Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kiútkeresésről II. olvasói levél

2008.06.20. 08:20 :: Saman

Kedves Sámán, Baku, Admirális és mindenki!


Egy kicsit talán "húzós" lesz, amit írok, de, szerintem, ti ezt le tudjátok "venni".

Induljunk ki abból, hogy Magyaro.-on nagyon sok jóindulatú és jószándékú "civil" van, aki förtelmesen szenved attól, hogy ez az ország BÖSZMIA Hercegovina lett. Nem működik benne gyakorlatikag semmi (közigazgatás elhanyagolható, állami nagyrendszerek az őskáosz állapotában stb. és szétmálaszt mindent a korrupció). Induljunk ki abból, hogy a jóindulatú és jószándékú "civilek" (önzetlenül) nem kevés időt, erőt és energiát volnának hajlandók adni a magukéból arra, hogy csak egy szemernyit is javíthassanak a förtelmes állapotokon. Szerintetek mi ilyenkor az első lépés?

Széchenyi István írja 1831-ben:

„(…) ki mer a tiszta lelkiismeret bátorságával a honi előítéletek seregével szembeszállni s honfitársait éppen ott támadni meg, ahol, mint a nyavalyának gyökérhelyén, a vágás a legkínzóbb? (…) S ha lennének is oly hazafiak, kiknek szándéka oly tiszta, mint a kristály, vajon van-e elég lelki tehetségük s élettudományuk arra, hogy jószándékaikat nem csak egekbe fohászkodják, hanem azok gyümölcseit az élők közé elő is teremtsék? S ha erre van is képességük, van-e még hihető élet is előttük? Van-e bennük erő a felbőszült rágalom, megsértett hiúság s önszeretet marcangolásait férfiasan kiállani? S nincsenek-e hitelezők kezében s van-e vagyoni tehetségük ahhoz, hogy nemes, józan szándékaikat sikeresen előre is mozdítsák?

Nagyon elszomorodtam, mikor e lelki függetleneket kerestem, mivel csak néhányát leltem. S az a kevés – úgy gondoltam akkor – a sok honfelejtett külföldieskedőn, az itthoni előítéletek tárnokain, az elpuhult született katonáknak nagy seregén – kik lóháton nem ültek még soha, – s a zsidó markában lévő számtalan különféle emberen sohasem fog diadalmaskodni, bár félszázad folytában legtisztább szándékkal, Cherub-tanácsadóval, minden testi s lelki erővel legjobb vagyonbeli rendben legyen is. (…)”

Közel száznyolcvan évvel ezelőtt születtek ezek a szavak! S ma ugyanitt, illetve sokkal mélyebben vagyunk.

Mostanában sokat olvasgatom Széchenyit, gyakorlatilag nincs olyan gondolata, ami elavult volna (ami, azért, nem rossz teljesítmény egy kétszáz éves gondolkodónál). Amit tőle tanultam, az az, hogy kevés a szándék, kevés az intellektuális és vagyoni tehetség/képesség, mindezek mit sem érnek "lelki függetlenség" nélkül. (Most egy nagyon népszerűtlen példával hozakodok elő: Gyurcsány Fegyenc Magyaro. jelenlegi miniszterelnöke kétségtelenül vagyonos ember, kétségtelenül nem analfabéta, kétségtelenül nem gyáva kukac (kissé mintha túlontúl "VAKmerő" is volna), mégis tökéletesen tehetetlennek bizonyult a "magyar mocsárral" szemben. Nem kétséges, hogy elsősorban azért, mert ő maga e mocsárban az egyik legnagyobb béka, lételeme e mocsár, enélkül ő senki és semmi volna, ha hangoztatott szándékai valóban megvalósulnának, akkor soha nem kerülhetne olyan pozícióba, hogy megvalósíthassa vagy akár hangoztathassa is azokat. Alkalmatlansága a maga által kitűzött feladatra paradox helyzetet teremtett, ebbe ő szükségképpen belebukott és, mivel elég vak és konok hozzá, hogy ne engedje el a megmarkolt koncot, rántja magával az egész hóbeleváncot. Hizlaljuk a paradoxont: ha alkalmas lett volna, már rég elengedte volna:-))

No, sok beszédnek sok az alja: ha ez a ma nap mint nap megjelenő sok jószándékú kezdeményezés valóban mind olyan tiszta, emelkedett, átgondolt és a problémák kezelésére alkalmas volna, nem lehet, hogy egy kicsit előbb tartanánk már?

Sokat töröm a fejemet mostanában Széchenyi szavain, mert amit mi evidenciának gondolunk, meglehet korántsem az. (Nem mellékesen, de hogy ne hizlaljam a kommentárt, csak érintőlegesen teszem hozzá: nem kellene elkezdenünk valóban előítéletmentes társadalmi vitákba kezdenünk, ahol nem mindenki csak a maga nagy okosságát/tudományát szajkózza (és mögéje bújva védi magát az érdemi kérdésektől), hanem valóban figyel a másikra is?) A "lelki függetlenség" nem azt jelenti, hogy képes vagyok túllépni nemcsak érdekeimen, hanem szemléletemen is és bele tudok helyezkedni a másik szemléletébe is?

Uff!

bbjnick

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr58530174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása