Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A Kismalac és a szinguláris pont

2010.06.10. 16:32 :: Saman

Élt egyszer egy kismalac az erdő szélén. Annak a kismalacnak az unokája volt, akik "lekiáltott a gaznak: Forró vizet a Kopasznak!"

A heted hét országon túl is híressé vált hőstett után, még a szülei is állatbőr kereskedéssel foglalkoztak, de neki már nemigen tetszett ez a mesterség, inkább elment közösségfejlesztőnek, mert ez a szakma sokkal közelebb állt az álmaihoz.

A rendszerváltás előtt folyton azt hallotta mindenkitől, hogy mi egy közösségi társadalom  vagyunk, odafigyelünk egymásra, nem hagyjuk az elesetteket megalázó szegénységben élni.

A rendszerváltás körül volt nagy álmodozás arról, hogy a korrupt kirekesztő politikai vezetés helyett a népnek kell a kezébe venni a sorsát! Sok olyan ifjúsági  mozgalomban részt vett a kismalac, amelyek segítettek bekapcsolódni a rólunk szóló döntések meghozatalába.

Egyszer csak, nagy fogú, büdös bundás párt ifjúsági szervezeti vezetők jelentek meg a közéletben és egyre csak hajtogatták minden fórumon a mantrájukat:

" - Ej Kismalac, dideregve kunyerálok, hogy engedj be!

- Bizony nem én, mert megeszel!

- Rólam ilyet, hogy fel teszel!

- Csak egy lábam engedd kérlek!"...

A sztori vége az lett, hogy szépen lassan egytől egyik kipusztultak a független ifjúsági szervezetek, majd a többi állampolgári önszerveződés is vagy meghajolt a zsákmányszerző pártok akarata előtt, vagy halálra ítélték a szürke bundás nagyfogú farkasok. Így tettek az újságokkal, elvesztette függetlenségét a rendőrség, az ügyészség, szétesett a tudományos közbeszéd is előbb- utóbb.

Akkora khaosz lett a kerek erdőben, hogy legszívesebben mindenki világgá szaladt volna.

Egyszer üldögél a kandallónál Kismalac, amikor kopogtatnak.

- Ki az? - kérdi.

- Mi vagyunk a pincsikutyák! A kerek erdő legszegényebb 98%-án közösségfejlesztési programot fogunk szervezni a helyi gazdasági felemelkedésért! Úgy hívják, hogy LEADER! Ha FIDESZ-es vagy MSZP-s egyesület vagy vállalkozás tagja tetszik lenni, akkor tessék eljönni a kultúrházba!

- De én nem bírom a szürke bundásoknak még a szagát se! Nem vagyok tagja ilyesminek! Engem már meg se hívnak?

- Hát, mi csak szóltunk!

Gondolt egyet a Kismalac, elkezdte az ilyeneket megírni a blogjába.

Megint jönnek kopogtatnak.

Ki az?- kérdi.

- Mi vagyunk a pincsikutyák! A kerek erdő sok lakója internet analfabéta. Lesz egy program, ahol az ilyen emberek tanítására kell helyi projektek csinálni.

- De jó, ez éppen nekem való feladat. Aktivista vagyok a helyi teleházban, ami tagja a Református Teleház Szövetségnek.

- Akkor sajnos csak a szövetség egyik tagja pályázhat!

- Ezek szerint már megint nem mehetek?

- Hát mi csak szóltunk!

Gondolt egyet a kismalac ezt is megírta a blogjába.

Eltelik kis idő! Megint jönnek kopogtatnak.

- Ki az? - kérdi a Kismalac.

- Mi vagyunk a pincsikutyák! Telep felszámolási programot szervezünk a kerek erdő legszegényebb részének üregi nyulai számára.

- De jó, itt mellettünk rengeteg nagy családos üregi nyúl él, földbe ásott lukakba. Végre segíthetünk a legszegényebbeknek. Van vagy 60 család errefelé.

- Ez a program nem való ekkora helyzethez. Sajnos ez túl nagy falat lenne a kormánynak.

- Ezek szerint megint nem mehetünk?

- Hát mi csak szóltunk!

- Na ezt is megírom a blgomba.

Írta, írta a blogjába a sok kirekesztő történetet a Kismalac. Eleinte csak naponta 1-2 korrupcióról szóló újságcikket lehetett olvasni, de később már naponta 30 esetről számolt be a sajtó.

Egymásnak estek a Kerek Erdő szegényei, nőtt az erőszak, vele nőtt a kilátástalanság.

Egyszer csak a farkasok rájöttek, hogy micsoda gyűjtemény van a Kismalac blogjában, el is indultak nagy felháborodva.

Amikor a Kismalac meglátta, hogy farkasok és pincsi kutyák százai közelednek a háza felé, kiszaladt a kertbe, felmászott a legmagasabb fa tetejébe.

Magához vette a katasztrófa tréningen tanult legszükségesebb felszerelést. Vitt egy tájolót, egy nagyítót, egy horgászbotot, egy rúzst, meg egy tükröt.

A farkasok, a fa alatt tanakodni kezdtek. Hogy vegyék le?

Egymás hátára álltak, farkastornyot építettek.

A Kismalac már nagyon megilyedt, hogy elérik, de támadt egy ötlete.

A horgászboton leeresztett egy tükröt, amire a rúzzsal készített egy feliratot.

Amint a legalsó farkas elolvasta a szöveget, úgy kiugrott elszaladt, a sok farkas leszakadt.

Ez állt rajta:

Te vagy Halász János, a Halász - Zuschlag paktum FIDESZ oldali koordinátora, a mostani kormány Nemzeti Erőforrás Minisztérium civil kapcsolatok államtitkára?

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr232071978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rá Dios 2010.06.19. 11:14:32

A győztes mindent visz. A vesztest elviszik :-)
süti beállítások módosítása