Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Melyik társadalomképet követi orbán?

2011.05.02. 07:34 :: Saman

 Lassan végére érek társadalomképeket áttekintő Domschitz modell klaszterein.

A cikksorozat közben letisztult bennem, hogy orbán egyértelműen egy 3. típusú világ restaurációjában vagy maximum egy 4. világban gondolkodik. A vadkapitalizmus humán dimenzióra, okosságra vak és tőkeéhes világát építgeti, vagy maximum a rendszer megörökölt humánorientáltságát fenntartva átfesti a saját ideológiáját és a hívei azt elfogadják a humánum forradalmának.

Az elmúlt hetekben elkezdtem a részvételi demokrácia történelmünket feldolgozni és a folyamat közepén, a jelen korba érve arra jöttem rá, hogy az orbáni irányzék egyértelműen a kommunizmus/fasizmus jellegű innovációk közé tart.

Modell szerűen arról van szó a XX. század elején kialkudott és a II.világháború után kiépített jóléti társadalom modell alapvetően a szakszerűségek és a társadalmi kontrollok forradalma.

Az 50-es 60-as években van a szociológiának olyan önképe, hogy ők a társadalmi kérdések mérnökei. Terveznek, esélyeket latolgatnak és a közbeszéd figyelembe veszi ezeket a szakszerű tanácsokat. Ebben a korban zajlik le az orvostudomány vagy a közoktatás szakszerűség cunamija is. Kiteljesednek olyan rendszerek, amelyek állami azaz össztársadalmi konszenzus nélkül nem tudtak ekkora expanziót felmutatni.

Az ideológus érdekcsoportok által kontrollált hasonló rendszerek (ebből mi a fasiszta és a kommunista formákat ismertük eleddig) abban különböznek a jóléti társadalom modelltől, hogy ezekben a szakszerűségek és az érintettek állampolgári önszerveződéseinek tisztelete helyett ideológusok diktálnak.

Orbánék tökéletesen haladnak az ellenkező irányba. Most akarják megszüntetni az NCA-t, azaz demonstrálni akarják, hogy a III. szektornak immáron írmagja sem maradt, minden döntésükkel demonstrálják, hogy az érintettek és a területen működő állampolgári önszerveződések totálisan mellőzhetők, az ideológus érdekcsoportok (ezt a szerepet nálunk személyek töltik be) :( ötletei akadálytalanul érvényesülhetnek a következő 20 évben (is).

Abban is ül a modell, hogy orbánék világképe vak a rendszerezett információ síkjára. 

Ha valamilyen szakszerűség vagy nemzetközi jogi kérdéssel szembe találják magukat, azonnal előhúzzák a ritikürjükből azt az ideológia passzust, hogy itt most a kommunista - zsidó nemzetközi magyarpusztító klánhadsereg megvajákolt támadásával van dolgunk. A tények világának és a valóságnak (ez a jogi kérdéseknél igen vicces tud lenni) semmi de semmi köze nincsen ahhoz ami tevékenységük kritikája képpen elhangzik.

Abban méginkább ül a modell, hogy az a világkép pusztán csak tőkesíkon gondolkodik. Az MSZP és a FIDESZ közösen kialkudott 13 éve regnáló fejlesztéspolitikáján látszik igazán, hogy totálisan vak e két társaság az emberi dimenzió síkjára. Hiába címkézi meg az EU a fejlesztési pénzeket humánerőforrás fejlesztési kérdésekre... ez nálunk semmit, de semmit nem jelent. Így esett, hogy Szlovákia, Lengyelország és Csehország plusz EU forrásokat kapott, tőlünk meg lassan elkezdik majd behajtani a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia sógornői tagozata által elherdált százmilliárdokat.

Az alaptörvény, a médiatörvény, az ÁSZ, az Alkotmánybíróság, a bírói testület, a Jegybank, az NCA körüli változások, az érdekegyeztető tanácsban zajló kommunikáció mind-mind a társadalmi kontroll mechanizmusok leépítéséről szólnak. Annyira nem ebből a korból valók, hogy minden külföldi értelmiségi percek alatt ízekre tudja szedni ezeket az ötleteket.

Közben a humán síkon óriási slamasztikát állítottunk elő. A Halász - Zuschlag paktumra épülő ország az így néz ki. Lopás az megy ezerrel, szinte minden törvényünkön kimutatható a "struktúra által támogatott szabályszegés "logika, de humán dimenzióban csak a "rothadás..."- hogy az Economist által a magyar viszonyokra bevezetett fogalmat idehozzam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr852870895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása