Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Ország vezető kerestetik

2014.04.01. 03:30 :: Saman

Kálmán Olga meghívta Tóta Wét az Egyenes Beszédbe és újra végigrágták azt a témát, hogy a pártválasztás körül mennyire irracionális az a sok érzelmi alapú handabandázás, ami egyes párthíveket fanatikusan köt a rajongásuk tárgyához! A párthoz.

Az ilyen elmélyülten elkötelezett figurák akármilyen aljasságok hegyén völgyén végig fogják kísérni pártjukat, a politikai versengés, a választások nem a részükre készült.

Meggyőzni csak azokat lehet, akiknel ez a kérdés nincsen élethosszig betonkennyé fagyva.

A betokosodott elkötelezettségű figurákkal az érdemi párbeszéd teljességgel lehetetlen. Olyan feketeöves elfojtókájuk van, hogy nincs az a balfék 450 milliárdos pénzpazarlás vagy oldalnyi lista párt rablásairól, ami egy kicsit is meggyőzné őket arról, hogy pártmaffiák lopása bűn és tenni kellene ellene valamit. Még beszéd témaként sem gondolják, hogy az erre költött közfigyelem ne lenne a világ legfeleslegesebb időtöltéseinek toplistáján. Ezt a kommentjeikben is szivesen hangoztatják.

Tóta W. szerint a politika mosópor, és felesleges az érzelmi viszonyainkra alapozva fontolgatni a döntést. Ilyenkor mi felvesszük az alkalmazottunkat, aki felé elvárásaink vannak! A jobbat válasszuk ki, és a kevésbé alkalmast pedig próbáljuk meg kiszelektálni.

Ha nem adunk megbízást a fatökűeknek, előbb utóbb lesznek közepes képességű politikusaink, vagy ne adj isten egy két alkalmas is akad majd közöttük egyes szakterületeken!

Ebben az élet halál harci állarcban pózoló törzsies gyűlöletkeltésben tényleg releváns felvetés, hogy le kellene higgadnunk és racionális mérlegelés tárgyává kellene tenni a pártválasztás sztorit, csakúgy mint a szakmai, ágzati érdek egyeztetést de tekintve hogy a jelenlegi parlamenti patkó 80%-a a "magyarpusztító világösszesküvés és annak földi helytartói" sztorival jutott parlamenti mandátumhoz, így egy kicsit utópisztikus azt gondolni, hogy ez a hazugságlufi eltűnik a világűrben.

Mint részvételi demokrácia kísértet magam is abból a nézőpontból ostorozom ezt a mandátumképzési folyamatot, hogy a mi érdekeink milyen eséllyel, milyen úton-módon csatornázódnak be a döntéshozatalba. Nyilván én is naponta eresztek meg ekkora mindent áthidaló víziókat, mint Árpád. Közösség-fejlesztőként élő érdek egyeztetési vagy probléma felvetési mechanizmusokkal dolgoztunk, belecsöppentem néhány ágazati alkufolyamatba is

A magyar iskola történetében a diákjogok megjelenése a Gazsó féle 1985-ös oktatási törvényhez kötődik. Az MDF a rendszerváltás utáni első oktatási törvényből nemes egyszerűsággel kifelejtette a diákjogi részt. Egészen onnan kellett kezdeni az érdek képviseleti tárgyalásokat, hogy egyáltalán mi, mint diák szervezeti oldal, mit keresnénk a három oldalú oktatási  kerekasztalnál.

Gazsót a fenntartaható fejlődés startégia MTA-ban szervezett pódium beszélgetés sorozatban láttam utoljára, úgy tűnt, hogy miniszteri évei után, folytatta kutatói munkáját és szemmel tartja a pártok vezető kiválasztási folyamatait mint elitkiválasztódási szociológus.

Ha elképzeljük, azt a helyzetet, hogy kirúgjuk a FIDESZT. mert a svéd ügyészség szerint 15 millió Eurót tettek zsebre csúszópénzként a Grippen ügynél, vagy kirúgjuk az SZDSZ-t mert 3 milliárdot tettek zsebre a MÁV Cargo értékesítésénél az MSZP-t a Simens villamosok miatt etc, akkor mondanunk kellene valamit, hogy ebből a rabló pártkörből hogy hogy a két főkolompos még ott virít a "centrális erőtér kellős közepén?"

Sajnos a valóságban sem a felvételinél, sem a felügyelő bizottság helyzetben nem vagyunk ott.

A pártok szépen lassan beszivárogtak abba a helyzetbe, hogy a pártokon belül semmilyen disznóság nem képes a szőnyeg szélére állítani az elkurvult vezetőket. Akkora blamázs a világon nincsen, hogy őket a pártdemokrácia számon kérje.

Olyan sincs, hogy jönnek az ifjú titánok és a teljesítményükkel lenyomják őket. Ezekben a pártokban nem nő fel senki! Az őskövületek rotálnak! Mindíg kiderül róluk, hogy ha egy metroépítés 14 éve kezdődött, a közepén 205 milliárdos volt a költségvetése a végére meg 450 milliárdos lett, akkor teljesen mindegy hogy melyik szakaszt szeretnénk értékelni. A címzettek ugyan azok!

Egy normális országban a pártok mazsoláznak a sikeres érdekkéviseleti karriert befutott civil megmondóemberek közül. Nálunk a bukott politikusok írnak könyvet a pártmaffia viselt dolgairól és ilyen Magyar Bálint meg Zuschlág könyvekkel tündökölnek a civil érdekvédő szerepben, remélve hogy mint a polgári érdekek szószólja tehetséges civil jogvédő háttérrel felveszi őket valamelyik párt. Na jó végül is Zuschlag tisztességes foglalkozást választott, elment közpénzt árulni a pályázatíró piacon. A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe arcátlansága nem ismer határokat!

Nem kell elitrekruitációs kutatónak lennünk ahhoz, hogy emlékezzünk a történet elejére. Láttuk, hogy miként fordult be a politika abba a korba, ami ide vezetett. Láttuk hogyan lett párt a FIDESZ vagy hogyan nőtt fel a Zushlag - Mesterházy kör az MSZP fiatal generációjaként.

Egy kicsit eufemisztikus őket elitnek hívni, olyan egyszerű ügyekben nem állnák ki a nyilvánosság próbáját, hogy "ki volt a mérnök" a metroépítésnél. Olyan kérdésekre végképp nehéz lenne választ találni, hogy az érintettek milyen úton mérlegelhették, hogy ez-e legjobb útja a 450 milliárd elköltésének. Mi mint adófizetők ezt hogyan írtuk alá?

Kell ahhoz egy párton belüli közösségi kultúra, hogy ilyen kérdések ne merüljenek fel soha.

Egy kicsit messzebb lépve, kell ehhez egy sajtó, és a civil szektor elfoglalása.

Egy kicsit messzebb lépve a jogállam, meg az ügyészség / bíróság függetlenségének bedarálása is kell hozzá.

Egy kicsit messzebb gurul a kisgömböc és már ott tartunk, hogy kultúraformáló kihívásokat is maga alá temetett a kérdés, hogy mit kérdezzünk, ha talpraesett vezetőt keresünk nemzeti ügyeink menedzselésére, vagy akár csak apró szaktörténetek koordinálására. 

Boszorkány babonák és bonyolult szervezeti / intézmény közi mechanizmusok takarják el azt az eredeti elképzelést, hogy a pártok tisztségviselői, mint minden tisztességes tisztségviselő interpellálhatók és adott esetben elcsaphatók.

 Meglátjuk mit dönt majd a nép!

10 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr525888457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_most_ 2014.04.01. 11:49:53

sokkal egyszerűbb az embereket meggyőzni, ha az érzelmeikre hatnak, mint észérvekkel, a reklámok is erre építenek, a politikusok meg ezen a téren nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy nem az a lényeg, hogy mit csinálnak, hanem hogy az emberekkel mit tudnak elhitetni.

75. Vladys 2014.04.01. 11:57:10

Ez mind igaz, kivéve ha az MSZP-ről van szó. Őket szeretni, imádni, tisztelni kell, és persze vasárnap rájuk szavazni.

Mentsük meg a demokráciát, legyen meg a 10%!

Reszelő Aladár 2014.04.01. 12:27:00

Olyan víziók repkednek korrupciómentes világokról, amelyek talán nem is léteznek. Előkerült a Grippen buli, ahol ha jól emlékszem svédországban is dőltek meg páran, hiszen az is korrupt aki adja, nem csak aki kapja. Ráadásul volt szerződésmódosítás is, ahol ugye sikerült a beszerzést felturbózva a szociknak is kanyarintani valamit.

A helyzet az, hogy amíg közpénz létezik, addig lesz korrupció is, és aki nem nyert mindig ezt fogja majd kiáltozni.
A lobbista (kijáró) pont erről szól, azért fizetik, hogy elintézzen dolgokat. Anno talán pont a FIDESZ tiltotta ki őket a Parlamentből. Jó a kérdés, hogy addig mit is kerestek ott.

Amúgy pedig a diplomácia is erről szól, hogy a haza cégeket toljuk a nemzetközi tendereken. Ebben az amerikainak nincs párja, de az osztrákok is előszeretettel "támogatták a fejlődő demokráciákat". Lett valahogy Téli Olimpia Salt Lake Cityben, ami után gyanúsan sok NOB küldött gyereke kezdte/folytatta tanulmányai ösztöndíjjal valamely USA egyetemen.
De volt aki foci VB-t vett, kilóra.

Amúgy pedig vegyük tudomásul, hogy az ország így működik. Nem vagyunk skandinávia, a legtöbbünknek nem a hivatalos út jut először eszébe, amikor kell valami. Kevesen lehetünk, akik még nem tettük fel a kérdést: "nincs valami ismerősöd?" A kádár-korszak maradvadványe ez, ahol haza lehett vinni dolgokat a munkahelyről (=lopás).

Vagy elég lemenni egy vállalkozás szintjére. Minden előnytelen szállítói szerzősés mögött ott lehet a "boríték". Mégsem sír senki.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.04.01. 12:35:31

@Reszelő Aladár: Van olyan ország, ahol nagyon abban hisznek, amiben Ön is. Úgy hiszik, hogy az a normális, hogy minden cég a miniszterelnök jogos feuduma.

Moldovának hívják.

Valaki azt írta róla, hogy a szomszéd ország repülőteréről el akarsz oda menni, akkor a miniszterelnök taxivállaltának alkalmazottja elvisz a miniszterelnök szállodájába, ahol tudatják veled a reggelinél, hogy a miniszterelnök pékségéből való croisont eszed.

Egy amerikai szerzőpáros a nyugati világ USA UK társadalmi hanyatlásáról azt írta, hogy az a baj, hogy a NEw Deal szellemével elkezdett szember fordulni az a kor amiben élünk.

Kirekesztő és versenykorlátozó irányban hozunk döntéseket. A piacrablás az ilyen. Vagy az is ilyen, hogy a szibériai olajvagyonból pár család gazdagodik a nép meg kapja a nyakába a 20 30 éves káoszt.

Eredetileg a jóléti társadalom modell az ennek az ellenkezője. Piac erősítő, integrációs sikerekben gondolkodó sztori.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a káoszt fokozza. Nemcsak azzal hogy meglop.

Például a reálbér drasztikus letörésével vagy a bankszektor megtiprásával is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.01. 12:49:39

@75. Vladys: @Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Nem ismertetek magatokra? Ezt az amúgy teljesen korrekt blogbejegyzést is szét kell szemétkedi amolyan narancs-bértroll módra? Takarodjatok már a picsába! Mondjuk ti vagytok amúgy az élő illusztráció a bejegyzéshez. Talán mégis jó, hogy idekommenteltetek.

Balt 2014.04.01. 13:44:17

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: El vagy tévedve, de nagyon. Premissza: a Felnőttmesés Tóta W. osztja az észt az "alkalmazottasdi demokráciáról". Arcpirító. Nagyon remélem, hogy nem kell izgulnia jövő 7főtől!...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.01. 13:59:32

@Balt: Ez a baj. A jobbantak és a nem jobbantak nem egy könyvből olvasnak, de még csak nem is egy nyelvet beszélnek.
Nálatok mindenkinek, aki nem jobbant, eleve van egy gúnyos beceneve, eleve hülyeség és arcpirító amit mond. Így pedig csak az a legitim, ami jobbantországból érkezik. Az viszont feltétel nélkül. Így lett tolvaj komcsi Cuslágból egy pillanat alatt szavahihető véleményformáló ember, ahogy a fidesz kiadta a választások előtt a "nagy tényfeltáró könyvet". Nem semmi duplagondolra vall, hogy ilyenkor a jobbant nem hasonul meg, hanem béget tovább az új nóta szerint és bólogat tudálékos fejjel Cuslág szavaira. És ezért van történetesen Tóta W-nek igaza a szervilis párthívőkkel kapcsolatban (amiből a fidesznek tényleg több van). Az első mondatodból kiderült, hogy mennyire igaza van. Köszi a megerősítést. :-)

Sírköves Slomó 2014.04.01. 14:07:14

Nagy égés lesz bekutyálkodni a Jobbik alá harmadiknak.

Soha ne gondoljátok hogy nincs lejjebb.

_most_ 2014.04.01. 14:25:29

@Balt: azt nem értem, a magadfajta ostoba jobboldaliak miért olvasnak egy liberális oldalt, nem nektek szól.
süti beállítások módosítása