Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Levehető identitásminták

2013.05.09. 23:08 :: Saman

A Határátkelőn ma délelőtt sikerült egy über zavarosat kommentelnem, amiben felmerülnek, amolyan "jéghegy csúcsa módon" érdekes témák.

Lényegében a blogomban rengeteg olyan cikk van, amely valamelyik sajtóélmény mentén megfogalmazódó politikai szocializációs tanulság. Ez nem olyan kutatási adatmennyiség, hogy egy fókuszra koncentrálva végig olvasok mindent, amit eddig tudósok rendszereztek, hanem a közélet napi történéseiben találom meg ami a politikai szocializáció szempontjából fontos.

A HA cikk író, azt a jelenséget elemezte a saját példáján, hogy egyáltalán nem muszáj a klasszikus bevándorló piacokon próbálkozni a meló keresésénél, ő megpróbált specialista melóhelyet találni és erre mit ad isten, azt talált.

Az előző napi kommentelők között walaki nekilendült annak, hogy valahogy szétszedje és újra összerakja a működő Magyarország modellt. / Studiosus 2013.05.08. 20:52:17

Valahol ő is sokszor vissza kanyarodik oda, hogy a személyiségünkből, a hozzálláásból ered a nemzeti kultúra teljesítménye is. A londoni piacon nekem az az élményem, hogy mi nem kerüljük a munkát. Láttam vagy 10 szálloda stábot tele magyarokkal. Sok közöttük a kiemelkedően jó.

Bizonyos nézőpontból nézve a személyes sík fetisizálásának van értelme, de mondjuk országos teljesítmény magasságokban ez már sántít. Nem csoda, hogy ebből indulunk ki, mert legtöbb esetben a szervezeti, meg a hálózati, meg az országos, meg a nemzetközi piaci síkokra nincsen szakmai vagy egyéb rálátásunk.

A személyes siker vagy a családi életstratégia síkon teljesen egyértelmű a személyes erőbedobás, stratégia, taktika, felkészültség nézőpont. Szerintem az egymás melletti síkok teljesítménye tud hatás sepcifikus módon összekapcsolódni. 

A blogomban a következő síkokat használom a csoport identitás szintek megjelelölésére.

  1. személyiség
  2. családi életstratégia
  3. vonatkoztatási csoport
  4. politikai marketing
  5. modernizációs sík


A többi síkon már vastgaon bejönnek közösségi teljesítmények. A felépítmény nem az egyéné. Sok más ember erőbedobása bejön a képbe. Olyan is van, hogy a szakma csillaga leáldozóban van. Olyan is van, hogy az ország vagy a régió csúszik lefelé. Ilyenkor a személyes lelkesedésünk nem biztos, hogy ellen tud állni a cunaminak!

Szerintem egy cég sikere vagy egy egyesület sikere levezethető a hozzáállásból, de a fölsőbb szintek teljesítményéhéez följebb kell lépni a piramisban.

A gazdaság, vagy a politika az szervezetek energiájának a sikere / kudarca. Ez fölsőbb sík! Sikeres gazdasághoz sikeres ágazati sikereknek kell rendszerbe szerveződniük! Például a politikai alrendszer, a tervezés, az erőforrások hatékony odaszervezése a kihívásokhoz, az a pártokon és a kodifikáló jogászokon kívül főleg a civil társadalom és a tudományos élet teljesítményén múlik. Az a tervezés, amely az ötlet felmerülését azonnal kodifikálja és másnap már szavaz is a szavazógép, az törvény szerűen szakszerűtlen és közjó ellenes!

Ezzel a rendszerproblémával a személyiségnek és a ksiközösségi életvilágnak semmi de semmi dolga. Mi csak bambán nézzük, hogy az éppen kormányon lévő ideológus érdekcsoport hogyan nyiszálja életlen rozsdás késsel a nép skalpját. Kiváltképp szembeötlő a civilgyilkos pusztítás teljesítménye, ha ágazati összefogásokat, civil intézményesültségeket teszünk a vizsgálat tárgyává!

Annyit tehetünk, hogy kimegyünk és keresünk élhető kereteket. Olyanokat, amely nyitott a családi életstratégiánk beillesztésére. Ahol van értelme vállalkozni! Olyat, ahol polgárként részt vehetünk a saját sorsunk alakításában, olyat, ahol a tények tények a beszédben, ahol a törvény törvény még a bíró előtt is.

Egy ilyen kultúraválás helyzetben megtehetjük, hogy félretoljuk a vonatkoztatási csoport identitásainkat, soha többé nem megyünk kung fu edzésre, és itt inkább ai-kidozni kezdünk, palóc és bajor gyökereinket elfeledve angolnak mórikáljuk magunkat, elkezd tetszeni az itteni "megoldások" hosszú sora, közgazdász helyett takarító szupervízorként kezdjük kamatoztani fantasztikus képességeinket, etc.. 

Az egyéni szemlélődés kedévéért felmerülhet az a konstelláció, hogy siker és az én között nincsenek ezek a rétegek. Csak én és a siker. De ez nem igaz. Ott van az, még ha tényleg ilyen jelentős változásokon megy is keresztül. Úgy váltunk identitást, mint ha este levennénk a ruhánkat és reggel felvennénk egy másikat.

Nem tudok sikeres lenni ezeknek a rétegeknek a sikere nélkül!

Találnom kell megfelelő szakmát. Találnom kell megfelelő nemzeti kereteket. Találnom kell megfellő partnert egy családi millió felépítéséhez.

Olyan is van, hogy adott réteg más-más oldalról van "elcseszve".

Lehet, hogy a személyekkel semmi gond. Tök normálisak állnak neki család vagy cég nevezetű csoportokat létrehozni, de felsőbb szinten falba ütközik a történet. Az ideológus érdekcsoport nem csípi a sikert! Különösen a civil siker sérti!

A magyar szervezeti világ a fizetés nevezetű intézményeséggel tulajdonképpen nem támogatja a családalapítást vagy a cégalapítást. Fifikás trükökkel támadjuk mi magyarok ezeket a világokat. A család pl. a viccszerű fizetés után /piac/ még a nyakába kap olyan kihívásokat, hogy mostantól a gyerekeknek rakjon félre fejenként 2 millió Ft tandíjra valót /állam/.

Vagy pl. ha megszűnik a lakáshitel, akkor nem 60% önrészt kell félre rakni, mint 1998-ban, hanem 95%-ot. Ami megint a tenger fenekére bugyit húzni eset a hazai fizetésből. A reménytelen nagyságúra összezsugorodott fizetésből még kevesebben tudnak félre rakni mint eddig.

Néha megesik egy-egy ruhadarabbal, hogy totál használhatatlanná válik. Elszakad és ki KELL dobni, vagy megkopik és ciki lenne, vagy egyszerűen nem illik a többihez.

Abban totál egyet értek a cikk írójával, hogy itt az idegen közegben nyugodtan nézzünk szembe azzal a lehetőséggel, hogy a személyesen felépített falakat időnként el kell varázsolni.

Ha azt a fantáziát dédelgetjük, hogy "engem sosem vennének fel a City-be egy öltönyös munkába, akkor meglehet hogy 0 alkalommal fogom megpróbálni. Ez egy kitűnő módszer arra, hogy az elmélet helyességét igazoljam! Ha Karácsonykor évértékelést tartok odahaza, akkor elmondhatom, hogy ezek a rasszista angolok az idén sem vettek fel olyan munkába, amibe benszülöttek tömkelege ott pöffeszkedik.

Szerintem időnként ezt sutba kell dobni és meg kell próbálni a szakmai előéletünknek megfelelő szakmákban. Felesleges fantáziákat dédelgetni arról, hogy ami az eredeti vonatkoztatási csoportunk, az bennünket úgy sem fog emberszámba venni. A rossz idő bennünk van ez esetben. 

Ha jó az angolod, akkor akár az elején próbáld meg az ámaid melóját! Én tiltani szoktam az álláskeresésnél, hogy 1 szakmára koncentrálódjon a keresés. Szerintem kell egy olyan megoldás, ami a megtelepedést segítő első állás, de kell egy olyan elképezlés is, hogy végül is mi tenne boldoggá. 

Jól teszik a fiatalok hogy élénk érdeklődéssel figyelik, hogy melyik országnak, melyik piaci szegmensnek mennyire halad jól a szekere. Felesleges olyan szekér után futni, amelyik nem akar felvenni!

  • Látható, hogy a magyar vállalati szektor boldogan végig csinálta a bérszinvonal megfelezése című harakirit. A cég pillanatnyi előnyei társadalmi krízisként jönnek elő a búvópatak más síkján.
  • Látható, hogy a civil és párt közbeszéd nem óhajt terepül szolgálni az érdek artikulációs folyamatoknak, Nincsen olyan csatorna, ahol sérelmek, javaslatok felvethetők lennének! Az érdekképviseleti elit szalonpolitizálás világába bejáratos elképesztően szűk rétege és a maffiapártok pillanatnyi érdekei, társadalmi krízisként omlottak a fejükre.
  • Ha az orbán féle nacionalista baromságot modernizációs fodulatnak tekintjük, akkor már is itt a kánaán. Utálnak bennünket a szlovákok, a románok, a szerbek, a horvátok, lenéznek az osztrákok, a szlovének az olaszok és a Visegrádi 4-ek. De az uszítás miatt mindenütt virágzik a nemzetvédő populizmus! A médiában a Hír Tv és az ECHO TV táltosait keresik mindenütt! Ennek az ideológus érdekcsoportnak a fogja a modernizációs keret szerte Kelet Európában!

A személyiség, a családi életstratégia és a kisközösségek számára én azt javaslom, hogy mindezt feltétlenül dobják a szemétbe! Mérgező baromság! Meneküljetek az ilyen ideológus érdekcsoportok által megszállt politikai szocializációs övezetekből!

A kivándorlás erre orvosság!

A modernizáció ezesetben úgy a kezünkbe vehető, mint ha egy fizikai dolgot, egy bűvös kockát tartanék a kezemben.

Pár helyen csavarok egyet az identitásomon, aztán később esetleg egy-két oldalát vissza csavarom, de összességében így tudok haladni az álmaim felé.

Valahol venni kell egy nagy levegőt és rendbe kell tenni a belátható jövőnket és megfelelő biztonság érzettel élni.

Az gáz ha tudjuk, hogy ez nem vezet sehová, de nem tudunk kilépni belőle. Az ilyen helyzet hosszú távon felőröl!

Ez egyébként nálunk ősi hagyomány. Ha megnézzük a 65 év alatti férfiak máj cirrózis halálozási adatait, akkor elképesztő, hogy mennyire UFO módon eltér ez az adat a többi nép ilyesmijétől.

Egy katolikus papot ismertem meg 1992-ben az Üllői úti plébánián , amikor szociális munkásként egy önsegítő csoportot látogattunk. Az egyház itt alkoholistákkal is foglalkozik.

Ott tanultam erről a betegségről azt a bölcsességet, hogy "isten mindig megbocsát, az ember néha, de a természet soha!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr615292088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása