Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Nem vizsgálnak az orvosok?

2008.07.15. 20:00 :: Saman

A keddi hétórás híradó a királyi televízióban (m1) arról számolt be, hogy 74 gyerek kapott el egy vírusos megbetegdést a Fonyódligeti táborban...

A riport végén azt mondja a helyszini tudósító (Csorba Viktória) sluszpoénként, hogy az orvosok, akik a gyerekek alkalmassági papírját kiállítják, az esetek 95%-ában nem vizsgálják meg a gyerekeket!

Egyrészt ez már megint egy laikus baromság, ugyanis ilyenkor az orvos max azt tudja tisztázni, hogy lázas-e a gyerek, megy-e a hasa vagy sem. A tábori gyors betegséglefolyás is arról tanuskodik 3-4 nap alatt simán elkapják, és már túl is vannak rajta. Nem lehet az orvosokat hibáztatni, hogy egy valaki ide küldött egy beteg gyereket, mert abban az 1-2 napban, amikor egy ilyen begeség csak lappang, meglehet, hogy semmilyen tünete nincs.

Mégis mit szeretne a királyi TV? Teljes kivizsgálást? Az összes vírusunkról szülessen elektromikroszkópos fotó? Biztos, hogy minden tábor előtt 9 hetes és fejenként 4 millió Ft-ba kerülő vizsgálatokat szeretnénk? Olyanokat, amiket egy-egy kórház még súlyos betegségek esetén sem rendel meg költségvetési okokból?

Örülnék neki, ha olyan országban élnék, ahol az élet védelme minden pénzt megér, de ez most itt nem ezen múlik! Nyugodjanak bele, hogy az orvosok végzik a dolgukat! Én a gyermekorvosunkról nem tudom elképzelni, hogy a gyerek jelenléte nélkül kiállítaná a tábori igazolást! Próbálkoztam már iskolai igazolással, de finoman visszautasította, hogy annélkül kiadná, hogy a gyerket látná.

Sokkal inkább arra gyanakszom, hogy az egészségügyiek és a kormány konfliktusában látunk itt egy szinjátékot! Szerencsétlen orvosok kapnak az arcukba egy kis demagóg laikus csúsztatást, mert hát ugye rászolgáltak... nem? Pontosan mivel is?

Ha az orvosi kamara lennék, ez azért megérne egy sajtókiigazítást vagy valamilyen tiltakozási akciót!

Az orvos - beteg kapcsolat egy mély bizalmi viszony! Nem kellene rebarbarizáló kampányt kezdeni az orvos intézménnyel szemben! Van ennélkül is elég bajunk!

23 komment

Címkék: média társadalom népszavazás egészségügy 2008

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr25569863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi 2008.07.15. 21:26:31

T. Saman!

lehet, elgondolkodni kellene inkabb a hiszteria helyett, hogy vajon mitol is jutott el idaig az orvos-beteg viszony.. nem?

mert en tudom, miert tartom a jelenlegi magyar egeszsegugyet szervezett bunozoi csoportnak..
mert vedelmipenzt szednek. nem halapenzt, mert azt utolag szokas. elore kerik es ha nem ad a beteg, akkor irgalmazzon neki a sajat istene.
nekem csak anyamat es apamat tettek nyomorekka oda nem figyelessel, felrekezelessel. hiaba.. nem vagyunk gazdag csalad. anyamnak a szemebe is mondtak, hogy egy mutetet azert nem csinalnak meg neki, mert nem fizet. de a betegeletutjaban erdekes modon szerepel egy csomo kezeles, amit soha nem kapott meg...


a tisztelet nem jar.
az orvosoknak sem.

azt tessek szepen kierdemelni. a jelenlegi magyar orvosok pillanatnyilag - az en velemenyem szerint - nem erdemesek a koz tiszteletere. de hajra.. innen szep nyerni..:-D

Kkk 2008.07.15. 21:42:02

"Én a gyermekorvosunkról nem tudom elképzelni, hogy a gyerek jelenléte nélkül kiállítaná a tábori igazolást!"

A mienk kiállítja. Az iskolait is. Bianko, se név, se dátum nincs rajta. Írjak róla posztot?

Az orvosi kamarát meg ha lehet ne is említsük. Tiltakoznak azok épp eleget, nagyjából mindig és mindenért. Éger Istvánt pedig remélem mihamarabb kilövik az űrbe.

Jack__Bauer 2008.07.15. 21:54:50

Hmmm. Kíváncsi vagyok a nagytudású riporter honnan vette azt az adatot, hogy az orvosok "az esetek 95%-ban" nem vizsgálják meg a gyereket egy eü alk. igazolás kiadása előtt. Netán volt erre valamilyen országos, reprezentatív felmérés?
Mert enélkül ez egy igen demagóg, és vastag csúsztatás, mint ahogy azt a posztíró is megállapította.
Mellesleg nekem gyerekkoromban soha nem adott az orvos biankó igazolást, ill. soha nem írt ki betegnek vizsgálat nélkül. Plussz egyetlen ismerősömnek sem... Pedig de jó is lett volna!

Sipi 2008.07.15. 22:02:00

T. Jack__Bauer!

majd beleszaladsz te is elobb-utobb...

de akkor mar a sajat idos szuleid, rokonaid, barataid boren tanulod meg, hogy ebben az orszagban igazan akkor kerulsz bajba es kerul veszelybe az egeszseged, ha orvosok keze ala kerulsz...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.07.15. 22:34:23

Az összes orvos egy kalap alá venni pont olyan baromság, mintha az összes nőről, az összes németről vagy az összes pizzakedvelőről mondanál véleményt. Van rossz orvos és jó orvos, felelős és felelőtlen, pénzéhes és altruista. Sajnos fikázni, címkézni, elítélni egyszerűbb, mint gondolkodni.

Táboroztató 2008.07.15. 23:33:21

Saját tapasztalat: hiába érkezik 70 gyermek friss ropogós orvosi igazolással, tulajdonképpen tökmindegy, hogy látta-e orvos őket vagy sem (mert anyuci úgysem engedi el, ha betegnek látja, csak mert az anyák ilyenek...), a harmadik napon az egyik táborozó benyal a Balatonból egy fosóshányós vírust, és "szétköpi" a többieknek. Eredmény: a tábor végére 5-10 ugyanilyen megbetegedés. (3-4 nap alatt meggyógyulnak, normális gyerekbetegségről van szó...)
A helyzet gázosabb, ha szakspéci krónikusan beteg-gyerek táborról van szó... de az orvosi igazolások hitelessége vagy hiteltelensége még ott sem vita tárgya. Mert az orvosi igazoláson a tábor előtti (48 órán belül) állapot szerepel. És én speciel úgy szoktam pl. náthás is lenni, hogy tegnap még semmi bajom... mára meg van. De ez nem a "gonosz" orvosok számlájára írandó...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.07.16. 00:00:48

Sipi - sajnálom, ami veletek történt, de azért nem kellene utálkoznod. Általánosítani pedig főleg nem.
Ha az orvos nem lát el, keresek másikat. Esetleg betegjogi képviselőhöz fordulok. Mindenre van megoldás.
Az M1 meg bulvárosodik, szenzációkat hajt, visszaesett a nézettsége, és az olimpiáig mindent megpróbálnak. Szerintem.
Értelmes ember átlát ezen.

malyvacsiga 2008.07.16. 07:10:52

3 hete elküldtem a 12 éves gyerekemet az orvoshoz egy tábori igazolásért, másnap indult. Jött haza röhögve, hogy rá se nézett a doki, se a torkába, se a fejbőrére (tetűmentességről is kell igazolás), se az oltási könyvét nem nézte meg (pedig nem is a "mi" dokink volt, tehát nem ismeri a gyereket), és megkérdezte, parararamm: hogy milyen dátumot írjon a papírra. Szóval az enyém akár még lázas is lehetett volna, és ha felelőtlen vagyok, vagy tudatlan, simán elküldöm. (Persze makkegészséges volt, és maradt is a tábor alatt, de nekem ez tanulságos volt).

berek 2008.07.16. 07:39:05

Aki egy kicsit is jártas a gyógyászatban, az tisztában vele, hogy ezeknek a vizsgálatoknak semmi értelme sincs.
A gyermek elmegy az orvoshoz igazolásért. Ha az orvos komolyan veszi a vizsgálatot, és meghallgatja, megvizsgálja a hasát, megnézi a torkát, stb. Ad absurdum megméri a hőmérsékletét, megkérdezi, hogy van-e panasza, nincs-e hasmenése. Nomármost, az utóbbi kérdésre a gyermek, illetve a szülő azt válaszol, amit akar. Ha az adott pillanatban a hőmérséklete normális, három nap múlva még lehet lázas, felléphet hasmenés, hányás, vagy akármilyen más olyan tünet, ami betegségre utal.
Ennek ellentéte az iskolai hiányzások igazolása. A páciens mondhatja, hogy egész éjjel hasmenése volt, hányt, lázas volt, ami miatt lázcsillapítót vett be. Ezt az orvos vagy elhiszi, vagy nem.

ketyosz 2008.07.16. 08:07:12

Kedves orvosok! (szándékos kisbetű)

Mindjárt megsajnállak benneteket - tisztelet a kivételnek, akiket viszont pont gerincességük miatt nem kell sajnálni, de ők pont e jellemvonásuk miatt nem is tartanak rá igény, sőt nem is panaszkodnak.

A nagy többség meg húzzon vissza az iskolapadba nem csak betanulni, hanem magáévá is tenni a hippokratészi esküt. Ha ez nem megy, akkor meg húzzanak el az egészségügyből.

Szumma szummárum: Nem kellene ide is rögtön politikát behúzni, elég lenne első lépésként a lelkiismeret bugyraiban kutakodni.

mondocska 2008.07.16. 08:21:24

El vagyok képedve.....
Ilyen orvos ellenes hangulatot tanult, értelmesnek (feltételezem a kommentelők nem 6 általánost végeztek)vélt emberektől nem vártam. Mimnt valaki fent említette, itt sem kellene általánosítani, mert szerencsére az emberek többségének nincs kellő számú tapasztala (nem annyiszor beteg, nem annyi orvosnál jár) ahhoz, hogy ezt megtegye. Viszont az ilyen meggondolatlan, elhamarkodott ítéletek vezetnek ahhoz, hogy a "rossz" orvosok aránya folyamatosan emelkedik. Igen, igaza van másik fentebb szólónak, hogy a "normális" nem panaszkodik, hanem mint harmadik kommentelő írja "elhúz", de nem az egészségügyből, hanem az országból. Folytassa csak mindenki a vagdalkozást, és 2-3 év múlva igazolást sem fognak kérni, mert nem lesz kitől. Gratulálok!

Machiavelli 2008.07.16. 08:38:35

Ilyenkor mindig reménykedem, hogy a tisztelt hozzászólók, csak sarkítanak és valójában tudják, hogy az élet nem fehér-fekete, mert különben értelmetlen az egész...

Talán azon kellene elgondolkodni, szigorúan a post témájánál maradva, hogy érdemes-e, kell-e valamire egy ilyen igazolás, vagy csak a szülők felesleges rángatása a beszerzés. Legyen szíves mondja meg valaki, hogy mi a konkrét haszna egy ilyen papírnak, mert én nem látom, mit is akarnak kiszűrni, vagy lefedezni vele.

A jelenség nem egyedi. Pl. ott van a koraszölötti ellátás, ahol egy alkotmányos szülői jogot, miszerint a szülő együtt lehet a nap 24 órájában a gyermekével, simán felülírnak egy alacsonyabb rendű jogszabállyal.
Salgótarjáni gyakorlat: A kora osztályra anyaként, ugyanis bemehetsz elméletben, ha szalmonella mentes vagy, amiről a tisztiorvos igazolást ad. Ha véletlenül(vagy nem is véletlenül egyébként, hanem gyanúm szerint finanszírozási okokból, de ez sem a poszt témája) koraszülötti ellátásra kerül az újszülötted, a szalmonella mentességre hivatkozva tagadják meg a belépést az osztályra. Mire elvégzik a vizsgálatot és megérkezik az eredmény, az általában 8-10 nap( számítástechnika rulez, megszüntetett megyei ÁNTSZ-ek) ami jóval több, mint az átlagos 3-5 napos kora ellátás. Vagyis egy papírral sikerül felülírni a törvényes kötelezettséget.
De a gyerekorvosok más ügyes trükkel is képesek távoltartani a szülőket a gyerekeiktől. Mondjuk a kórházi széfek helyett meg lehetett volna oldani, hogy minden gyerekosztályi ágyhoz függöny és fotelágy tartozzon, de hát ez nem érdek !

soulclipse 2008.07.16. 08:53:22

Jack Bauer!
Feltételezem, hogy a gyerekorod a szocializmusban volt, akkor még dolgoztak is az orvosok, ma már csak a markukat tartják. Tisztelet annak a nagyon kicsi kivételnek.

soulclipse 2008.07.16. 08:57:30

mondocska!
Te ki ennyire védelmedbe veszed ezt az orvosnak nevezett "csipet-csapatot", csak azt kivánom neked, hogy azt kapd meg a Magyar egészségügytől amit, az én családom eddig, és utánna védd őket, szerintem, nem fogod.

soulclipse 2008.07.16. 09:02:05

Kedves cigiző!
Te vala fordultál már betegjogi képviselőhöz, kb. olyan mintha egy rendőr megüt és oda mennél a másikhoz, aki ezt még látta is, kb. azt mondaná: "Hát nem volt szerencséd".

Az a probléma, hogy abban szociálizálodtunk, hogy az orvosok Istenek, Ők terjesztik magukról, hisz ha bent vagy tényleg élet és halál Urai. Ti meg véditek őket, hagy folytassák az Istenj játszást.

egyenlítő 2008.07.16. 09:07:03

Mondjuk a nyaraláshoz szükséges igazolás jó arra, hogy azokat kiszűrje, akik a kis köhögés, láz, hasmenés ellenére még elmennének a táborba, vagy akiknek a környezetében fertőző beteg van. Persze ennek a kiderítésére kell az orvosi szakmai tisztesség is.

Az egészségért semmi sem drága. Valóban, ha más fizeti. Bezzeg régen nem így volt. Akkor az emberi életet nem lehetett pénzzel mérni. Nem is adtak a védelmére.

Az orvosok meg csak vándoroljanak. Így alakul ki a kereslet és a kínálat egyensúlya. Ez egy dinamikus egyensúly ugyanis.

KB 2008.07.16. 09:15:46

Ez az egész poszt egy nagy baromság. Ugyan ki ne hallott volna már arról, hogy mondjuk majonézes salátát adtak a gyerekeknek a táborban és fosott-hányt utána a fél tábor, mert nem volt rendesen a hűtőben? Mert van ilyen.

berek 2008.07.16. 09:34:23

Kedves egyenlítő! Azt írod:
„Mondjuk a nyaraláshoz szükséges igazolás jó arra, hogy azokat kiszűrje, akik a kis köhögés, láz, hasmenés ellenére még elmennének a táborba, vagy akiknek a környezetében fertőző beteg van. Persze ennek a kiderítésére kell az orvosi szakmai tisztesség is.”
Szabad lesz tisztelettel megkérdeznem tőled, hogy egy szakmailag legjobban felkészült tisztességes orvos hogyan tudja kiszűrni a kis köhögést, lázat, nem is beszélve a gyerek környezetében esetleg előforduló fertőző betegséget.
Negyvenéves tapasztalattal rendelkező, magamat tisztességesnek tartó háziorvos vagyok, de erre nem vagyok képes.
Tanácsaidat előre is köszönöm.

egyenlítő 2008.07.16. 09:51:51

Kedves berek!

Szerintem kizárt, hogy egy ötperces vizsgálattal, negyvenéves gyakorlat alapján ne tudd megállapítani a köhögéses, lázas, esetleg még a hasmenéses betegséget is. A fertőző betegségekre pedig tudomásom szerint bejelentési kötelezettség van, tehát a háziorvosnak (főleg a gyermekorvosnak) tudnia kell róla. Ez nyilván nem a calici vírusra, hanem pl. a tífuszra (hogy egy durva példát mondjak) vonatkozik.

A szakmai tisztesség ebben az esetben azt jelenti, hogy az orvos rászánja azt az öt percet. Ha nem teszi, esélye sem lesz a fentiek felderítésére.

Nem gondoltam, és nem is írtam, hogy "az orvosokból" hiányzik a szakmai tisztesség. Az orvosok (a kőművesek, az autószerelők, a tanárok, stb.) egy része viszont több-kevesebb rendszerességgel hajlandó azt pénzért, kényelemért sutba dobni.

KB 2008.07.16. 10:00:18

Egyetértek berekkel. Max annak a lepapírozására jó, amit a szülő is lát, nevezetesen, hogy van-e tünete a gyereknek. Ráadásul 3 napos igazolás kell, tehát úgy kellene megoldani az igazolást, hogy nem biztos, hogy 3 nappal előtte rendel egyáltalán a hozzánk tartozó háziorvos. A hab a tortán: beteg gyerekek közé kellene vinni a háziorvoshoz a gyerekemet, hogy egészséges papírt adjon róla. Na, volt egészséges, amíg oda nem ment, elég, ha a váróban valami lappangót elkap. Ezek miatt alakult ki a józan ész alapú megoldás gyerek háziorvosok és szülők között!

berek 2008.07.16. 11:08:36

Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam meg a hozzászólásomat, vagy Te értettél félre. Azt írod, hogy diagnosztizálnom kellene a köhögéses, lázas, hasmenéses betegségeket. Kérlek tisztelettel, honnan tudjam, hogy a gyerek köhög, lázas, vagy hasmenése van, ha nem mondja meg? A lázmérésnek semmi értelme, mert ha be akar csapni, bevesz egy lázcsillapítót.
Ami a fertőző betegségeket illeti, ezekre vonatkozóan bejelentési kötelezettsége van az orvosnak, de csak az ANTSZ felé. Nomármost, ha a gyermekkel egy háztartásban élők valamelyikének salmonellosisa, hepatitise, vagy – horribile dictu – sárgaláza, maláriaája, cholerája van, arról a házi gyermekorvos nem értesül. Arról sem tudhat, hogy a srác az elmúlt hetet együtt töltötte a bárányhimlős barátjával. Remélem, most már belátod, hogy ezekre az igazolásokra semmi szükség nincs.

egyenlítő 2008.07.16. 14:28:24

Az én lányaimnál mindenesetre még működött ez a rendszer. Az orvos megvizsgálta őket, és tudott a körzetében lévő fertőző betegekről. A KÖJÁLtól is kellett igazolás. Esetleg ez mostanra személyiségi jogi kérdés lett? Az ÁNTSZ köteles titokban tartani?

Én, mint egyetemi oktató, ne vizsgáztassak, mert puskázhat a diák? Mint szakértő, ne menjek ki a károsodott épülethez, mert esetleg a szomszéd házat mutatják?

Hibázhatok. Lehetnek hiányosak az információim. Becsaphatnak. A szakmai tisztesség akkor is szakmai tisztesség, amivel magamnak is tartozom.
süti beállítások módosítása