Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hol a magyar ízű paradicsom?

2010.05.12. 16:35 :: Saman

Uj Péter feszegeti ezt a kérdést a Népszabadság hasábjain.

Ez a cikk jól mutatja, hogy mennyire nem látja azt a kérdést, aminek a felszínét kapargatja.

Én Londonban lakom. Itt annyi űbergagyi zöldséget lehet kapni... Amerikát megjárt családtagok is arról számoltak be, hogy ott eléd tesznek öklömnyi epreket, gyönyörű, látványos, de semmiféle íze nincs.

Nagyjából 10 évvel ezelőttig a magyar meg a KAP (ez most EU-s, de ennek van USA változata is) országok által sújtott térségek termékei meredeken különböztek egymástól ízben, mert a mienk földben termett, hagyományos megközelítés szerint.

Egy foglalkoztatási program kapcsán bementem egy Kecskemét melletti fóliázós vállalkozóhoz. Rendszeresen beméreti a homokot, amiben a paprikát termeli, de semmi változás nincs. Nem vesz ki anyagot belőle a fóliás növény. Egy számítógép adagolja neki szottyot, amit tövéhez csepegtetnek.

Elvégzett egy szociál pszichológiai kísérletet a gazda, egy ötliteres befőttes üvegbe nyomott pár marék üveggyapotot és egy tő paprikát abban nevelt. Ugyan azt szüretelte, mint a homokban felnőtt paprika tövekről.

A hazai víz ízű paradicsom és víz ízű paprikának az a háttere, hogy a mezőgazdasági termékek jó része holland gén és technológiai szerzői jog védelem alatt álló istencsapása. Ezt én információs társadalom alapú paprikának hívom, mert itt a paprika alapvetően rendszerezett információból van. Marketingből meg joganyagból főleg. Ha így haladunk, unokáink nem egy csokor újhagymát esznek majd vitamin gyanánt, hanem a tavalyi Yello Pages-t vagy a tegnapi Metro-t fogják majszolni a zsíros kenyérhez.

Nekünk esélyünk lenne leszállni erről a lóról, mert mi tudunk hasonlóan egészséges, szép, és ráadásul nem annyira mérgező és ízes terméket létrehozni.

Nálunk olcsó a munkaerő, megvan a szaktudás hagyomány. Ez nem technológia igényes termelés, nem tőkeigényes annyira. Politikai szándék hiányzik ahhoz, hogy karakánul szembe menjünk az EU Kelet Közép Európa ellenes KAP-jával. Mi csokorba köthetnénk vagy 60 portékánkat és árulhatnánk a világban azzal a dumával, hogy ezt kóstold meg mert ez unicum. Különleges lesz Neked kedves fogyasztó. Tényleg az volna! Az angol barátaim 40-50%-a járt nálunk és tényleg szereti a magyar ételt, italt. Elképesztő, hogy Londoban pl. miért nincsenek magyar éttermek. Mindenféle más van.

Mellesleg nemcsak a hazai foglalkoztatási érdekek mentén kellene EU polgárként ebbe beleböfögnünk, nemcsak egészségtudatossági okokból, nem csak fenntartható fejlődés szempontból, nem csak az élőmunka igényes mezőgazdaságból élő vidéki roma és nem roma lakosság megélhetési forrása miatt, hanem azért mert mi is európai polgárok volnánk. Rajtunk is múlik, hogy mi lesz a Közös Agrár Politika 2014-től.

Mellesleg az információs társadalmon túl is volna élet.

Ma az internet segítségével totális átláthatóságot lehet megvalósítani. Én mint gazda megtehetem, hogy neten közvetítem, hogy mit csinálok, meg mit nem, akár megszavaztathatnám a fogyasztóimat növényvédelmi kérdésekről.

Japánban ha veszek egy sárgadinnyét, a bolti kódja alapján megnézhetem a neten, hogy hol termett, mennyit állt a hűtőházban és ez alapján mennyi a becsült cukorfoka, mennyi lesz, ha csak holnap eszem meg.

Megtehetnék azt is, hogy totál modern alapokra újraépítjük azt a kulturálisan sokszínű ízeiben gazdag világot, ami a hazai ezer színű hagyomány.

Az angoloknak vélhetően azért tetszik a mi ételünk, mert a mi gasztronómiai mentalitásunk kreatívan gazdagít.

Egy angol leves úgy néz ki, hogy 2 db cuccot összeturmixolnak. Mondjuk brokkoli meg sztilton sajt, vagy paradicsom meg pár bazsalikomlevél, répa meg hagyma...

Számunkra ez ehetetlenül szegényes.

Egyszer egy ismerősöm kiment olaszba és ráförmedt a pizzásra, hogy "Ez pizza?" - merthogy a mi konyhánk gazdagít.

Egyszerűen okosan építenünk kellene arra ami nálunk adottság.

Nagyon nehéz persze integrációs teljesítményeket felmutatnunk, mert mi vagyunk a legindividualistább nép.

Nem komáljuk az EU vidékfejlesztési cuccait, mert csupa közösségfejlesztési kihívás.

Ezek tudnak valamit...

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr891995333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almonda 2010.05.12. 22:58:27

Legalább 15 éve fújom a magamét ebben a témában - ugyanezt, amit itt leírtál.
Hiányzik a tudás, az önbizalom, a nyelvismeret - az iskola nagyban sáros.
A szervezökészség, hálózatépítés (networking) nyitottság hiánya pedig részben az iskola, ill. az individualista nevelés számlájára írható.

Svédországban sincsenek magyar élelmiszerek, s étterem sem - pedig szinte korlátlan a svédek nyitottsága s hajlandósága az újfajta élelmiszerek megismerésére, megvásárlására. Látom, milyen pályát futott be az olasz, thai, görög, india, mexikói, japán gasztrokultura - mind a svédek utazási szokásainak alakulása szerint, mert mindenki szereti újraélni a nyaralás ízeit...

Nemrég bloggltam arról, hogy a svédek nem tudnak rólunk - sok-sok lenácizó választ is kaptam; a minap a kovásszal kelesztett kenyér itteni váratlan berobbanásáról szólt a post - magyar pékek ide! írtam a végére - senki nem keresett meg :)

Budapest a 3.-4. legnépszerübb úticél a svédek számára, sokszáz svéd diák tanul ott - a gyomrukon keresztül meg lehetne fogni öket... s behúzhatnák ide is a bio-nak számító magyar gyümölcsöt, zöldséget (van egy sor tippem is, miket)

Anybody? :)

üdv: delisa / sved.nolblog.hu

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.12. 23:13:50

Dolgoztam egy olyan cégnél, amely finn turistákat fogadott. Ők is nyitottak arra hogy bennünket rokonokat megismerjenek, de alig alig foglalkozik velük walaki.

Miután itt Angliában elkezdtem szakácskodni, kiderült, hogy sokkal több unokatesóm vendéglátós mint korábban gondoltam.

Néhányan ki is jöttek ide hogy szétnézzenek a munkaerő piacon, de csak az egyikük talált munkát.

Abban is gondolkodtam hogy csinálok velük egy kürtőskalács szövetkezetet valahol.

Nehéz a svéd nyelv?

totálandi 2010.05.13. 05:26:19

A "legindividuálistább nép" figyelhetne egy kicsit jobban természetes környezetére, és azokra, akikkel megosztja ezt a földet.
web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html
Itt például madarakat gyógyítanak.

almonda 2010.05.13. 10:48:35

saman, a svéd nyelv a legkönnyebb, az általam ismertek között (angol, orosz, olasz), gyakorlatilag pár hónap alatt megtanulható :)

Komolyra: magyar ízek szempontjából üres ez a piac. Tudom, vannak etelféleségek, ízek, ízkombinációk, melyeknek nem tudnak ellenállni a svédek - ráadásul a német konyha közös gastro-gyökér - elég volna ezekre a szempontokra építeni...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.13. 10:57:39

A német konyha is lehet egy sokszínű akármi.

A bajor vagy osztrák konyha például közelebb állhat a mienkhez, az északi - nyugati németeké meg közelebb állhat az angolhoz mentalitásában.

almonda 2010.05.13. 11:21:26

@Saman: Engem sok év itt-élés után is meglep, milyen sok a svéd-magyar azonosság - ez persze nem látszik a felszínen, de annál inkább szoros... A mélyben ott a sokszázéves német-orientált fejlödés. Aki ezt ismeri ezt és erre épít (teszem azt egy magyar vendéglöt, ami példátlan módon, nincs Stockholmban) - s kellöen rugalmasan csinálja - sikerre van ítélve Svédo.-ban.

almonda 2010.05.13. 11:25:24

(A német mentalitást 'nem ismerem' túlzottan, talán, mert a fél családom onnan származott :))) Eltávolodni igyekeztem, ám itt zárult a kör: ráismerek sokmindenre...)

Clear-water 2010.05.18. 14:34:41

üdv: delisa / sved.nolblog.hu

Üdv

Van egy félmagyar svéd ismerősöm. Az egy más kérdés, hogy az apja nem tanította meg magyarul, de nem ide tartozik.

Na már most egy igazi magyaros bográcspörkölt után elhatározta, hogy magyar bográcsokat fog importálni Svédországba. Május utolsó hétvégéjén, vagyis nemsoká Trosai szabadidő kiállításon mutatja be őket. A feleségével mi fogunk valódi vaddisznó pörköltet készíteni ott runtime. Valódi kalocsai paprikával.

Szóval ha arrajársz...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.18. 15:13:10

@Clear-water: Van nálunk egy nagy családi bogrács kaja, ami szerintem az ősmagyar hagyományokból ered, az öhön.

Nem könnyű megtanulni, mert az első 10-30 próbákozásnál természetesnek kell venni, hogy nem feltétlenül sikerül követni a helyes utat.

Kívülállók simán le kruplistésztázzák ezt az ételt mert az alapanyagok alapján így tudják perceptuálni... Ezek modern anyagok a pusztai hagyományhoz, sőt a magyar kornyhát lényegében eltörölte 300 évvel ezelőtt egy francia konyha felől kindult hatás, de azért a bográcsozás környékén érinthetők a gyökerek. Egyes családokban a sváb gyökerek, ahol szintén van komoly bogrács hagyomány, máshol meg magyar gyökerek. Bár itt Szent István óta együtt élő és egymásra ható kultúrákról van szó.

Az öhön olyan, hogy lényegében egy lebbencsleves szintről leszárítjuk egészen egy eszenciális állapotig. A mi családi hagyományunk szerint 33 szor kell megfordítani egyfajta dobva rázós technikával.

Egy különleges, semmihez sem hasonlítható ízvilágot kapunk.

Clear-water 2010.05.18. 15:19:12

ó az öhön. Te talán felső-tiszai vagy?

Hú de régen hallottam így mondani "öhön".

Két ismerősöm nevezte így, az egyik Tiszanánai, a másik Polgári volt.

Felénk, a közép tiszánál slambucnak nevezik.

Üdv

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.18. 15:44:35

@Clear-water: Igen Tiszavasvári a szülőfalum. Régen Bűd - Szentmihály volt, ennek a szentmihályi része egy hajdú falu volt. Ott volt kerékgyártó az apai családom, egészen a dédapámig.

almonda 2010.05.19. 00:09:09

szia clearwater, köszönöm az invitálást, azonban sajnos nem tudok igent mondani; kár, mert a szabadtéri fözés-evés kedvemre való - igaz, húsban kevés kárt teszek...

(a bogrács elterjesztése nem rossz ötlet, hiszen nagy kultúrája van a kerti sütésnek-fözésnek... sok sikert hozzá!)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.19. 02:39:47

Az öhön hús nélküli étel!

(ha füstölt szalonna nélkül készül)

almonda 2010.05.19. 02:51:37

@Saman: A bográcsban - semmire sincs garancia...
--
Uj Péterröl ma hallottam: elmarasztalta a magyar független bíróság, mert egy cikkében azt találta írni, hogy az egyik tokaji bor szar.
Boldog ország az, ahol a bíróságnak ilyesmire van ideje. Rémes ország az, ahol a bíróság ilyesmire reagál...
süti beállítások módosítása