1990 óta hemzsegett a pártmutyiktól és a háttéralkuktól, de ekkor kezdődött el az a folyamat, amelynek eredményeképpen az MSZP szakított Horn Gyula és Kovács László gyakorlatával, miszerint a politikusokat a baloldalhoz kell kötni, és bevezette az új módit. Azóta a pártbéli státuszok és lehetőségek egy személytől függnek. A Gyurcsány-korszak előtt sokkal inkább számított, hogy ki mögött milyen területi erő áll (ezt hívják területi demokráciának), az utóbbi években az határozta meg a pártlétet, ki milyen formában kötődik a volt miniszterelnökhöz (ezt hívják személyi centralizációnak).

Márpedig a személyi centralizáció nem állhatja a területi demokráciát. Amíg több kiskirály van a porondon (polgármester, platformvezető, megyei elnök stb.), addig nem érvényesíthető kellőképpen a személyi hatalom. A klasszikus recept a bázisdemokratává válás. A párt felső- és középvezetői rétege felett átnyúlva közvetlenül a tagságra, a szimpatizánsi rétegre, a népre kell támaszkodni."

Szeretnék némi magyarázatot fűzni ehhez a fajta bázisdemokratikus modellhez, ami itt felvázoltatott.

A bázisdemokratikus működés az autonóm, azaz nehezen irányítható szervezetek demokratikus kontrollját jelentené.

A személyi centralizáció az irányíthatóság érdekében figyelmen kívül hagyja mind az artikulálódó közérdeket, mind pedig a szervezet becsontosodott régi erős embereinek akaratát.

Ezesetben a bázisdemokratikus jelző csak annyit jelenthet, hogy ideológiájában utal a nép vagy a tagság által vélelmezett közérdekre, és a saját szervezetének apparátusát ezzel a dumával a saját kontrollja alá szeretné vonni. Bázisdemokratának nevezni ezt a folyamtato olyan, mint ha azt bizonygatnánk, hogy Sztálin rendszerénél nincsen demokratikusabb berendezkedés. A személyi kultusz, a hatalmi egyensúlyokra épülő demokrácia ignorálása NEM LEHET BÁZISDEMOKRATIKUS! Más irány centralizálni és más irány a bázisokra támaszkodó decentralizációt megalapozni.

Ez egy picit sem sikerült Gyurcsánynak! A szervezet nem engedelmeskedett ennek a folyamatnak. Egy lényegesen korruptabb MSZP virágzott ki a keze nyomán, hiába indított 5 rohamot a korrupciókultúra visszaszorítására.

Ez azért egy lényeges történelmi kérdés, mert a FIDESZ azért nem volt képes a rendes váltógazdasági lépésváltás üteme szerint megnyerni a 2005-ös választásokat, mert lényegesen korruptabb mint az MSZP. Az ország a kevésbé korruptnak vélt csapatot bízta meg. Az más kérdés, hogy Gyurcsánynak és méginkább az MSZP-nek, mint olyannak, nincsen tehetsége ahhoz, hogy ezt aprópénzre váltsa. Nem volt képes a legkissebb mértékben sem fejlesztésekre fordítani az EU fejlesztési forrásokat. Meg sem próbálta. Addig jutottak, hogy újratermeléték a 1998-as Halász-Hegyi_Zuschlag paktum kultúráját egy cseppet felnagyítva, amelynek lényege, hogy örök váltógazdaságra készülve, arányosan osztják el a közmegrendeléseket FIDESZ és MSZP bárók között. Dez ez a modell a társadalom 3%-nál bagyobb tömeget nem érint! Ez a zsákmányszerző civilgyilkos út!

Megtehette volna Gyurcsány, hogy valóban a népre vagy az MSZP tagságra támaszkodik.

De nem tette!

Semmilyen bázisdemokratikus fordulatot nem látok sem az MSZP-ben, sem sehol máshol.

Gyurcsánynak voltak népvezéri jellegű szónoklatai (például az öszödi beszéd), ahol a nyilvánvaló közérdek felvázolásával megpróbálja ilyesztgetni a saját szerveztének az embereit.

De szó sincs arról, hogy bázisoknak hatalma keletkezett volna az általa vezetett pártban. Szélesebben értve a bázisdemokráciát pedig, hogy az országban hatalma keletkezett volna az állampolgári önszerveződéseknek, vagy a gazdaság autonóm szereplői jobban involválva lennének, ez egyszerűen vicc. A civil szereplők vagy a gazdaági szereplők jelentős mértékben meggyengültek a 1998-óta tartó folyamat eredményeképpen. Pontosan a bázisdemokratikus logika totális mellőzése miatt!

Ha tévedek, homnályosítson fel walaki!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr371125328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása